Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Dlouhé vlasy v létě: 6 vychytávek pro parné dny

Dlouhé vlasy v létě: 6 vychytávek pro parné dny

Dlouhé vlasy v létě: 6 vychytávek pro parné dny

18. července 2019 od Eva Suchomelová

18. července 2019 5 minut čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Jak s dlouhými vlasy přežít horké letní dny? Co dělat, aby vám s nimi nebylo vedro? A jak s nimi zacházet, abyste si je nezničila a vypadaly stále úchvatně? Máme pro vás osvědčené tipy od kadeřnice Martiny Kolářové.
Na fotce nebo ve videu to vypadá nádherně – rozhodíte závoj svých dlouhých vlasů a ony se zalesknou na slunci… Jenže realita léta bývá o dost odlišnější: pod dlouhými vlasy je člověku horko, rozpuštěné dostávají zabrat od slunce, případně od mořské soli nebo chloru z bazénu, dochází také k mechanickému poškození při nešetrném rozčesávání. „Když si spočítáte dobu růstu vlasu tempem cca 1 cm za měsíc, snadno dojdete k tomu, že 20 cm dlouhé vlasy rostly téměř dva roky. Jsou tudíž znatelně opotřebovanější než ‚čerstvý‘ porost u hlavy,“ vysvětluje kadeřnice Martina Kolářová, proč je potřeba delší vlasy chránit a pečovat o ně podstatně víc, než když máte vlasy krátké. „V létě potřebují dlouhé vlasy samozřejmě ještě navíc chránit před sluncem,“ dodává. Co tedy můžete pro své vlasy i pro sebe udělat?

1. Správné rozčesávání – základ úspěchu

Správná technika je potřeba, abyste si vlasy nepotrhaly nebo zbytečně nevytrhaly. Postupujte velmi šetrně, pomalu a důkladně. „Začněte vlasy rozčesávat od špiček ke kořínkům - napřed rozčešte asi deset centimetrů od konců vlasů, pak se posuňte hřebenem výš a přiberte dalších pár centimetrů délky. Pročešte společně s již učesaným a takhle postupujte až ke kořínkům,“ popisuje správný postup expertka na krásné vlasy. Zdá se vám to zdlouhavé a únavné? Ale výsledkem budou vitální, přirozeně lesklé vlasy bez zacuchaných chuchvalců, a to už za trochu námahy a trpělivosti stojí. Jak potvrzuje Martina Kolářová: Zamezí se tím trhání vlasů, protože případný ‚knot‘ nevyčesáváme celou délkou vlasů a nepřibalujeme k němu další a další zcuchané vlasy. Je to velmi funkční, zejména pro vlasy kudrnaté.“
česání vlasů

2. Styling? Svažte je!

Ve vedru je daleko příjemnější jak pro vás, tak pro vaše vlasy, když je budete nosit svázané: nebudou vás ještě víc zahřívat a nebudou vám překážet, ať budete sportovat, nebo třeba pracovat na zahradě. Navíc se nebudou cuchat a odírat, takže vydrží déle krásné. Jaké typy účesů jsou vhodné? „Pro svazování či sepnutí vlasů je vhodnější skřipec nebo jiná forma volného sepnutí,“ doporučuje kadeřnice. Když už gumička, tak měkká, třeba textilní nebo plastová spirálová, co vlasy neláme a netrhá, dokonce na nich nezanechává stopy. Černým tvrdým gumičkám z dřívějška dávno odzvonilo. Tzv. ‚banán‘ lze nejlépe přichytit pérky či hřebeny, což je další šetrná forma.“

Tip redakce:
Zkuste Hair Tie spirálové gumičky do vlasů, šetrné k vlasům. Na léto místo černé volte světlé barvy anebo průhlednou, která se hodí pro každou barvu vlasů.

3. Navečer je rozpusťte

Každodenní spínání namáhá vlasovou pokožku. Abyste jí ulevily, zachovejte dvě pravidla:
  • střídání účesů: jeden den drdol, další den volnější uzel, poté dva copy, den na to culík – vhodných účesů na léto a jejich variant je spousta - ulevíte své kštici a ještě budete každý den jiná!
  • večer vlasy rozpustit: bez ohledu na to, zda jste na dovolené, nebo jste se právě vrátila z práce domů, sepnuté vlasy rozpusťte a dopřejte jim volnost - můžete si také jemně promasírovat pokožku hlavy, jen pozor u mastících se vlasů, tam netlačte, abyste nechtěně nepodpořila vyšší produkci mazu.
sepnuté vlasy

4. Zbavte je nečistot

Pokud pobýváte u moře a koupete se, vlasy se nevyhnou kontaktu se slanou mořskou vodou. Pro vlasovou pokožku je mořská voda blahodárná, ale strukturu zvláště dlouhého vlasu poškozuje. Proto je důležité, abyste si každý den po koupání v moři vlasy umyla nebo alespoň důkladně vypláchla sladkou vodou.
mytí/proplachování vlasů

5. Kosmetika s UV filtrem

Hlavně na dovolenou, ale klidně po celé léto používejte pro péči o vlasy vlasovou kosmetiku s UV filtry. „Některé značky vyrábějí přímo kosmetiku pro dlouhé vlasy, ale když ji neseženete nebo nebude vašim vlasům vyhovovat, vsaďte na ucelenou řadu s UV filtry, kterou tvoří šampon, kondicionér a balzám nebo maska na vlasy,“ radí Martina Kolářová. „Protože obsahují podobné látky, jejich účinek se podpoří a vlasy zůstanou ochráněné.“ Než vyrazíte na pláž nastříkejte na vlasy ochranný nesmývatelný sprej s UV filtrem, který vlasy ochrání před negativními účinky kombinace slunečních paprsků a mořské nebo chlorované vody.
Řada Color-Vive s UV složkami - šampon, kondicionér, maska a expres bezoplachový balzám (L’Oréal Paris Elseve)
Tip redakce:
Máte-li vlasy nejen dlouhé, ale ještě k tomu i barvené, pak na ně v létě použijte například
řadu šamponu, balzámu a masky L’Oréal Paris Elseve Color-Vive s UV složkami. Pro ošetření přes den sáhněte třeba po L’Oréal Paris Elseve Color-Vive Double Elixir expres balzámu, bezoplachovém spreji taktéž s ochranou před UV zářením.

6. Pokrývka hlavy

Během slunečných dnů vlasy chraňte před slunečním žárem především vhodnou pokrývkou hlavy – kloboukem, šátkem nebo čepicí. Jde o to, že nejen vaši pokožku, ale i vlasy poškozuje UV záření. Pokud zvolíte vhodný účes pod klobouk, budete mít po jeho sundání vlasy stále upravené a pěkné. Dbejte na to, aby pokrývka hlavy byla prodyšná, nejlépe z přírodního materiálu (aby se pod ní vlasy nezapařily), ale aby opravdu dobře kryla vlasy a pokožku hlavy. Klobouky nebo čepice s otvory nemají potřebnou ochrannou funkci.
pokrývka hlavy

Rada na závěr

Vlasy během léta rostou zpravidla rychleji než po zbytek roku, je to dáno vyšším množstvím vitaminu D ze slunečních paprsků. Ovšem i přes veškerou péči, kterou jim věnujete, budou asi na konci prázdnin konce vlasů opotřebované a roztřepené. Zajděte si pak ke kadeřnici, aby vám konečky zastřihla. Pomůže to jak samotným vlasům, tak vašemu celkovému účesu. A budete se opět chlubit záplavou krásných a zdravých dlouhých vlasů.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít