Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Otestujte se: Vyznáte se v šamponech?

Otestujte se: Vyznáte se v šamponech?

Otestujte se: Vyznáte se v šamponech?

21. června 2018 od Anna Adlerová

21. června 2018 1 minuta čtení
Připravil/a Anna Adlerová

Poznat, který šampon na vlasy je ten pravý, může být někdy oříšek. Pro jeho správný výběr je nutné znát svůj typ vlasů a jejich potřeby. Víte, jaké vlastnosti mají vaše vlasy a jaký šampon jim udělá tu nejlepší službu?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Jak na to?

Odpovězte si na několik otázek a zjistěte, jak si stojíte. Na konci testu si spočítejte, jaké písmenko se nejčastěji opakuje ve vašich odpovědích, a přečtěte si, do jaké kategorie znalkyň šamponů patříte.
 

1. Šampony pro normální vlasy mají velmi dobré čisticí schopnosti, ale minimum přísad, které zlepšují kvalitu vlasu. Pro koho jsou takové šampony vhodné?

A: Šampony pro normální vlasy jsou vhodné pro dospělé, jejichž vlasy se jen mírně mastí. Jemné, nepoddajné vlasy je obtížně snášejí.
B: Jsou určeny pro vlasy, které nemají specifické vlastnosti, jako je jemnost nebo nepoddajnost. Všechny ostatní typy vlasů, včetně dětských, je snášejí dobře.
C: Jsou neutrální, a proto jsou vhodné pro všechny typy vlasů.

výběr šamponu

2. Na co by si měly dávat pozor ženy s mastnější pokožkou hlavy? 

A: Raději by se měly vyhnout hydratačním a vyhlazujícím šamponům. Ani přípravky pro vlnité a kudrnaté vlasy jejich vlasům dobrou službu neudělají. Tyto přípravky vlasy promašťují, a tudíž více zatěžují vlasovou pokožku, která produkuje o to více mazu.
B: Neměly by používat hydratační šampony, které pokožku hlavy ještě více zvlhčují a ta potom produkuje více mazu. Měly by se také vyvarovat příliš častého mytí vlasů a odolat nutkání je mýt denně. Vlasy se mohou začít mastit ještě více. Pokud je pro vás prioritou mít každý den umytou hlavu, měly byste používat šetrnější šampony pro denní mytí vlasů.
C: Měly by se vyvarovat především používání balzámů na vlasy, protože ten jejich vlasy ještě více umastí. Jinak mohou používat všechny typy šamponů, podle toho, který jim voní a vyhovuje.
šampon na vlasy

3. Jaké produkty byste měla používat, pokud máte suchou pokožku hlavy?

A: Přípravky dodávající vlhkost a obnovují ochrannou vrstvu. Objemové šampony se se suchou kůží na hlavě moc dobře nesnášejí, mohou ji vysušovat. Přípravky s obsahem sulfátů pokožku vysušují. Pozor na ně! Naopak hydratační šampony a kosmetika s nioxinem se vyplatí.  
B: Suchá vlasová pokožka má výhodu, že nepotřebuje časté mytí. Po vyloučení šamponů se sulfáty lze používat všechno.
C: Suchá pokožka potřebuje dýchat, proto jsou pro ni objemové šampony ideální volbou. Taky je vhodné mazat vlasovou pokožku olejíčky do vlasů, aby se zvlhčila a kondicionér vmasírovat při mytí přímo ke kořínkům.

 

4. Jak se pozná kvalitní šampon?

A: Hlavním úkolem šamponu je očistit vlasy a pokožku hlavy od nečistot a potu. Dalším úkolem může být vytvoření objemu od kořínků, hydratace suchých vlasů, zacelení poškozených a krepatých vlasů bez látek, které mohou vlasům škodit. Pokud tyto úlohy šampon plní, je kvalitní.
B: Kvalitní šampon by určitě neměl obsahovat parabeny, sulfáty a silikony.
C: Kvalitní šampon by měl obsahovat hodně látek, které vlasy donutí vypadat hezky, ať už jsou to třeba parabeny nebo sulfáty. Hlavně že to zabere! Při výběru je na každém, co se mu líbí. Rozhodující je vůně a barva.
 
mytí vlasů ve sprše

Jak jste dopadla?

Mistryně šamponů – nejvíce A

Jste pravá šampionka, co se týče šamponových znalostí. Víte přesně, jaký máte typ vlasů a jaké přípravky jim svědčí. Vlasy jsou váš koníček a jejich přirozenost a krása jsou pro vás prioritou. Víte, že každý přípravek není pro každou ženu. Nikdy by vás například nenapadlo nepoužívat na chemicky ošetřené vlasy (tedy i barvené nebo zesvětlované) přípravky pro ně určené. Posloucháte potřeby svých vlasů a snažíte se jim vycházet vstříc.
 

Působivá šampon lady – nejvíce B

Vlasové trendy dopodrobna nesledujete, ale víte, co vašim vlasům dělá dobře a co ne. I když občas koupíte něco, co vám nevyhovuje, základní orientace mezi přípravky vám nechybí. Víte dobře, jakým látkám se v šamponech máte vyhnout. Znáte své vlasy a snažíte se o ně dobře pečovat.  Ostatní typy vlasů a přípravky, které se hodí pro ně, vás příliš nezajímají.
 

Šamponová amatérka – nejvíce C

O šampony na vlasy se příliš nezajímáte. Mytí vlasů berete jako nutné zlo, a když už to musí být, ráda vybíráte podle obalu a vůně. Neškodilo by se s péčí o své vlasy posunout dopředu. Máte rezervy, co se týče znalosti vlastních vlasů i výběru správných produktů. Pozitivní zprávou pro vás je, že kvalitu svých vlasů můžete pozvednout takřka okamžitě, pokud jim dopřejete alespoň o trochu lepší péči. 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Adlerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít