Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Dermaplaning aneb Proč si holit obličej?

Dermaplaning aneb Proč si holit obličej?

Dermaplaning aneb Proč si holit obličej?

22. července 2019 od Anna Adlerová

22. července 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Anna Adlerová ve spolupráci s expertem Romana Šmídová

Proč si holit chloupky v obličeji? Jedná se o trend, nebo o praktiku, která pleti prospívá? Jak se to dělá, co se používá a je nutné se bát růstu drsných nebo tmavých chlupů? Zeptali jsme se kosmetičky Romany Šmídové.
Téma se otevřelo veřejnosti především vlivem influencerek v podobě bloggerek a vloggerek, které začaly dermaplaning neboli holení tváře speciálním skalpelem hojně propagovat. Doporučují ho však v případě, že se nepotýkáte s tmavými chloupky, ale pokud vaši tvář halí jen světlé chloupky. Proč?


Za hezčí pleť…

Dermaplaning totiž primárně necílí na odstraňování chloupků. Hlavně totiž působí na pleť jako peeling: Pomáhá odstraňovat odumřelé buňky z obličeje, a tím pádem zvyšuje účinnost používané pleťové kosmetiky. Také zlepšuje proces nanášení make-upu. Obojí se pak na pleti lépe roztírá. Kosmetička Romana Šmídová tento fakt potvrzuje a přidává další benefity: Drobné chloupky na obličeji je také dobré odstranit pro hezčí efekt make-upu, pleť se tím více rozjasní, vyhladí a celkově sjednotí, říká.
 
Ve světě už dokonce existují i dermaplaningová studia, která se zaměřují speciálně na holení obličeje za účelem oživení pleti.
dermaplaning

Tmavé chloupky na tváři u žen

Jedná se o naprosto přirozenou součást života především pro ženy s tmavším tónem pleti. Často je trápí tzv. ženský knírek. Mezi oblíbené metody, jak se jich zbavit, patří odstraňování chloupků voskem, cukrovou pastou nebo laserem. Trendem posledních pár let se sice stalo holení tváře žiletkou, ale pro tmavé a silné chloupky ho nelze doporučit.
 
Dermaplaning se totiž doporučuje provádět zhruba jednou za měsíc. Světlé chloupky by s tímto intervalem problém mít neměly, ženy se silnějšími tmavými chloupky by ale holení potřebovaly každých pár dnů. I kosmetička tedy doporučuje držet se v případě tohoto typu chloupků klasických metod: „Doporučuji navštívit kosmetičku, která vám chloupky odstraní pomocí vosku, cukrové pasty nebo trvale laserem, kterým jdou speciálně odstranit pouze chloupky tmavé.
laserová epilace obličeje

Budou tmavší a hrubší?

Obecnou starostí a předpokladem většiny lidí, kteří s dermaplaningem zatím zkušenosti nemají, je, že jim začnou růst silné a tmavé chloupky. Tato obava se dnes už ale považuje za mýtus. Chloupky opravdu po zahájení holení mohou působit opticky silnějším dojmem, jelikož se seříznou a nejsou na konci ztenčené. Stejný efekt je možné pozorovat u zastřihávání vlasů. Po každém ostříhání vypadají vlasy bohatší. Pokud se ale holit přestanete, vše se časem vrátí do normálu. Tloušťka a barva chloupků závisí na hormonálních funkcích v každém těle, ne na žiletce.
 
Odstraňování tmavších chloupků pomocí dlouhodobějších epilačních metod má i další výhody. „Tím, že chloupky začnete odstraňovat, určitě nezesílí. Naopak se u svých klientek setkávám s tím, že po pravidelném odstraňování se růst markantně zpomalí nebo úplně omezí,“ říká Romana.
 
Tip redakce:
Trápí vás tmavé chloupky v obličeji? Vyzbrojte se na ně třeba voskovými pásky na obličej
Veet Natural Inspirations, které obsahují i ubrousky na obličej pro závěrečnou péči. Je vaše pleť náchylná k podráždění? Sáhněte o kousek vedle pro voskové pásky Veet pro citlivou pleť.
cukrová pasta

Nebezpečí dermaplanignu

Reálné nebezpečí holení tváře spočívá v pořezání. Pokud se na to chystáte doma, pořiďte si speciální seřezávač chloupků a používejte ho na pleť pod úhlem 45 °. Odbornice přesto varuje: „Určitě je pro odstranění lepší navštívit kosmetičku, která přesně ví, co dělat, jak správně chloupky odstranit a jaká metoda je pro klienty vhodná. Při odstraňování doma může dojít k narušení nebo poranění kůže.“ Dalším nebezpečím může být roznesení ekzému nebo vyrážky na místa, kde předtím nebyly. Vyvarujte se tedy holení obličeje i v případě jakéhokoliv poškození pleti.

Holit, nebo neholit?

Pokud máte krásnou pleť a chloupky světlé, pravděpodobně nebudete potřebovat svoji make-up rutinu zatěžovat ještě pravidelným holením obličeje. „Na každé pleti jsou chloupky a je to pro pleť přirozené, proto bych je za každou cenu neodstraňovala,“ dodává Romana. Pokud by si vaše pleť zasloužila nějakou extra péči navíc a chloupky máte světlé, můžete dermaplaning vyzkoušet a třeba vás jeho výsledky ohromí.
 
Tip redakce:
Dermaplaning nenarušuje pokožku, tudíž se stačí vyhýbat make-upu jen v den procedury. A vzhledem k tomu, že jde o způsob peelingu, je dobré na pleť nanést hydratační krém. Naopak je ale důležité chránit pleť před sluncem, a tedy používat buď opalovací krémy, nebo make-upy s ochranným faktorem.

 
Spadáte do kategorie žen se silnými chloupky? Držte se raději jejich odstraňování v salonu za použití „tradičních“ kosmetických metod.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Adlerová ve spolupráci s expertem Romana Šmídová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Romana Šmídová
Specialistka kosmetologie, manikérka, pedikérka a vizážistka
44
"Tvořit krásu je našim posláním."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít