Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Mytí vlasů nestačí aneb Co dokáže scalp-care?

Mytí vlasů nestačí aneb Co dokáže scalp-care?

Mytí vlasů nestačí aneb Co dokáže scalp-care?

21. ledna 2020 od Helena Pokorná Hladíková

21. ledna 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Helena Pokorná Hladíková

Trápí vás svědění, mastné nebo naopak suché vlasy? Vězte, že problémy viditelné na vlasech mají svou příčinu už v pokožce hlavy. Chcete-li mít zdravé, krásné vlasy, je třeba začít se scalp-care. V čem spočívá?
Alfu a omegu vlasů, které jsou zdravé od kořínků po konečky, tvoří správná péče o pokožku hlavy, tzv. scalp-care. Právě k ní se v současnosti obrací pozornost mnoha kadeřnických salonů, to však neznamená, že ji nemůžete provádět pěkně v pohodlí domova. Jen je potřeba vědět, jak na to.

Jaká pokožka, taková péče

Pokožka hlavy se podobá pleti – může být suchá, nebo naopak nadměrně se mastící, podrážděná apod. A jako vybíráme ty nejvhodnější přípravky k péči o pleť, stejně bychom měli přistupovat i k volbě vlasové kosmetiky pro konkrétní typ pokožky hlavy:
mytí vlasů

1. Mastná pokožka

Pokožka produkuje nadbytečné množství kožního mazu, který se hromadí u kořínků vlasů, a způsobuje tak těžké, zplihlé vlasy.

Řešení:
Vyvarujte se každodenního používání čisticích šamponů, které mohou být k pokožce příliš agresivní. Vybírejte spíše vlasovou kosmetiku s přísadami, které pomáhají snižovat produkci kožního mazu šetrně a zároveň zlepšují stav pokožky a vlasů, jako jsou například kopřiva nebo březová šťáva. Sáhnout můžete nejen po šamponech, kondicionérech a balzámech, ale také po vlasových tonikách a vodách, jež se vmasírují přímo na pokožku hlavy. Vyzkoušejte třeba Dixi Březovou vodu na mastné vlasy (koupit v e-shopu) s obsahem přírodní březové šťávy.
Tip redakce:
Vyhýbejte se příliš velkým nánosům stylingových přípravků, které vaši pokožku ještě více zatíží. A pokud už nějaký takový produkt použijete, aplikujte ho spíše do délek a na konečky vlasů.

2. Suchá pokožka

S opačným problémem, tedy nedostatkem kožního mazu, se zase potýkají ti, kdo mají suchou pokožku hlavy. Na vině může být genetická výbava, ale také působení negativních vnějších vlivů. V každém případě jsou výsledkem suché, lámavé vlasy a často rovněž svědivá pokožky hlavy nebo odlupující se kůže (tzv. lupy).
Řešení:
Stejně jako u suchého typu pleti platí, že je potřeba především hydratovat, hydratovat a hydratovat. Dobrou službu prokážou například mandlový, jojobový nebo arganový olej, které můžete pravidelně před mytím vlasů vmasírovat přímo do pokožky hlavy nebo přidat pár kapek do šamponu. Zároveň by vlasová kosmetika určená pro tento typ pokožky hlavy měla být jemná, neagresivní, s příměsí zklidňujících látek. Otestujte třeba Kallos KJMN Hair Pro-Tox masku na vlasy s keratinem, kolagenem a kyselinou hyaluronovou (koupit v e-shopu). Díky těmto látkám budou vaše suché vlasy opět krásně hydratované, vyživené a hedvábně jemné.
olejová péče o vlasy

3. Citlivá pokožka

Bez ohledu na to, jestli se vám pokožka hlavy mastí příliš (tedy bojujete s mastnými vlasy), nebo naopak málo (to znamená, že vás trápí suché vlasy), můžete se zároveň potýkat s její zvýšenou citlivostí. To znamená, že u ní dochází k zarudnutí, štípání, může být bolestivá na dotek či napjatá. Velký vliv na tento stav mají nešetrný způsob vysoušení vlasů a jejich následné úpravy, nánosy stylingových přípravků nebo používání agresivní vlasové kosmetiky.
Řešení:
Dejte sbohem parfemovaným vlasovým přípravkům s obsahem parabenů, silikonů, sulfátů a zejména alkoholu. Raději vsaďte na příznivé účinky přírodních látek. Pomoci vám může například Cannaderm Capillus šampon seborea (koupit v e-shopu) s obsahem léčivého konopí, hřebíčku či soli z Mrtvého moře. Šetrně pečuje o pokožku hlavy a zanechává ji čistou, bez pocitu podráždění či vysušení.
problémy s pokožkou hlavy

Pár rad pro všechny:

  • Kvalitu a zdraví své pokožky hlavy bez ohledu na její typ můžete podpořit správnou stravou bohatou na klíčové vitaminy (hlavně vitaminy skupiny B) a minerální látky (hlavně zinek a železo).
  • Dbejte na to, abyste zejména v létě chránili pokožku hlavy před spálením od slunce.
  • Pakliže se vám ani po změně vlasové kosmetiky stav pokožky hlavy nelepší a trápí vás úporné svědění, zarudnutí, velké lupy apod., zkonzultujte svůj stav s odborníkem.
  • Dopřejte si pravidelnou masáž hlavy. Podpoříte tím nejen mikrocirkulaci krve, což podpoří růst vlasů, ale také vstřebávání a následné účinky pečující vlasové kosmetiky.
  • Pečlivě vybírejte také hřebeny a kartáče na vlasy.

Připravil/a pro vás Helena Pokorná Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít