Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Průvodce světem kondomů: Vyznejte se ve velikostech i materiálech

Průvodce světem kondomů: Vyznejte se ve velikostech i materiálech

Průvodce světem kondomů: Vyznejte se ve velikostech i materiálech

26. dubna 2024 od Jana Kantorová

26. dubna 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Kondomy jsou nejoblíbenější antikoncepční metodou po celém světě a jsou nezbytnou součástí zodpovědného sexuálního života. Abyste z nich měli maximální užitek, je důležité je správně používat a vybírat. Jak na to si přečtěte v našem článku.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Kondomy jsou jednoznačně nejběžnější pomůckou při sexu, a to nejen kvůli ochraně před nechtěném početím, ale také před sexuálně přenosným onemocněním. Tohle jsou dva jasné důvody, proč kondomy při sexu používat. Navíc dokáží některé z nich sexuální hrátky zpříjemnit.

 
použití kondomu

Jak vybrat velikost kondomu?

Jak poznat správnou velikost kondomu? Správná velikost kondomu je klíčová pro bezpečný a příjemný sex. Běžný prezervativ měří po obvodu okolo 5,6 cm, což odpovídá středoevropskému průměru. Kondom by se neměl při styku vysvlékatbýt krátký nebo příliš těsný
 
Velikosti kondomu jsou různé a vybere si opravdu každý:  
Pokud si nejste jisti svou velikostí, existuje několik způsobů, jak ji zjistit:
  • Poměřte svůj penis: Vezměte si metr a změřte obvod penisu v nejtlustší části. Poté změřte délku penisu od špičky až po kořen. Pak se stačí podívat na tabulku velikostí kondomů a najít tu správnou.
  • Vyzkoušejte metodu s toaletním papírem: Vezměte si kus toaletního papíru a omotejte ho kolem penisu v nejtlustší části. Označte místo, kde se papír překrývá, a změřte délku. Tato délka se přibližně rovná obvodu vašeho penisu. Pomocí této délky vyhledejte tabulku velikostí kondomů a najděte správnou velikost.
  • Zeptejte se lékárníka: Možná se budete cítit trapně, ale to vůbec nemusíte. Lékárníci jsou na to zvyklí a pomohou vám vybrat správnou velikost. 

Nezapomeňte, že penis musíte měřit, když máte erekci, jen tak zjistíte správnou velikost prezervativu. Následně velikost kondomu vyzkoušejte – měl by těsně přiléhat k penisu jako druhá kůže a měl by jít snadno srolovat. Neměli byste pociťovat pnutí ani nepříjemný pocit.

různobarevné kondomy
 

Jaký zvolit materiál kondomu?

Latexové kondomy

Nejčastěji užívaným kondomem je klasický latexový kondom, který slibuje ochranu až 90 %. Zkuste třeba Durex Classic kondomy (koupit v e-shopu). Latexové kondomy by neměly přijít do styku s oleji, protože pak hrozí riziko sklouznutí. Pokud tedy používáte lubrikační gely, volte ty na vodní či silikonové bázi
 

Kondomy bez latexu

V případě, že vám latex způsobuje alergické reakce, běžně jsou dnes k sehnání i bezlatexové kondomy vyrobené z polyuretanu – zkuste Durex Real Feel kondomy (koupit v e-shopu), které bývají o něco dražší, ale zároveň jsou tenčí.
 

Veganské kondomy

Veganské kondomy jsou nejčastěji vyrobeny z přírodního latexu získávaného z kaučukovníku. U veganské varianty se používá lubrikační gel na rostlinném základě (tím se liší od běžných preservativů), neobsahují barviva ani příchutě živočišného původu a dbá se u nich na etické zdroje materiálů.
 

Nasazení kondomu krok za krokem

  1. Než se pustíš do akce, vždy nejdřív zkontroluj datum expirace. Kondom po datu spotřeby nepoužívej.
  2. Kondom neotvírej zuby ani nůžkami, zbytečně riskuješ jeho poškození. Jednoduše obal roztrhni rukama.
  3. Nasazuj kondom na ztopořený penis ještě před stykem (i preejakulát totiž obsahuje spermie, tak jen abyste pak nebyli překvapeni :)).
  4. Uchop kondom palcem a ukazováčkem za špičku a vytlač z něj vzduch.
  5. Přilož kondom k penisu, srolovaná část musí být vně, a postupně ho sroluj po celé délce penisu. Nezapomeň při tom stále přidržovat špičku.
  6. Máš hotovo.
 

Tenké kondomy pro intenzivnější zážitek

Někteří lidé se vyhýbají prezervativům, protože u nich dochází ke snížení citlivosti. Ale i pro ně je velký výběr – dnes už na trhu najdete i ultra tenké kondomykteré propouštějí dokonce i teplo, a tak můžete mít pocit, že si sexu užíváte bez ochrany. Ideální jsou třeba kondomy Primeros Soft Glide extra tenké kondomy se zvýšenou dávkou lubrikace a svěží vůní (koupit v e-shopu), dále Durex Feel Thin Fetherlite Elite Extra Lubricated kondomy (koupit v e-shopu) pro snadnější nasazení a zakončené rezervoárem. 
 
Ty nejtenčí kondomy jsou většinou vyrobeny z polyuretanu, který je tenčí než latex, ale stále pevný a odolný. Jejich tloušťka se pohybuje někde kolem 0,02 mm. Při výběru dbejte hlavně na své potřeby a preference a myslete na to, že nejtenčí nemusí být zároveň i nejlepší kondom.

Dokonalé hrátky s kondomy s texturou

Kondomy se sice primárně používají jako ochrana, ale je možné si s nimi při sexu užít ještě intenzivnější zážitek. Od toho tu jsou kondomy s vroubky a výčnělky pro větší požitek, například Durex Kondomy Mutual Pleasure (koupit v e-shopu), který má vroubkované výstupky, aby ona dosáhla rychleji orgasmu, a je vylepšený lubrikantem, který mu pomůže vydržet déle. Nebo třeba Primeros Passion kondomy s vroubky a výčnělky (koupit v e-shopu), který při sexu dráždí. 
 
vroubkované kondomy
 

Kondomy pro ženy, znecitlivující kondomy i ty s příchutí

Pokud rádi experimentujete, najdete si to své i při výběru kondomů. Existují už i ryze ženské kondomy, které si žena zavádí do vaginy (ale nejde o pesar), prezervativy vyrobené z jehněčí kůžesvítící s fosforeskujícím pigmentem, ve tvaru srdce, v designových obalech, se stahovacími páskami po stranách nebo takové, které obsahují benzokain, látku, která způsobuje krátkodobé znecitlivění a tím zabraňuje předčasné ejakulaci.
 
Tip redakce: 
Chcete si trochu zpříjemnit svůj sexuální zážitek? Vyzkoušejte kondomy s příchutí určené pro orální sex. Co takhle čokoláda, jahody nebo máta?


kondomy s příchutěmi 
 

Pro ještě lepší ochranu

Kondomy také můžete vybírat podle toho, jak chcete ochránit. Zesílené stěny kondomu zajistí ještě větší ochranu a díky lehkému znecitlivění také vlastně i delší výdrž partnera. Vyzkoušet můžete třeba kondomy Primeros Safeguard extra silné kondomy (koupit v e-shopu) nebo  Durex Extra Safe Thicker kondomy (koupit v e-shopu). Dále se můžete setkat i s kondomy, které obsahují spermicidy. Jejich ochrana je tak dvojí: mechanická a chemická.
 

Jsou kondomy skutečně spolehlivé?

Spolehlivost kondomu, stejně jako jiné formy antikoncepce, není 100%. Ovšem používání a správné používání riziko otěhotnění i přenosu pohlavních chorob značně snižuje. Pokud jste na čísla a chcete znát spolehlivost kondomu v procentech, udává se až 98% účinnost kondomu pro muže. 
 

Kde koupit kondomy?

Prezervativy koupíte v drogeriích, supermarketech, lékárnáchna benzínkách a online. Mnoho prodejců nabízí široký výběr značek, materiálů, tlouštěk a vlastností, abyste si vybrali ten pravý pro vás. 
 

Kolik stojí kondomy?

Cena kondomů se pohybuje od 20 Kč do zhruba 50 Kč za balení 3 kusů. Samozřejmě, pokud zvolíte třeba kondomy s příchutí, veganské, nebo s texturou, pár korun si připlatíte, ale většinou za balení 3 ks nezaplatíte více než 100 Kč 
 
 
 
Přečtěte si také:

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Ludmila Hlaváčová 4.prosince 2018
Máte tam trochu zmatek v těch obvodech a průměrech!!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít