Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jíly aneb Tvář i tělo bez nečistot

Jíly aneb Tvář i tělo bez nečistot

Jíly aneb Tvář i tělo bez nečistot

9. května 2018 od Jana Kantorová

9. května 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Na první pohled jen obyčejný prášek, který se stal oceňovaným a všestranným pomocníkem v péči o pokožku těla, obličeje i vlasů. A nejen to. Co všechno z něj lze vyrobit a jak ho správně používat?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Jíl je sedimentovaná zvětralá hornina obohacená o příměsi minerálů, jako je křemík, vápník, železo a hořčík. Právě ty určují jeho výslednou barvu. Setkat se tak můžete s jílem zeleným, bílým, hnědým nebo červeným. Každý jíl se liší obsahem látek, kvalitou i podle lokality, kde byl vytěžen. Oblíbeným kosmetickým pomocníkem je již po staletí. Na léčbu kožních problémů jej používali už staří Egypťané a staří Římané jej užívali dokonce vnitřně jako detoxikaci.
 
Tip redakce:
Barvy jednotlivých jílů můžete vybírat i podle typu pleti:
Zelený jíl: Mastná pleť – má silné čisticí schopnosti, a zbavuje tak pleť nečistot a toxinů.
Bílý jíl (kaolín): Citlivá pleť – zklidňuje ji, léčí a revitalizuje.
Růžový a červený jíl: Podrážděná a začervenalá pleť – zklidňuje pokožku, stimuluje proudění krve.


jílová maska na tělo

Absorbuje nečistoty

Jíl je skvělý v tom, že účinkuje přesně tam, kde má. A je jedno, jestli jde o problémy s pokožkou jako třeba akné nebo zánět uvnitř těla. Má totiž vysokou schopnost absorbovat nečistoty a eliminovat záněty. Používá se tak jako pleťová maska, šampon, zubní pasta nebo jako zábal při bolesti svalů a kloubů. Kvalitní jíl lze také pravidelně užívat vnitřně, protože detoxikuje organismus, zlepšuje trávení a vyprazdňování, mírní nechutenství a pomáhá i při pálení žáhy. Navíc také prý snižuje chuť na sladké.


Na co všechno ho lze použít?

Záleží na vašich preferencích či případných obtížích, jaký jíl v péči o sebe zvolíte. Každopádně jeho využití je široké.
 

1) Pleťová maska

Jílové masky na pleť patří k těm nejužívanějším. Můžete si koupit v drogerii již hotové jílové masky nebo si vyrobit vlastní. Při použití je ale velmi důležité zjistit si, jaký typ pleti máte, co vás trápí za problémy a podle toho zvolit ten správný druh jílu.
 
Tip redakce:
K vytvoření masky smíchejte čistý jíl s pečujícím olejem, (jojobový, olivový) esenciálním olejem (tea tree) a pro vůni můžete přidat i různé květové vody (levandulová, rozmarýnová).

domácí jílová maska

2) Jemný peeling

Trochu jílu smíchejte s vodou v dlaních, krouživými pohyby nanášejte na pleť a masírujte. Pleť bude vyčištěná, zbavená černých teček a zároveň velmi jemná a hladká.
 

3) Jílová koupel

Máte-li rádi koupele, i tady se vám bude jíl hodit. Jílová koupel dodá tělu minerály a uleví při problémech s ekzémy. Při přípravě koupele stačí jeden až dva hrnky jílu rozmíchat ve vodě.
 

4) Zubní pasta

Z jílu si můžete vyrobit i velmi účinnou zubní pastu. Obrušuje totiž jemně nečistoty ze zubů, a to včetně zabarvující vrstvy, čímž docílíte i lehkého vybělení zubů. Navíc absorbuje bakterie a na zubech se tak tvoří méně zubních kazů. Jíl stačí smíchat s vodou, kokosovým olejem a přidat mátový esenciální olej.
 

5) Metoda No poo

O metodě mytí vlasů bez šamponu už jste určitě slyšeli. Jíl při této metodě používá spousta žen, protože do sebe nasaje všechny nečistoty.

různé druhy jílů

6) Suchý šampon

Jde o nedocenitelného pomocníka při cestách nebo tehdy, když nemáte dostatek času na klasické mytí vlasů. Hlavním účelem suchého šamponu je zmatňování mastných vlasů. Některé to dělají jen opticky, jiné skutečně pohltí mastnotu. V tom je právě ideální jíl, který je jako suchý šampon vhodný hlavně pro světlé vlasy.
 
Tip redakce:
Při používání suchého šamponu z jílu na tmavé vlasy si můžete pomoci – stačí ho obarvit použitím karobu nebo kakaového prášku.

 

7) Pudr do bot

S problémem pocení nebo zápachu nohou se potýká poměrně dost lidí. Jíl je pomocníkem i v této oblasti. Umí dezinfikovat, čímž likviduje bakterie způsobující nelibý zápach nohou i bot. Smíchejte jíl s pár kapkami esenciálního oleje a nasypte do bot. Pozor, jíl může zanechat stopy na ponožkách.
 

8) Tělový pudr

Využít ho můžete i vy, třeba při nadměrném pocení nebo po holení, abyste předcházeli vzniku pupínků, nebo ho využijte na citlivé dětské zadečky při přebalování.
 

9) Domácí deodorant

Pocení není zrovna milá záležitost těla, ale nevyhneme se mu. Každopádně jíl je možné přidat místo škrobu při výrobě domácího deodorantu. Pohlcuje stejně jako škrob vlhkost, dezinfikuje a naváže na sebe bakterie. 
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Související články

1 komentářů k článku
Zora Hradecká 26.května 2018
Dobrý den,

můžete mi prosím sdělit, ve které TETA prodejně lze zakoupit některý druh jílů, které jsou zmíněny v článku ?
Děkuji za odpověď.

S pozdravem
zora

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít