Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy 6 tipů, jak připravit vlasy na zimu

6 tipů, jak připravit vlasy na zimu

6 tipů, jak připravit vlasy na zimu

11. listopadu 2017 od Karolína Hornová

11. listopadu 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Po létě jsou vlasy vysušené a v zimě je čeká další rána v podobě chladného počasí. Podzim je ideální dobou na regeneraci. Na co nezapomenout, aby vaše hříva zářila i v zimě?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Na kůži, pleti, ale hlavně na vlasech je znát, že ztrácejí sílu i barvu, podobně jako podzimní listy. Na jakou péči byste neměli zapomenout, pokud chcete i v zimě zářit?


Zajděte si ke kadeřníkovi

První věc, kterou byste po létě měla udělat, je návštěva kadeřnického salonu. Nemusí jít o žádnou velkou změnu, ale záleží na vás. Vaše vlasy volají po jediném: zastřihnout konečky. Přes léto se vlivem působení UV záření, máčení ve vodě a vytváření různých vlasových kreací konečky třepí.

Navzdory všem mýtům se nikdy nezacelí ani použitím těch nejlepších vlasových produktů. A nebojte se, někdy stačí jen centimetr nebo dva a vlasy budou „jako nové“: budou se lépe rozčesávat, půjde z nich lépe tvořit účesy a celkově se zlepší jejich vzhled a stav.

žena v čepici


Výživa zvenčí i zevnitř

Také vám vlasy na podzim tak poletují? Vyživte je. Důkladně je umyjte šamponem a horkou vodou, ideálně dvakrát – jen tak se vlasové vlákno „otevře“ a šampon má šanci ho dokonale očistit. Pak naneste vyživující masku. Vyhledávejte ingredience, jako je jojobový či arganový olej, bambucké máslo (karité) nebo mateří kašička.

Vlasy nemohou být zdravé, pokud vám chybí některé látky, důležité pro stavbu a správné fungování buněk. Jezte potraviny bohaté na vitamin C, který vám na podzim může scházet. Obnovu buněk zajistí i vitamin A (zkuste třeba meruňky, mrkev nebo rajčata) a také kyselina listová. Potravinou číslo jedna pro vaše vlasy je špenát, který obsahuje většinu zmíněných látek.

zdravé jídlo pro zdravé vlasy

Tip redakce:
Ideální jsou na podzim vlasové kúry a zábaly. Můžete si dopřát buď ty profesionální, nebo najít suroviny ve spíži:
  • Vypadávání vlasů zmírníte tím, že si do vlasové pokožky budete vtírat cibulovou šťávu s kapkou koňaku.
  • Křehkým a lámavým vlasům prospěje banánový zábal. Ten připravíte tak, že rozmačkáte banán a smícháte ho se žloutkem a pěti lžícemi olivového oleje. Pak stačí vetřít do vlasů, zakrýt igelitem a nahřátým ručníkem. Nechte působit půl hodiny a poté pečlivě opláchněte.
  • Na mastné vlasy zase zabere kúra z teplého olivového oleje a citronové šťávy, kterou necháte na vlasech působit zhruba 50 minut.
  • Dostatek živin dodáte vlasům i různými bylinnými odvary: lesk navrátí třeba odvar z hrsti kopřivových listů.


Kvalitní péče

Abyste předešla dalšímu třepení konečků, nezapomeňte na kvalitní péči. Pokud máte vlasy po létě vysušené, pomohou vlasové oleje nebo přípravky s jejich obsahem. Jsou-li suché jen konečky, stačí olej použít lokálně: vetřít do konečků v průběhu sušení a pak vlasy dosušit. Doslova zázrakem na vysušené vlasy bez života je kokosový olej. Použijte ho v hojné míře před mytím vlasů jako masku.

Tip redakce:
Dejte pozor na jakékoli přípravky s obsahem alkoholu, které by mohly vlasové vlákno naopak vysušovat. Jde například o různé vlasové parfémy.


Chraňte vlasy před teplem

Jakkoli to může v chladném podzimním počasí znít paradoxně, je to tak. Na podzim si vlasy více fénujete, kulmujete a žehlíte, což je logicky více zatěžuje. Mohou se vysušovat, třepit a lámat. I přesto lze takto upravovat vlasy bez poškození. Pořiďte si sprej nebo bezoplachový balzám, který aplikujete na mokré vlasy. Při sušení nebo žehlení vytvoří tento přípravek ochrannou vrstvu a horký vzduch vlasové vlákno nepoškodí. Co se týče tepla, stejné pravidlo platí i u horké vody - umývejte si tedy vlasy jen vlažnou vodou.

fénování vlasů

Tip: Vašim vlasům (a pokožce hlavy) může škodit zima i vlhko. Když jdete ven, nebojte se nasadit čepici. Abyste neměla vlasy zplihlé, použijte přípravek pro extra objem. Čepice by ale neměla přiléhat příliš těsně, protože i vlasy musí dýchat.


Nebojte se barvy

Barvy na vlasy, které vysušovaly vlasové vlákno a vytahovaly z něj živiny, jsou dávno hudbou minulosti. Dnešní barvy jsou obohaceny o složky, které vlasy naopak vyživují. Oblíbeným a dobře fungujícím trendem poslední doby jsou barvy na bázi oleje. Pokud se vám zdá, že vaše hnědé vlasy přes léto „zešedly“, kupte si barvu ve svém přirozeném odstínu a dodejte své hřívě zpět zdravý a lesklý vzhled. Relativní novinkou na pultech drogerií jsou zesvětlující přípravky a odbarvovače na olejové bázi. Po aplikaci se můžete těšit na přirozeně zesvětlené vlasy bez nechtěných nažloutlých odstínů a hlavně bez poškozených konečků.

Tip redakce:
Dobré je nechat si dobarvovat hlavně konečky, a to tmavšími odstíny. Navíc barvy v současnosti již roztřepené a slabé konečky dokonale vyživí.


Relax pro vlasy: Zajděte na masáž

Zdravá pokožka hlavy je nezbytnou podmínkou zdravých vlasů. Masáž hlavy zvýší průtok krve v pokožce a celkově zlepší její funkci, což bude mít dobrý dopad i na vlasy jako takové: budou vyživenější, odolnější, a i rychleji porostou. Masáž hlavy lze provádět doma nebo můžete zajít do specializovaného salonu. Prokrvit pokožku hlavy můžete snadno i během mytí: na závěr vlasy opláchněte studenou vodou, čímž docílíte podobného efektu prokrvení, jaký znáte ze sauny.

masáž hlavy

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít