Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Získejte perfektní selfie úsměv, zn.: doma a rychle!

Získejte perfektní selfie úsměv, zn.: doma a rychle!

Získejte perfektní selfie úsměv, zn.: doma a rychle!

10. srpna 2017 od Jana Kantorová

10. srpna 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Barva zubů závisí nejen na správné hygieně, ale také na genetice a správné životosprávě. Aby byl váš úsměv zářivější, stačí změnit jídelníček a vyzkoušet některý z domácích triků na bělení zubů. Je to levnější, rychlejší, a někdy i účinnější.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Úsměv je naší předností a zvláště, když se pak chcete pyšnit fotkami z dovolené, měl by být dokonalý. Jestliže nechcete všechny fotky upravovat ve photoshopu, stačí se před dovolenou zaměřit na pár triků, které mohou pomoci vybělit zuby během několika dní. A to navíc doma.


Kde problém vzniká?

To, jakou barvu mají vaše zuby, ovlivňuje především genetika. Někdo se tak může pyšnit zářivě bílými zuby, jinému od tmavšího odstínu bílé nepomůže ani návštěva specialisty. Zažloutnutí, ztmavnutí či skvrny na zubech se objevují nejen kvůli špatné hygieně, ale také při nadměrné konzumaci nevhodných potravin a nápojů. Některé z nich mají navíc i negativní vliv na zubní sklovinu. Zuby tak žloutnou při konzumaci kávy, černého čaje, vína, ale i omáčky a dalších potravin.

Získejte perfektní selfie úsměv, zn.: doma a rychle!


Například:


•     červené a bílé víno: červené víno obsahuje barvivo tanin, které má na svědomí nepříjemné zabarvení zubů. Bílé víno zase obsahuje kyseliny, které mohou poškodit sklovinu a způsobit nepříjemné zabarvení.

•     perlivé limonády, kyselé džusy, cola: tyto nápoje obsahují barvivo a kyseliny. Ty buď samy barví zuby do nežádoucího odstínu, nebo porušují zuby tak, že je snadno obarví jiné nápoje nebo potraviny.

•     energetické nápoje: silně kyselé nápoje obsahují kyseliny, jež narušují zubní sklovinu, a vytvářejí tak půdu pro vznik různých skvrn

•     černý čaj, káva, čokoláda: káva a čaj obsahují pryskyřici, která na zubech zůstává a postupně mění jejich odstín

•     borůvky a ostružiny

•     bonbony a sladkosti

•     kečup, sójová omáčka, kari omáčka: barviva, která jsou v omáčkách obsažena, zuby rychle zabarvují

Negativní vliv na barvu zubů mají také některé léky, hlavně antibiotika, a samozřejmě také kouření. Naopak díky některým potravinám můžete zuby snadno udržet bílé a zářivé. Tyto potraviny naopak zuby vyčistí, mimo jiné i díky zvýšené produkci slin - jsou to jablka, mrkev, okurky, jahody, sýry, celer, hrušky, květák, špenát, pomeranče, kedlubny.

Získejte perfektní selfie úsměv, zn.: doma a rychle!


Zvládnete to i doma

Profesionální bělení zubů je mnohdy založeno na bázi peroxidu vodíku. Je tak nejen drahé, ale zároveň může uškodit vaší zubní sklovině. Doma ale určitě najdete hned několik surovin, ze kterých si můžete vyrobit bělicí směsi.


Jahodová pasta

Jahody patří mezi esa v ingrediencích, které pomáhají bělit zuby. Tyto červené plody můžete rozmačkat na pastu, přidat špetku jedlé sody, zamíchat a jednou za dva týdny nanášet na zuby jako masku zhruba na pět minut. Vypláchněte a na závěr si zuby ještě vyčistěte fluoridovou pastou. Obsažené přírodní enzymy v jahodách působí jako přírodní odbarvovač. Nebo můžete jahodu jednoduše rozříznout, zuby jí potírat a poté vypláchnout vodou.

Získejte perfektní selfie úsměv, zn.: doma a rychle!


Kokosový olej

Není snad nic, čemu by používání kokosového oleje uškodilo. Stejné je to i u bělení zubů. Tento olej je skvělým bělicím pomocníkem. Stačí si s ním čistit zuby namísto zubní pasty. Navíc ho nechte na zubech delší dobu působit a nevyplachujte. Výsledek by měl být vidět během 14 dní.


Bylinková ústní voda

Za nepříjemným zabarvením stojí i zubní plak, který je způsoben mnoha bakteriemi. Uvařte v hrnci vodu, do ní nasypte dvě čajové lžičky čerstvého koriandru, tři čajové lžičky mátových listů a lžičku anýzových semen. Zamíchejte a půl hodiny duste pod pokličkou. Poté obsah přeceďte. Nechte vychladnout a uchovávejte v zavařovací sklenici. Některé sušené bylinky můžete také přidat přímo do zubních past, např. šalvěj lékařskou, mátu nebo tulsi (= bazalka posvátná). 


Pozor na citron

Nemálo se můžete dočíst o tom, že na bělení zubů je dobrý citron nebo ocet. Při bělení zubů se jim raději vyhněte. Obsahují totiž agresivní kyseliny, které mohou poleptat zubní sklovinu a tím ji také nenávratně poškodit. Citrony opravdu zuby zesvětlí a rozjasní, protože zuby zbaví nadměrného množství vápníku, který žluté skvrny na zubech způsobuje. Jenže anorganické vápenaté soli se díky kyselinám rozpustí, ale zanechají po sobě měkkou organickou hmotu, která může být jednoduše odřena nebo napadena bakteriemi. Kyseliny tak doslova zuby poleptají.


Gely, pasty a pera

Chcete-li rychlé, ale přitom profesionálnější domácí řešení, pak můžete na bělení zubů použít i přípravky z drogerie. Klasikou jsou bělicí pasty, jako např. zubní pasta Colgate Max White Shine, která pomáhá bělit zuby, posílit vrstvy zubní skloviny napravením oslabených míst na zubech a zároveň chrání před vznikem skvrn, nebo Colgate Max White One Active, která vybělí zuby až o jeden odstín za týden.

Mezi další pomocníky patří také méně známé bělicí proužky, kde je výsledek vidět většinou už po první aplikaci, nebo bělicí pudry, které se používají stejně jako zubní pasta. Jejich předností je obsah mikročásteček, jež jemně obrušují sklovinu, a zároveň obsahují také malý obsah peroxidu.

Získejte perfektní selfie úsměv, zn.: doma a rychle!

Různé bělicí gely na použití v noci můžete sehnat na internetu nebo v lékárnách, ale dávejte si pozor na obsah peroxidu vodíku nebo vyšší koncetranci peroxihydrátu močoviny (více než 15 %). V takovém případě je nutná jen krátká bělicí aplikace.

Získejte perfektní selfie úsměv, zn.: doma a rychle!

Novinkou jsou v současnosti také bělicí pera, např. Colgate Max White, které se používá až po vyčištění zubů. Nanese se na jednotlivé zuby a nechá se působit. Díky silikonovému adhezivu se aktivní látky přichytí k zubům a působí déle než zubní pasta.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít