Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Dokonale čisté vlasy: Jde to i bez šamponu?

Dokonale čisté vlasy: Jde to i bez šamponu?

Dokonale čisté vlasy: Jde to i bez šamponu?

10. února 2018 od Pavla Maříková

10. února 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

No poo metoda se šíří světem téměř lavinovitě. O co jde? Jde o mytí vlasů bez použití šamponu a jiných chemickým přípravků. Zdá se vám to bláznivé? Přečtěte si o této metodě víc a možná pochopíte, proč jí propadá stále více lidí. A možná také ne a dál budete své vlasy hýčkat oblíbeným šamponem.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Ne vše, co je moderní a „nové“, musí být také dobré a tou nejlepší možností. Jen si představte, že ještě před asi dvěma stoletími bylo doporučováno mýt si vlasy maximálně 1x za měsíc! O několik desetiletí později byl vynalezen první šampon a vlasy se začaly mít častěji – alespoň tedy ve vyšších vrstvách obyvatel. V sedmdesátých letech minulého století se již vlasy myly denně. Přestože jsou dnešní šampony mnohem jemnější a neobsahují tolik chemických látek jako ještě před pár desítkami let, začalo se před několika lety stále hlasitěji mluvit o metodě „No poo“ (neboli No shampoo“) a schopnosti samočištění vlasů.

mytí vlasů

No poo chce trpělivost

Pokud máte chuť metodu No poo zkusit, obrňte se v první řadě trpělivostí a silnou vůlí. Začátky totiž nejsou vůbec jednoduché... Prvním krokem je vysadit klasický šampon při mytí vlasů. Může to znít banálně, ale už po prvním týdnu zjistíte, že to tak snadné není. Vlasy budou mastné, bez života. Vydržte. Standartní doba, než dojde k úplnému vysazení šamponu, může být i několik týdnů. Osobní zkušenost s metodou No poo má i naše čtenářka, třicetiletá Julie. „Dlouhodobě mám zdravotní problémy s vlasy, které mi opakovaně vypadávají z důvodu autoimunitní nemoci. Když mi opět začaly dorůstat, tak jsem se zařekla, že už nebudu utrácet za drahé regenerační šampony slibující zázrak v podobě podpory růstu vlasů a zkusím to jinak. Na internetu jsem se doslechla o metodě No poo a rozhodla jsem se ji vyzkoušet. Koneckonců neměla jsem co ztratit. Vlasy jsem dlouho nemyla, protože žádné nebyly, a když začaly růst, tak jsem je myla jen vodou,“ vypráví.


Vlasy myté moukou a sodou

Pokud vlasy prostě máte potřebu „něčím“ mýt, zvolte přírodní směs, která se skládá z jedlé sody a jablečného octa. Tato směs vytváří ve spojení s kožním mazem primitivní, ale účinné mýdlo. Pomůže vám tak odstranit z vlasů nečistoty, ale také například zbytky stylingových přípravků apod.  „Já jsem nejdříve myla vlasy jen vodou a později přešla na občasné umytí žitnou moukou – ta zbaví vlasy přebytečného mazu. Do mouky občas přidávám vajíčko, med, skořici nebo i jiné věci, co mě napadnou, nebo se někde inspiruji,“ říká Julie. „Obecně myju vlasy cca 1-3x týdně vodou - podle toho, jak hodně sportuji, a zhruba 1x za dva týdny přidávám ještě mytí i tou moukou. Navíc používám někdy místo vody také suchý šampon v podobě kakaa a skořice.“ V případě mytí vlasů „moukou“ je třeba zdůraznit to, že musí být opravdu žitná a ideálně hladká (ne celozrnná). Rozhodně se vyhněte mouce pšeničné -  ta nejde z vlasů vymýt!

žitná mouka

Intervaly mytí vlasů prodlužujte

Proč vlastně šampon nepoužívat? Zastánci metody No poo tvrdí, že šampon z pokožky odmývá také její přirozený maz, který jinak funguje jako určitá ochrana i výživa pro vlasy. Odmývání tohoto mazu může paradoxně způsobit častější maštění vlasů, protože tělo má přirozenou potřebu ho vytvářet stále více. Na metodu No poo můžete přecházet postupně a pozvolna a nejdříve zkusit prodloužit interval mezi mytím vlasů na cca 4 dny a mezitím si pomoci například suchým šamponem.

Tip redakce!
Kromě již zmíněné jedlé sody a mouky se doporučuje použití také marockého jílu, který obsahuje velké množství minerálních látek. Ideální směs na mytí vlasů připravíte smícháním 2 lžic jílu s vlažnou vodou. Můžete přidat i arganový nebo kokosový olej. Toto „bahýnko“ naneste na vlasy až ke kořínkům a pořádně promněte. Nechejte působit 5 minut a pak smyjte.
 


Názor odborníka:

Jana Krlišová, vlasová expertka
"S metodou No poo se u svých zákaznic příliš často nesetkávám. Já osobně si ale myslím, že šampon a správně vybraný kondicionér má v péči o vlasy své místo. Jen voda vlasy pořádně neočistí a nezbaví kožního mazu, který je ve své podstatě hydrofobní. Problém je v tom, že pokud je ho příliš, vlasy vypadají mastně, a mohou dokonce ve větší míře zachytávat prach a pyl. Příroda není špatná, ale ne vždy lepší. Mytí vlasů octem jim vůbec nemusí udělat dobře - je velmi kyselý, a to vlasy velmi oslabuje. Totéž platí i o pečicí sodě."
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Gabriela Václavková 28.února 2018
Jedlá soda vlasovou pokožku velmi vysušuje. Myji si vlasy žitnou moukou s kapkou olivoveho oleje a jako závěr použiji oplach z jablečného octa. Žádný šampon ani kondicionér není potřeba.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít