Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Krátký účes? Vyberte si podle tvaru obličeje

Krátký účes? Vyberte si podle tvaru obličeje

Krátký účes? Vyberte si podle tvaru obličeje

11. února 2019 od Eva Suchomelová

11. února 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Toužíte po krátkém jarním účesu, ale nevíte, který by vám slušel? Vyberte si podle tvaru svého obličeje! Na rady, jaký účes se hodí pro který tvar obličeje, jsme se zeptali kadeřnice Martiny Kolářové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Základní rozdělení

Tvar obličeje se dá zjednodušeně připodobnit ke geometrickému tvaru. Dělí se na:
  • oválný,
  • kulatý,
  • hranatý,
  • trojúhelníkový.
tvary obličejeJak zjistíte tvar svého obličeje? „Nejjednodušší způsob, jak se dobrat tvaru vlastního obličeje, je sčesat vlasy z obličeje, případně je stáhnout do gumičky. Pak přímo na zrcadlo třeba rtěnkou obkreslete svůj obličej,“ radí Martina Kolářová.
 
Ideálním tvarem je ovál, tomu sluší v podstatě každý účes. Ostatní tři se právě pomocí střihu účesu snaží tomuto ideálnímu tvaru přiblížit. „Je fakt, že těch faktorů pro výběr účesu je víc, například délka krku či celkový tvar postavy,“ konstatuje kadeřnice. „Takže při výběru účesu svým zákaznicím vycházím nejen z tvaru obličeje, ale komplexně z ‚tvaru celého člověka‘.“
 
ovál

Kulatý tvar obličeje

Obecně se pro kulatý obličej doporučuje asymetrický styl účesu. „Stačí i jen pěšinka na straně, nemusí to být hned jedna strana vystříhaná a druhá dlouhá,“ uklidňuje odbornice, neboť jsou tu varianty jak pro konzervativní duše, tak pro odvážné rebelky. Základní pravidlo podle expertky zní: Vždycky je třeba dbát na to, aby byla bohatší a vyšší horní část účesu, opticky to obličej prodlouží.“

Vhodné prvky krátkého účesu pro kulatý obličej:
  • pěšinka na straně,
  • jemné kontury prodlužující obličej,
  • vlasy hodně sestříhané a prostříhané do špiček, je třeba tzv. „odebrat hmotu“,
  • mikádo s asymetrickou pěšinkou a delší patkou, která obličej rozdělí, spodní část účesu končí až nad rameny – toto je vhodné, pokud máte delší krk,
  • po stranách úzký účes, těžiště účesu asymetrické, „hmota“ vlasů nad čelem a vyčuhující vlasy pod ušima, které opět obličej opticky protáhnou.
kulatý

Hranatý tvar obličeje

Pro obličej hranatý jsou vhodné měkké kontury, zvlněné vlasy kvůli změkčení tvaru obličeje. Vlasy by neměly splývat okolo obličeje, protože to podtrhne hrany,“ podotýká kadeřnice. Pro tento tvar obličeje jsou ideální krátké střapaté účesy, tzv. pixies.

Vhodné prvky krátkého účesu pro hranatý obličej:
  • střapatá ofina, která opticky rozbije hrany obličeje,
  • krátký uličnický rozcuch,
  • hladký účes, kolem obličeje hodně sestříhaný s měkkými konturami,
  • krátké sestříhané kudrny, které opticky rozbíjejí hranatý tvar obličeje.
hranatý

Trojúhelníkový tvar obličeje

Také se mu říká srdcovitý. „U tohoto tvaru potřebujeme vyrovnat úzkou bradu vlasy pod ušima, v linii čelisti,“ popisuje Martina Kolářová. Hodně účesů tento tvar obličeje a bradu ještě spíš podtrhne.

Vhodné prvky krátkého účesu pro trojúhelníkový obličej:
  • těžiště účesu v nejširší části, pod čelistí,
  • velmi málo zdůrazněno čelo a temeno,
  • délka k bradě, případně hodně dlouhá patka
  • tenké „kotlety“ před ušima
trojúhelník

Alfou a omegou je správná údržba

Jakmile se rozhodnete pro krátké vlasy, musíte si uvědomit, že potřebují pravidelnou údržbu: vhodnou péči a častější návštěvu kadeřníka. „Krátké vlasy jsou obecně velmi jednoduché na údržbu, ovšem první předpoklad je kvalitní střih. Obzvláště u krátkých vlasů, kde se nic ‚neschová‘ při stylingu,“ potvrzuje expertka na krásné vlasy. Nositelka krátkého sestřihu musí počítat s tím, že vlasy rostou průměrnou rychlostí 1 cm za měsíc, a tudíž je nezbytné počítat s častější návštěvou kadeřníka, aby se tvar sestřihu udržel. „Dnešní trend je přizpůsobit střih právě jednoduché úpravě v domácím prostředí. Doby, kdy zákaznice chodily každý týden na úpravu ke kadeřnici, jsou dávno pryč,“ mírní odbornice obavy z krátkého účesu. Stylingových přípravků je na trhu nepřeberně. Je vhodné vybírat přípravky podle typu vlasu, ideálně z jedné řady vlasové kosmetiky od jedné značky, protože přípravky jsou vyráběny ‚s návazností‘ jednoho na druhý, doplňují se,“ doporučuje Martina Kolářová.

A jak vám při úpravě krátkého účesu pomohou různé stylingové přípravky?
  • pěnové tužidlo: podpoří tvar účesu, který následně vyfoukáte do požadované podoby a pak již lze použít finální stylingový přípravek podle potřeby,
  • vlasový gel: slouží k dosažení „mokrého efektu“, je ale spíš letní záležitostí,
  • vlasový vosk: výborný pro vyhlazený účes či rozverné špičaté konce, neboť jím lze vlasy modelovat do požadovaného tvaru,
  • lesk ve spreji: pro vlasy barvené a odbarvené, tím pádem sušší, kterým stačí účes jen zlehka přestříknout.
Tip redakce:
Zkuste Aussie Pěnové tužidlo Uplift Your Hair Mousse s výtažkem z mořských řas, které dodá účesu objem a zvedne vlasy od kořínků. Z vlasových gelů můžete sáhnout po krémovém gelu na vlasy Axe Adrenaline Extreme Look, který vlasy dlouhodobě zafixuje a dodá jim lesk a hebkost. Pro rozcuchané účesy typu pixies aplikujte do vlasů například L’Oréal Paris Studio Line Modelační krém Style Rework. Na závěr vneste do účesu trochu lesku pomocí parfémovaného Toni&Guy Lesku na vlasy Glamour.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

5 komentářů k článku
Teta drogerie 4.března 2019
Dobrý den,
je pravdou, že oválný obličej je zmíněn pouze jednou větou na začátku článku. Nicméně, myslím si, že věta "Ideálním tvarem je ovál, tomu sluší v podstatě každý účes." mluví za vše, a není třeba nic dodávat.

Co se týče výběru mezi voskem a gumou. Samozřejmě, že vosky jsou jen jeden z produktů, které lze použít, na opravdu krátké vlasy jsou velmi dobře použitelné, ale je třeba vyzkoušet, nemusí vyhovovat úplně každému. Gumu bych třeba na jemné vlasy nedoporučila, vlasy by se mohly při následném vyčesávání trhat, je to poměrně silné "tužidlo".
Marie Machálková 23.února 2019
Jestli nejsem slepá, nenašla jsem OVÁLNÝ obličej, pokaždé něco v článcích chybí, nějaká část...
Simona Pavlíková 21.února 2019
Přikláním se také ke gumě, používám na doporučení kadeřnice již 10 let a plná spokojenost.
Libuše Chytilová 19.února 2019
Píšete ve svých radách ohledně vlasů o voscích na vlasy.Ale mě holička tvrdí,že vosk mastí.Preferuje gumu.Jaká je pravda? Děkuji CHYTILOVÁ
Marie Kneiflová 18.února 2019
dobrý den je možné získat kontakt na kadeřnici Martinu Kolářovou ?

děkuji

mkneiflova@seznam.cz

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít