Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Toužíte po dlouhých vlasech? Zkuste kofein!

Toužíte po dlouhých vlasech? Zkuste kofein!

Toužíte po dlouhých vlasech? Zkuste kofein!

19. ledna 2019 od Helena Hladíková

19. ledna 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Přírodní životabudič, bez něhož si mnozí nedovedou představit den. Ano, řeč je o kávě. Možná se ale budete divit, jakou moc má obyčejný kofein právě třeba na vlasy…
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Kofein je známý už asi od 6. stol. př. Kr. a často bývá považován doslova až za zázračný. Chemicky jde o sloučeninu dusíku, kyslíku, vodíku a uhlíku, kterou najdete nejen v kávě, ale také v dalších rostlinách, jako jsou guarana, maté apod. Patří k nejrozšířenějším stimulantům na světě a každý den využívá jeho síly nespočet lidí, kteří potřebují zvládnout náročné činnosti nebo se vůbec vyhrabat z postele. Jak ale může kofeinový stimulant ovlivnit vaše vlasy?
 
padající vlasy

Proč vlasů ubývá? Testosteron!

A to docela zajímavým způsobem, na nějž před několika lety přišli němečtí vědci. Předmětem jejich testování byli muži, u nichž jsou problémy s vlasy a jejich vypadáváním spojené s genetickými předpoklady. Zjistili, že nedostatečný přísun energie do vlasových kořínků, zpomalení růstu vlasů a vypadávání ovlivňuje především hormon testosteron. Jeho nežádoucí působení je však schopen zastavit právě – kofein. Na základě dalších pokusů se prokázalo, že kofein skutečně dokáže zneutralizovat negativní účinky testosteronu, a navíc ještě stimulovat růst nových vlasů. Pak už byl jen krůček ke vzniku šamponů s obsahem kofeinu, které působí na samotné vlasové cibulky, a ne pouze na pokožku hlavy, jak se dříve předpokládalo. Zejména muži by proto měli vyzkoušet Alpecin Šampon Coffein Liquid, který dokáže udržet vlasové kořínky aktivní, zvyšuje jejich produktivitu a prodlužuje růstové fáze vlasů. Svým složením dokáže účinně bojovat proti dědičnému vypadávání vlasů.
 
muž a žena v koupelně

Kofein pomůže i ženám

Uvedené výsledky se samozřejmě netýkají jen mužů, protože testosteron produkuje i ženské tělo. Pokud ale jde o vypadávání vlasů a narušení jejich přirozeného růstového cyklu, příčiny je u žen třeba hledat hlavně v důležitých životních milnících, které jsou spojené s poklesem estrogenu (porod či menopauza), a také ve stresových faktorech. Genetika u žen nehraje takovou roli jako u mužů. I ženy tedy mohou bojovat s úbytkem vlasů pomocí kofeinu. Lepší cestou než napravování škod je samozřejmě prevence, a tak mohou ženy již na začátku menopauzy, ve stresovém období či při uměle vyvolaných hormonálních změnách používat kofeinové šampony a tonika. Skvěle se v tomto případě hodí Fyto-kofeinové tonikum Plantur 39 pro intenzivní růst a silné vlasy, jehož složení zabraňuje oslabenému růstu vlasů právě v období menopauzy.
 
kofeinová maska

Pít kávu nestačí

A pokud vám teď běží hlavou otázka, zda by tedy nestačilo pít více kávy nebo si třeba kávou masírovat hlavu, odpověď zní jasně: nikoliv. Z kávy ani jiných rostlin se totiž kofein nedostane až tam, kam má, to znamená k vlasovým kořínkům. A navíc při tom chybějí i speciální látky v podobě přenašečů potřebných k působení kofeinu právě na růst vlasů, takže pití hektolitrů kávy denně vašim vlasům rozhodně nijak nepomůže. Raději se poohlédněte po kvalitních přípravcích, které by pomohly zastavit vypadávání vlasů, podpořit jejich růst a pomoct vám ke krásným, zdravým a silným vlasům.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít