Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Léto a dětská hlavička: Jak udržet pokožku zdravou?

Léto a dětská hlavička: Jak udržet pokožku zdravou?

Léto a dětská hlavička: Jak udržet pokožku zdravou?

30. června 2018 od Lucie Kubíková

30. června 2018 2 minuty čtení
Připravil/a Lucie Kubíková ve spolupráci s expertem MUDr. et Bc. Lucie Jarešová

V horkých letních dnech si zvýšenou pozornost zaslouží nejen dětská pokožka na tělíčku, ale také vlásky a vlasová pokožka. A nestačí jen zakrýt ji kloboučkem. S jakými potížemi se můžete jako mámy setkat?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
O pokožku svých dětí se maminky starají průběžně už od narození. Promašťují ji, předchází opruzeninám, bojují s vyrážkami, ale stává se, že kromě čepičky nebo kloboučku už se zapomíná, zvláště v létě, pečovat o jemnou dětskou pokožku na hlavě a ochraňovat ji.


Spáleniny

Že je nutné děti na sluníčko mazat, o tom se už všeobecně ví. Jenže schválně – tušíte, že dítě se může spálit i ve vlasech? Pokud máte doma malého blonďáčka s jemnými vlasy a porcelánovou pletí, neváhejte a pořiďte si opalovací mléko ve spreji s UV ochranou a nastříkejte ho vašemu drahouškovi na hlavu. Nebo – jak bývá obecně doporučováno – pořiďte dítěti slušivou čepičku nebo klobouček, abyste měly jistotu. „Pokud už se stane, že se vaše dítě v oblasti hlavy spálí, aplikujte zklidňující přípravky s panthenolem,“ radí dermatoložka MUDr. Lucie Jarešová. „Když se spálená kůže loupe a svědí, promašťujte ji.“

Tip redakce:
Mně se na spáleniny u dětí osvědčila i šťáva z listů aloe vera, kterou si můžete snadno pěstovat třeba na balkoně.
 

dítě v kloboučku

Vysušená pokožka

Léto, to znamená koupání! Jenže chlorovaná i mořská voda vysušují pokožku, což platí také pro kůži na hlavě„V době intenzivního koupání v moři či bazénu je třeba dbát na obnovení přirozené kožní bariéry,“ vysvětluje expertka. „Jinými slovy – mazat, mazat a mazat, klidně několikrát denně.“ Používejte vhodné přípravky pro děti, které pokožku promastí a dodají potřebnou hydrataci. Kromě pokožky je pak potřeba pečovat i o samotné vlasy.


Seborea

Nejen miminka často trpí seboroickou dermatitidou – nemocí, kdy se ve vlasech, a někdy i na obličeji tvoří silné vrstvy kůže, která se odlupuje v mastných šupinkách. Občas s sebou bere i dětské vlásky. Moje děti jí trpěly ve vlnách klidně až do tří let. „Seborea je u dětí běžná. Kůže produkuje zvýšené množství mazu a na typické nažloutlé lupy může nasednout kvasinka a dál stav zhoršovat,“ říká dermatoložka. „Můžete vyzkoušet běžně prodejné antimykotické šampony. Pokud se ale nevzhledná ložiska zvětšují, navštivte raději lékaře.“


Lupy

I nás dospělé občas trápí bílé šupinky suché kůže ve vlasech neboli lupy. A nikdo nechce vypadat, že mu z hlavy sněží. „Pokud se dětem nebo i dospělým objeví v létě ve vlasech lupy, může to být tvrdou vodou, která pokožku hlavy vysušuje, nebo špatnou kosmetikou. Na lehčí případy zabírají volně prodejné šampony, s vážnějšími opět raději vyrazte k lékaři,“ radí MUDr. Jarešová.

dětský ekzém

Ekzém

Léto s sebou často přináší také zhoršení některých kožních nemocí, jako je třeba atopický ekzém. A vyrážka může naskočit i dětem s citlivou pletí, které jsou po zbytek roku v pohodě. „Sůl v potu nebo chlor v bazénové vodě může způsobit problémy dětem i dospělým se suchou, senzitivní pletí,“ říká odbornice. Kdo stejně jako já už snadno rozezná typické slité rudé suché fleky na kůži, měl by si pořídit promašťující krém. Doporučuji rozhodně hypoalergenní a určený speciálně pro děti.


Alergie na sluníčko

Červené svědivé pupínky, které nešupinkují a neslévají se ve skvrny, mohou být příznakem sluneční alergie. Poznáte ji také podle toho, že se typicky vyskytuje na místech těla, která sluníčko ožehne nejdřív – třeba na nose, bradě nebo čele. „V takovém případě je třeba kůži zklidňovat, promazávat běžnými krémy, chránit před sluníčkem a čekat. Dobrá zpráva je, že jak pleť sluníčku během sezony přivykne, alergie se zmírní nebo zmizí,“ uklidňuje MUDr. Jarešová rodiče.

vši

Vši

Z posledního tábora si moje děti přivezly vši. Než jsem to zjistila, chytila jsem je také. Ten pocit, když si v práci vytáhnete z vlasů vypasenou veš, bych nikomu nepřála zažít. Vyzkoušeli jsme snad všechny šampony na trhu… a výsledek? Zachránil nás „huhu koktejl“ z oleje, francovky a bohatě zakápnutý tea tree olejíčkem. Naplácat na hlavu, zabalit do fólie, několik hodin nechat uležet, pak vyčesat hustým hřebínkem mrtvé vši i hnidy a zopakovat s odstupem týdne alespoň třikrát po sobě.


Štípance

Naprostým postrachem rodičů jsou klíšťata, ale ani poštípání komárem či muchničkou nemusí proběhnout tak úplně banálně, a to zejména v obličeji. „Už jsem viděla alergickou reakci na toxin, který tento hmyz do ran vypouští, v podobě třeba pěticentimetrového napuchlého pupenu,“ popisuje dermatoložka. S vřídkem větším než jeden centimetr běžte bez otálení k lékaři, aby mohl pokousání ošetřit a ve tváři nezůstala jizva. Také pokud vřídek mění barvu až k rudé nebo fialové, měl by ho vidět lékař.“ I menší pupínky a kousance si ale zaslouží ošetření. Jak dodává doktorka Jarešová, dezinfekce pálí a může kůži podráždit. Lepší je sáhnout po dětském pudru.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lucie Kubíková ve spolupráci s expertem MUDr. et Bc. Lucie Jarešová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. et Bc. Lucie Jarešová
všeobecná dermatovenerologie, estetická a laserová dermatologie
50
"Každý může vypadat dobře."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít