Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Pravda o biokosmetice

Pravda o biokosmetice

Pravda o biokosmetice

24. září 2019 od Helena Pokorná Hladíková

24. září 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Pokorná Hladíková

Návrat k přírodě, to je současné velké téma nejen v oblasti světa krásy. Možná už jste se k tomuto trendu přidali i vy a vyměnili dosavadní pleťovou kosmetiku za tu s nálepkou bio. Ale je to tak správně? A co lze od bio pleťové kosmetiky vlastně čekat?
I já momentálně procházím obdobím, kdy mám políčeno na recyklovatelné pytle na odpadky, přemýšlím, čím vším bychom doma přispěli k ochraně planety, a také zkouším přírodní péči o pleť i přírodní „dekorativku“. Přesto ale mám občas pocit, jako by se ze slov „bio“ a „přírodní“ stalo v poslední době doslova nařízení, jakási mantra, která se nese v duchu hesla „kdo nejede v bio, není člověk“. Proto mě zajímalo, proč bychom vlastně (ne)měli sáhnout po bio kosmetice a zdali je všechno bio opravdu tak bio, jak se na první pohled tváří…

Co znamená bio?

Nejprve je ale potřeba udělat si jasno v pojmech. Přírodní a bio kosmetika totiž nejsou jedno a to samé, což jsem ani já donedávna nevěděla. Ve složení přírodní kosmetiky se v minimálním množství mohou vyskytnout syntetické látky, jako jsou minerální oleje či látky živočišného původu. Ovšem bio kosmetika je vyšším standardem té přírodní a v jejím složení ani v žádné z etap její výroby se nesmí vyskytnout ani krapet syntetických látek. Nesmí být rovněž testovaná na zvířatech a známkou skutečné bio kvality je její certifikace, která zákazníkům pomáhá orientovat se v záplavě produktů (např. Ecocert, BDIH, Natrue).
A jaká další pozitiva bio kosmetika nabízí?
  • Nezatěžuje životní prostředí svým složením, ale ani výrobou či balením, protože většina bio kosmetiky má obaly z recyklovatelných zdrojů.
  • Zachovává si přírodní prospěšné látky, jako jsou vitaminy a antioxidanty.
  • Je šetrná k pokožce.
  • Přirozeným způsobem bojuje proti stárnutí pleti.
  • Nezatěžuje kůži a potažmo ani organismus toxiny a chemikáliemi.

I bio má své nevýhody…

Nic samozřejmě není černobílé, a tak i bio kosmetika s sebou nese určitá negativa:
  • Nevydrží tak dlouho jako konvenční kosmetika, protože doba její trvanlivosti není uměle prodlužovaná konzervanty.
  • Efekt se na pleti projeví až po nějaké době (o to trvalejší však je).
  • Pořizovací ceny bio přípravků jsou vyšší.
A v neposlední řadě je třeba zmínit také to, že některé její složky mohou způsobovat alergie (např. včelí produkty, ořechy, měsíček lékařský). Proto by zejména citlivé osoby měly dbát na to, aby přípravky bio kosmetiky nejprve otestovaly na alergickou reakci. Pokud však tímto testem projdete bez nežádoucí reakce, vězte, že bio kosmetika vám a vaší pleti přinese skutečně jen to nejlepší.

Čistota bez chemie

Během jejího používání se nemusíte obávat, že si zanesete tělo škodlivými chemikáliemi (nezapomínejte, že kůže je vstupní branou do vašeho těla!), a příjemně vás překvapí i nové, intenzivnější vnímání čistých vůní (na některých se můžete stát doslova závislými, to mohu potvrdit z vlastní zkušenosti). Konvenční kosmetika sice je vesměs cenově dostupnější, což samozřejmě u mnoha lidí hraje důležitou roli, ale hlavní suroviny jejího složení představují někdy chemický koktejl a zkrášlující efekt přinášejí bohužel jen zdánlivě. Víte například, že dlouhodobé používání syntetického glycerinu, který má být zázračným prostředkem hydratace, vede naopak k postupné dehydrataci pleti? Proto se určitě vyplatí sledovat informace o složení kosmetických přípravků.

Vybírejte skutečnou kvalitu

Bio přípravky se na nás skutečně odevšad jen hrnou a nejinak je tomu na poli kosmetiky. Výrobci zejména té pleťové totiž velmi dobře vycítili touhu lidí po všem přírodním, proto se nejedni z nich pyšní „přírodními“ řadami svých produktů. Na Západě už se pro tento trend dokonce vžilo označení – green washing neboli vymývání mozku nazeleno. Spočívá v tom, že se pod slovy přírodní a bio schovávají takové přípravky, které ani zdaleka nesplňují to, co by měly.
Nová řada pleťové kosmetiky Garnier Bio

Jak tomu nenaletět?

Čtěte složení výrobků a nedávejte na pouhé označení na obalu. Tam výrobci mohou napsat takřka cokoli a obsah jedné přírodní ingredience v zanedbatelném množství ještě nedělá z celého výrobků bio. A především – řiďte se ekologickými certifikáty. Jeden takový, konkrétně certifikát Ecocert, najdete například u nové řady pleťové kosmetiky Garnier Bio, jejíž výrobky jsou ohleduplné nejen k vaší pleti, ale samozřejmě i k životnímu prostředí. Výrobci do ní vybrali rostliny, které jsou známé svými benefity pro každý typ pleti – citronová tráva pro normální a smíšenou pleť, levandule pro citlivou a zralou nebo tymián pro pleť smíšenou až mastnou. V nové produktové řadě najdete třeba Čisticí gel Bio Lemongrass s bio olejem z citronové trávy, Micelární vodu Bio Cornflower s organickou vodou z chrpy a ječmennou vodou na zesvětlení tmavých skvrn nebo Denní krém Bio Lavandin proti vráskám.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Pokorná Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít