Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak nanášet parfémy, aby voněly a neškodily

Jak nanášet parfémy, aby voněly a neškodily

Jak nanášet parfémy, aby voněly a neškodily

19. května 2023 od Lenka Knápková

19. května 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Parfém je dnešní době nezbytný doplněk žen i mužů. Víte, ale jak ho správně používat a nanášet tak, aby voněl po celý den? Zjistěte vše v našem článku.

Základem je výběr parfému

Správně zvolený parfém bude vaším doplňkem, ale také vyjádřením sebe sama. Vyhraďte si proto na výběr parfému dostatek času, nespěchejte, požádejte třeba o vzoreček nebo si parfém vyzkoušejte v prodejně a nechte ho pořádně rozvonět. Jinak totiž bude vonět ihned po aplikaci a jinak za hodinu či večer. Přemýšlejte také o tom, zda je vůně vhodná na aktuální roční období. Na léto volte svěžejší vůně a na zimu nebo večer můžete zkusit těžší a intenzivnější parfémy. Ideální je, mít třeba 2 parfémy, které můžete střídat.
Tip redakce:
Svěží varianta na den je třeba Tom Tailor Exclusive Woman EdT (koupit v e-shopu), v které se mísí vůně mandarinky, hrušky, meruňky a květinový nádech složený z bramboříku, konvalinky a magnolie. Základ je pižmo, santalové dřevo a mandle.
Na večer doporučujeme Bruno Banani Dangerous Woman (koupit v e-shopu), která je přesně pro ženu, která chce svádět a flirtovat. Smyslná a okouzlující orientální vůně s vanilkou a kokosem zajistí, že budete středem pozornosti.

Dbejte na správné skladování parfémů

Málokdo ví, že skladování parfému má zásadní vliv na jejich vlastnosti a složky vůně. Dodržujte následující rady a váš oblíbený parfém vydrží v perfektní kondici.
  • Nenechávejte průhledné flakony na přímém světle. Ideálně je skladujte v temnu, třeba v koupelnové skřínce.
  • Nevystavujte parfém vysokým teplotám nebo vlhkosti, mohly by se narušit chemické vazby mezi složkami a mohly by vyprchat.
  • Neumisťujte parfémy na vysoké poličky, hrozí, že vám parfém při manipulaci vyklouzne z ruky a rozbije se.
  • Neotvírejte parfém, pokud se ho nechystáte začít používat. Neotevřený, správně skladovaný parfém vydrží ještě mnohem déle – řádově až několik let.
  • Jakmile parfém otevřete, je vhodné jej spotřebovat do 2 až 3 let. Trvanlivost toaletní a parfémované vody se naproti tomu uvádí 1 až 2 roky od otevření.
Tip redakce:
Světlo hůř pronikne do neprůhledného flakonu jako má
Revolution Timeless dámská toaletní voda (koupit v e-shopu). Tento luxusní flakon v sobě ukrývá ovocně-květinovou vůni pro každodenní použití.

Kam a jak parfém nanášet, aby krásně voněl

  • Aby parfém voněl tak, já má, potřebuje teplo z lidského těla. Nejlepší jsou prokrvená místa tzv. pulzní body jako zápěstí, spánky, krk, dekolt, loketní jamky, oblast za ušima či kotníky.
  • Parfém nanášejte na tělo před oblékáním. Má-li parfém rozprašovač, aplikujte ho asi ve vzdálenosti 30 cm.
  • Pokud máte potřebu aplikaci zopakovat, udělejte to po několika hodinách. Zejména v létě se parfémy vypařují rychleji, protože se více potíme.
Co se týká trvanlivosti vůně na pokožce, máme pro vás následující informace:
 
Tělové spreje vydrží vonět asi hodinu.
Toaletní voda asi 3 hodiny.
Parfémovaná voda bude vonět až 5 hodin.
Parfém by měl vonět kolem 5–6 hodin
Tip redakce:
Při sportovní aktivitě nebo na výletě volte tzv. rozprašovače, jako je 
ADIDAS FRUITY RHYTM DNS (koupit v e-shopu), který nemá tak intenzivní vůni a příjemně vás osvěží a provoní pokožku. Zkuste také parfémový deodorant Nike US Sweet Blossom Woman Deo Natural Spray (koupit v e-shopu), který voní po červených bobulích a bílých květech.

Čemu se vyhnout při nanášení parfému:

  • Vyhněte se roztírání vonné směsi třením zápěstí o sebe, můžete narušit totiž její harmonii.
  • Obsah flakonu neprotřepávejte, třepání totiž snižuje životnost vůně. Navíc by vám mohl flakon vyklouznout a rozbít se.
  • Nekombinujte více vůni najednou, složky se mohly mezi sebou přebíjet a výsledná vůně by vám mohla akorát způsobit bolest hlavy
  • V létě parfém nestříkejte na místa, která budete vystavovat slunci, mohlo by dojít k nepříjemné alergické reakci

Parfém na oblečení ano, nebo ne?

Vůně lze nanášet i na oblečení, ale pouze v případě, že se jedná o oděv z přírodních materiálů. Na len a bavlnu nanášejte pouze svěží toaletní vody, které se rychle vypaří. Klasické parfémy mohou oblečení poškodit nebo zanechat neodstranitelné skvrny. Choulostivé kousky třeba z hedvábí budou pak navždy zničeny.
Tip redakce:
Svěží toaletní voda
Bruno Banani WOMAN EDT (koupit v e-shopu) je jako stvořená na letní dny, spojuje v sobě harmonii a vitalitu.
 

Jak ještě vůni parfému zvýraznit

  • Parfémy a vůně nanášejte na čistou a suchou pokožku, nejlépe po koupeli či sprše.
  • Vytrvalost a delší výdrž vůně zajistí používání několika kosmetických výrobků stejné řady nebo se shodnými složkami – parfému, sprchového gelu, tělového mléka a dalších. Docílíte tak účinného vrstvení vůně. Velmi často lze také zakoupit dárkové kazety s produkty dané vůně.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít