Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Stop stárnutí: 8 tipů, jak na to!

Stop stárnutí: 8 tipů, jak na to!

Stop stárnutí: 8 tipů, jak na to!

29. května 2019 od Anna Adlerová

29. května 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Adlerová

Různé ženy stárnou různě rychle. Může za to genetika, životní styl, nebo drahé kosmetické produkty a zákroky? Přinášíme vám tipy, jak zabránit předčasnému stárnutí a udržet si mladistvý vzhled co nejdéle!
Biologický a reálný věk se mohou lišit na první pohled. Jako první jsou vidět známky stárnutí na obličeji, kde je pleť jemná. Dojem mladistvého vzhledu navozuje výraz v obličeji, ale i celková pružnost těla. Přirozený proces stárnutí těla ovlivnit nedokážete, ale můžete rozhodnout o svém životním prostředí a způsobu života. Jaké jsou základní návyky vedoucí k mladistvému vzhledu a čeho se raději vyvarovat?


1. Sprchování: Probuďte své tělo!

Začít můžete hned a jednoduše – ve sprše. Po tom, co krásně celé tělo prohřejete v teplé vodě, přepněte na studený proud a několikrát celý proces zopakujte. Po sprchování střídavě teplou a studenou vodou se budete nejen cítit báječně, ale prospějete i svému zdraví, a to hned několika způsoby. Střídání teplot při sprchování slouží jako prevence řady onemocnění, posiluje krevní oběh a hlavně zpomaluje stárnutí kůže.
sprchování

2. Ochrana kůže: Kompletní péče

Aby pleť byla krásná a svěží, musí se pravidelně čistit. Ranní a večerní rutina by ale měla být co nejšetrnější. Jemné a správné odličování je pro stav pleti zásadní, především pro tenkou kůži kolem očí. Pokožku na celém těle chraňte před UV zářením, především v teplých měsících. Toužíte po krásném opálení? Pak si raději pořiďte samoopalovací krém než se péct hodiny na slunci. Používejte produkty s OF 30 a vyšší – ideálně voděodolný.

Tip redakce:
Chraňte se proti UV záření s opravdu efektivními pomocníky. Řada opalovací kosmetiky Helios Herb Sensitive 50+ je záchranou pro citlivou kůži nebo světlou kůži se sklonem k tvorbě pih. Nabízí nejvyšší možnou ochranu proti sluníčku. Vyzkoušejte třeba Helios Herb Balzám na opalování s SPF 50.

3. Anti-age kosmetika: Pečující pomocník

Věděli jste, že pokožka začíná stárnout už kolem 25 let? Záludně je proces stárnutí ale zahájen v hlubších vrstvách pokožky, takže řada žen nevidí oproti mladšímu věku rozdíl. Stav své pleti začínají řešit až v momentě, kdy se známky stárnutí na pleti objeví a začnou být vidět změny v textuře kůže. Pokožka začíná být sušší, tenčí a ztrácí svůj objem, protože v ní ubývá kyseliny hyaluronové a kolagenu. Jeho nedostatek způsobuje, že je pleť postupně méně pružná. Kdy se tyhle změny přesně odehrají, řídí především geny.
antiage

4. Rizikový faktor č. 1: Kouření

Kouření významně ovlivňuje stárnutí a celkový vzhled pleti. Na stárnutí kůže má až dvojnásobně vyšší efekt než neustálé vystavování se slunečnímu záření. Kouření přispívá i k vypadávání vlasů a častějším onemocněním kůže. Od poloviny 90. let se dokonce zavedl speciální pojem tzv. „kuřákův obličej“, který se charakterizuje hlavně vějířovitými vráskami kolem očí, úst a hlubokými vráskami ve tváři. Kůže má našedlý odstín a obličej je vyzáblý. Obecně mají kuřáci 3x víc vrásek než nekuřáci. Skoncování s kouřením tedy významně ovlivňuje individuální proces stárnutí.

5. Cvičení: Po krůčkách, ale denně

Udržet si pružnou a hezkou postavu do vysokého věku je snem většiny žen. Pokud jste nevyhrály genetickou loterii, nic není zadarmo. Pohyb je klíčovým návykem, který by měl být součástí každého dne, i kdyby jen nakrátko. Nedostatek pohybu je jedním z faktorů předčasného stárnutí. S přibývajícím věkem je ale také snadnější se u sportu zranit. Ideální jsou protahovací cvičení a cviky s váhou vlastního těla. Pokud si nevěříte, můžete uvítat pomoc zkušeného trenéra. Praktikování jógy pomáhá nejen s tělesnou vitalitou, ale i s odbouráváním stresu, který je také jedním z faktorů stárnutí. Pokud je na vás jóga moc pomalá, vyzkoušejte třeba efektivní pilates kombinující prvky jógy a baletu. Pravidelné cvičení pomáhá cirkulaci krve v těle, snižuje tlak a posiluje srdce. Především ale pomáhá nastartovat metabolismus, který se s věkem zpomaluje.
cvičení

6. Stres: Začněte den s úsměvem

Život v neustálém stresu zdraví zrovna dvakrát neslouží. Věděli jste ale, že díky němu můžete vypadat až o 10 let starší? Neustálé napětí, nedostatek odpočinku, jídlo ve spěchu či u počítače. Poznáváte se v tom? Je opravdu potřeba být všude tam, kde si myslíte? Nemůžete nějaké úkoly delegovat? Jít si večer lehnout o hodinu dřív? Stres se promítá i do kvality vlasů. Nadarmo se neříká, že „z toho zešedivěla“. Vlasy mohou kromě změny barvy začít i vypadávat. A zdravá krásná kštice je přeci jedním z aspektů mládí… Udělejte si dobře hned po ránu a začněte svůj den s úsměvem. Připravte si dobrou snídani a vychutnejte si pár minut pohody, kdy se zklidníte a s pozitivním očekáváním naplánujete svůj den, do kterého vykročíte tou správnou nohou.

Tip redakce:
Večer si na sebe někdy udělejte čas a dopřejte si relaxační koupel, která vás po celém dni uvolní a odplaví stres. Vyzkoušejte třeba
levandulovou koupelovou sůl Ameté. Levandule vás nejen uklidní, ale pomůže i s nespavostí nebo bolestí hlavy.

7. Jídelníček: Poskládaný z antioxidantů

Zdravá a dobře vyvážená strava je pro vzhled klíčová. Výsledky různých studií ukazují, že konzumace zeleniny a ovoce pomáhá oddálit stárnutí pleti. Také odkazují k tomu, že vysoká přítomnost cukrů a sacharidů v dietě stárnutí urychluje. Vyhněte se také alkoholu, který kůži dehydratuje a způsobuje, že člověk vypadá starší.
Zařaďte naopak potraviny označované jako superfood, které mají vysoký poměr výživných látek a přinášejí nejrůznější zdravotní benefity. Jedná se třeba o chlorellu, chia semínka, açai, které jsou součástí mnoha snídaňových směsí, borůvky, ale i lososa nebo oříšky. Tyto potraviny většinou obsahují: antioxiadanty, důležité pro hezký stav kůže, neboť zabraňují například vzniku rakoviny, zdravé tuky bojující proti srdečním onemocněním nebo vlákninu pomáhající se zažívacími obtížemi.
zdravý jídelníček

8. Pitný režim: Voda živá

Voda je pramen života, ale často ji podceňujeme. Voda čistí tělo, pomáhá vstřebávání důležitých živin a usnadňuje hubnutí. Dostatek vody se významně promítá do hezkého stavu kůže, která potřebuje na prvním místě hydratovat zevnitř. Pijte ji čistou a kvalitní – několikrát denně po malých doušcích.

Stárnutí je přirozená součást života. Kult mládí je sice všudypřítomný, ale jde o to vypadat ve 40 letech na 20, nebo spíš o dobrý pocit ze sebe a svého těla v průběhu celého života? Máte své vlastní tipy, jak se udržujete fit a krásná i v pokročilejším věku?

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Adlerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít