Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zpátky do bot, ale bez plísně!

Zpátky do bot, ale bez plísně!

Zpátky do bot, ale bez plísně!

21. září 2018 od Eva Suchomelová

21. září 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Taky jste s postupným ochlazením vklouzly do uzavřených bot? Ať už nosíte lodičky, tenisky či jinou zavřenou obuv, zajistěte svým nožkám komfort bez zapaření a plísní! Máme pro vás tipy, jak na to.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Mnohému se dá předejít

Každý podolog či pedikérka vám potvrdí, že je daleko snazší plísňovým onemocněním dolních končetin předcházet než je následně řešit. Co tedy můžete udělat pro to, aby vaše chodidla, prsty a nehty zůstaly zdravé a krásné?
  • Střídejte obuv. S tím samozřejmě souvisí i to, zda si do bot vezmete silonky, ponožky, nebo v teplejších dnech ještě vyrazíte naboso. Poslední variantu volte pouze do obuvi z přírodního materiálu, který zajistí prodyšnost. Silonky na celý den jsou dost rizikovou záležitostí – pokud nemusíte, berte si je jen na pár hodin. A druhý den změňte obuv a silonky vyměňte za bavlněné ponožky.
  • Zamezte pocení nohou. Nadměrné pocení v neprodyšných materiálech způsobuje zapaření pokožky nohou, zvýšené množení bakterií a rozvoj plísně. Používejte spreje na nohy či zásypy proti pocení, např. Scholl Antiperspirant sprej na nohy 24h ochrana, adidas Foot Protect ochranný deo sprej na nohy nebo Alpa Pedik Deo zásyp na nohy.
  • Zasypte je! Není-li po ruce speciální tělová kosmetika na nohy, zasypte si chodidla a prostor mezi prsty dětským pudrem nebo jedlou sodou. Pomohou pokožku vysušit, a oddálí tak zpocení a zapaření. Některé ženy si je sypou přímo do silonek či ponožek.
  • Využijte bylinné koupele. Pokud spíš volíte přírodní kosmetiku, zkuste koupele nohou v bylinných odvarech, např. v dubové kůře či šalvěji. Prevencí nadměrného pocení je také koupel s rajčatovou šťávou.
  • Zkuste bylinkové čaje. I popíjení těch správných bylinek má generacemi ověřený účinek na snížení potivosti. Osvědčila se v tomto směru například přeslička či šalvěj.
ženské nohy

Večerní rituál pro unavené nohy

Nosí vás celý den, ani si mnohdy neuvědomíte, kolik toho pro vás udělají, dokud nezačnou bolet, svědit či páchnout. Proto byste každý večer měla o své nožky pečovat. Zpoceným nohám udělá dobře lázeň s octovou vodou – ideální poměr je 1:10, tedy 1 díl octa na 10 dílů vody. Lze použít běžný konzumní nebo jablečný ocet. Jedenkrát týdně si také můžete udělat ozdravnou domácí bylinnou koupel třeba z tymiánu.
 
lázeň s tymiánem

Tymiánová koupel na nohy

3 velké hrsti čerstvého tymiánu
2 l vody

Tymián vhoďte do studené vody a přiveďte k varu. Přikryjte, stáhněte z ohně a luhujte až do vychladnutí. Poté přeceďte a použijte jako lázeň na nohy, které v ní nechte po dobu 15 minut. Neoplachujte.

Následně nohy velmi dobře osušte, a to především mezi jednotlivými prsty a v prohlubních mezi nimi a chodidlem. Následně je namažte krémem s aseptickým účinkem, jaký má třeba Vřídlo Bylinný masážní krém Arnika, který kromě výtažku z arniky obsahuje i další bylinné výtažky působící proti pocení a mikrobům, např. tymián, řepík lékařský, rozmarýn a blahovičník.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít