Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Aby se vlasy leskly

Aby se vlasy leskly

Aby se vlasy leskly

22. prosince 2016 od LuK

22. prosince 2016 5 minut čtení
Připravil/a LuK ve spolupráci s expertem Petra Brtnická

V každé reklamě na šampon vidíme modelky s překrásnými vlasy. Dlouhými, zdravými a především lesklými. Je vůbec možné podobně nádherné kštice dosáhnout? Někteří lidé mají vlasy krásné a zdravé od přírody, ale většina z nás si musí trochu dopomoct.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Pravidlo číslo jedna zní – krása vychází zevnitř! A u vlasů to platí dvojnásob. Chcete-li se honosit bujnou kšticí, musíte myslet na to, co jíte. Kvalitní strava plná vitaminů a minerálů vám určitě pomůže. Co tedy jíst a čeho se naopak vyvarovat?


Vnější krása začíná uvnitř

Velmi důležitou složkou stravy všech, kteří si přejí lesklé a zdravé vlasy, jsou bílkoviny. Vajíčka, hovězí maso, losos, tvaroh, luštěniny – tyto potraviny umožní vašemu tělu produkovat více keratinu, což je základní stavební jednotka například vašich nehtů a také vlasů.


Paleta prospěšných vitaminů

Ovšem nejen bílkoviny pomáhají vašim vlasům! Důležitý je také dostatečný příjem vitaminů A a C. Vitamin A pomáhá produkci zdravého mazu, který udržuje pokožku hlavy a vlasy dostatečně hydratované. Vitamin C je antioxidant, který napomáhá udržovat vlasy zdravé a brání jejich vypadávání. Vitaminy A i C najdete v ovoci a zelenině – například v citrusech, brokolici, paprikách nebo bramborách.

Vitaminy řady B prospívají tělu v mnoha směrech – mají vliv na nervovou soustavu a také na kvalitu kůže. I vlasy ocení, když tyto vitamíny konzumujete v dostatečném množství, jelikož ovlivňují tloušťku vlasů, jejich pevnost a rychlost růstu.

V zelených salátových listech se nachází zásoba kyseliny listové, která přímo ovlivňuje i pevnost vlasových cibulek.  Pokud vám vlasy rostou pomalu, vypadávají a jsou slabé, zkuste jíst více oříšků. Obsahují spoustu zinku, hořčíku a omega-3 nasycených kyselin, které vaše vlasy posílí už od cibulek. Podobný výživný koktejl vašim vlasům dodají luštěniny. Železo, měď, mangan, zinek a proteiny – taková nálož prospěšných látek vaše kadeře stoprocentně oživí.

Co raději vynechat

Naopak se vyhýbejte takzvaným „prázdným kaloriím“ ve sladkostech, chipsech a podobně. Zatíží vaše trávení, ale žádné živiny vám nedodají.


Péče zvenčí

Správná výživa je ale jen začátek. Nutností je samozřejmě také správná péče o vlasy zvenčí.
„Lesklé můžou být jedině zdravé vlasy,“ vysvětluje kadeřnice Petra Brtnická. „Na povrchu vlasu se nachází vrstva zrohovatělých buněk – kutikula, která kolem vlasů tvoří prstence. Za šupinkami kutikuly se drží nečistoty. Když vlasy umyjeme, musíme tyto šupinky uhladit, aby se povrch vlasů zatáhl a leskl.“ Kdo má potíže s matnou kšticí, měl by zejména myslet na hydrataci a kupovat si produkty, které mu ji poskytnou. Zároveň je ale nutné je používat podle návodu a vždy důkladně vymýt, pokud se tedy nejedná o bezoplachové kondicionéry.


Pár kapek stačí

Dobrou volbou pro vlasy jako bez života jsou také různé oleje a lesky ve spreji. Ty vlasům expresně dodají tolik potřebnou hydrataci a výživu. Ovšem pozor, zacházejte s nimi podle hesla "dobrého pomálu". A co s nimi tedy prakticky? Kápněte olej na prsty a promněte jimi konečky. Do délek vlasů sáhněte jen zlehka a partiím u hlavy se vyhněte úplně, nebo budete hned vypadat, jako byste si vlasy týden nemyly. 


Buďte k vlasům šetrné – vyplatí se to

„Aby se vlasy leskly, je nutné s nimi zacházet šetrně. Při kartáčování, česání i fénování je vždy potřeba zvolit postupy, které nenarušují povrch vlasu,“ vysvětluje Petra Brtnická. „Častou chybou například je příliš urputné fénování mokrých vlasů horkým vzduchem. Pro lesklý účes je přitom ideální nechat vlasy volně proschnout a až napůl suché je vyfoukat studeným vzduchem. Šupinky kutikuly se zatáhnou, vlasy jsou hladké a lesknou se.“

Pokud se chystáte na koupi nového kartáče, určitě nesahejte po takovém, který má špičaté konce. Podráždí pokožku hlavy, ta se brání větší tvorbou mazu, mastné vlasy je třeba častěji mýt a už jste na cestě k tomu, aby byly vaše kadeře suché, lámavé a matné. Lepší jsou kartáče s měkkými štětinkami.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás LuK ve spolupráci s expertem Petra Brtnická

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Petra Brtnická
vlasová expertka
211
"Je jedno, s čím přijdeš. Důležité je, s čím odcházíš!"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít