Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zero Waste aneb Život a krása bez odpadu

Zero Waste aneb Život a krása bez odpadu

Zero Waste aneb Život a krása bez odpadu

23. října 2018 od Pavla Maříková

23. října 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Život bez odpadu. Tak by se dalo jednoduše přeložit celosvětové hnutí a trend, který se snaží o minimalizaci odpadu a nerecyklovatelných zbytků, jež denně každý z nás vyprodukuje. Chcete i vy žít více ekologicky, zdravě a mít dobrý pocit z toho, že přírodu nezatěžujete víc, než je nezbytně nutné? Přečtěte si náš návod k tomu, jak snížit riziko odpadu i ve vaší domácnosti.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Schválně si zkuste tipnout, kolik každý člověk ročně vytvoří odpadu. Je to až 2,5 tuny odpadků a toto číslo každým rokem roste. Určitě uznáte, že je to poměrně dost. Dobrou zprávou je, že více než 70 % lidí se snaží alespoň o třídění odpadků, a tím o recyklaci materiálů, které jsou obnovitelné. V kontrastu s tímto obrovským čísle je ale zavařovací sklenice, do které se vejdou roční odpadky čtyřčlenné rodiny zakladatelky hnutí Zero Waste Bei Johnson. Neuvěřitelné!? Podle ní určitě ne nemožné. Drží se základního a stěžejního pravidla nepřinášet si domů nic, co by později mohlo skončit v odpadkovém koši. Některé věci lze kompostovat (především biologické zbytky, jídlo atd.), jiné recyklovat. U recyklace ale pozor na to, že donekonečna lze recyklovat pouze sklo. Nejjednodušší je tedy odpad minimalizovat hned v rámci jeho produkce a do života si ho vůbec nepouštět.  Podle Bei Johnson, která na toto téma napsala i knihu Zero Waste Home, toho lze docílit dvěma kroky – odmítáním toho, co nepotřebujeme, a omezením spotřeby toho, co potřebujeme.
 
zero waste

Čtyři základní pilíře života Zero Waste:

  • opouštění – věcí, které nepotřebujete,
  • minimalismus – snižování množství věcí, které potřebujete,
  • tvoření – samovýroba, pěstování atd.,
  • jednoduchost – žít jednoduše.


Prodejny bez obalu

V Čechách i ve světě se počty příznivců života bez odpadu stále zvyšují, a proto najdete i některé specializované prodejny, kde si můžete nakoupit jídlo, suroviny a další potřeby, ale z velké většiny bez obalu. Funguje to tak, že si přinesete například svůj látkový pytlík a do něj si nakoupíte potřebné množství rýže, do uzavíratelné sklenice si odměříte fazole atd. Až vše spotřebujete, přijdete znovu. Ač se to nezdá, je možné tímto způsobem nakoupit opravdu nepřeberné množství věcí včetně surovin na výrobu vlastní kosmetiky.

Pokud vás život bez odpadu zajímá více, opravdu doporučujeme výše uvedenou knihu. Již vyšla i v českém překladu a najdete v ní praktický návod na to, jak nakupovat, aniž byste si přinesli domů tunu odpadků, nespočet receptů na domácí výrobu čehokoliv, tipy na uchovávání potravin, rady, jak přistupovat k Vánocům, valentýnu a dalším svátkům, a je navíc doplněná i o české reálie a prostředí.
 pomůcky na domov bez odpadu

6 jednoduchých tipů, jak snížit množství odpadu i ve vaší domácnosti

 

1. Papírové kapesníčky nahraďte těmi látkovými

Využití mají stejné jako ty papírové a přitom jsou téměř nesmrtelné.
 

2. Plastovou láhev vyměňte za skleněnou nebo nerezovou

Ještě před několika sty lety by lidem přišlo absurdní platit za něco, co jinak mohou získat zdarma. Balená voda se začala prodávat až v roce 1760 a okamžitě se z ní stal boom. Málokdo již ale ví, že téměř polovina balených vod pochází z kohoutku a zároveň jen cca 10-20 % plastových lahví je recyklováno. Mnohem ekologičtější a pro vaši peněženku i výhodnější je tedy pití vody z kohoutku a používání vlastních skleněných nebo nerezových lahví.
 

3. Zapomeňte na sáčky na ovoce

Čtyři sta plastových sáčků na osobu a rok je vcelku dost. Omezte tedy toto množství tím, že si pořídíte bavlněné sáčky (bývají tenké a průhledné), které můžete opakovaně používat k nákupu.
 

4. Nezatěžujte přírodu igelitkou

Sáhnout při každém nákupu po igelitce je jednoduché a ani jejich zpoplatnění nepřispělo nějak výrazně ke snížení jejich spotřeby. Zkuste to ale jinak. Pořiďte si látkovou tašku, kterou můžete jednoduše schovat do kabelky, nebo si dejte proutěný košík do auta, ať na něj nezapomenete, a nakupujte takto – ekologicky a navíc stylově.
 

5. Dejte sbohem plastovým obalům na „jídlo s sebou“

Chodíte často do restaurací? Nebo si berete jídlo s sebou? Omezte svůj odpad tím, že si přinesete vlastní nádobu, do které vám jídlo dají.
 

6. S termohrnkem uděláte více parády než s plastovým kelímkem

Máte rádi obrovské kávy z různých kávových kaváren? Pořiďte si buď přímo jejich, nebo vlastní termohrnek, který můžete používat donekonečna. Je to ekologičtější i praktičtější – termohrnek udrží kávu teplou, a navíc se vám tak snadno nevylije.
 
Je jasné, že úplné a striktní dodržování Zero Waste životního stylu může být pro většinu z vás (minimálně zpočátku) dost náročné. I malé kroky se ale cení, a proto pokud se vám podaří do svého života zakomponovat alespoň část výše uvedených tipů, uděláte mnohem víc než 90 % lidí kolem vás a budete mít ze sebe dobrý pocit.
 
sušené potraviny

Vyrobte si vlastní domácí kosmetiku 

Odličovací emulze na oči

Smíchejte olivový olej a převařenou vodu v poměru 1:2 a udržujte ve skleněné lahvičce. Připravujte si raději menší množství, protože emulze nemá dlouhou trvanlivost.
 

Odličování obličeje

Bude vám stačit bambucké máslo (ideálně ve skle). Obličej nejdříve navlhčete a pak naneste pomocí prstů bambucké máslo a pleť promasírujte. Poté opět opláchněte a osušte ručníkem.
 

Domácí deodorant

Potřebovat budete 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíci jedlé sody, 1 lžíci kokosového oleje, 1 lžíci bambuckého másla a šťávu z citronu a esenciální olej.
Škrob, jedlou sodu, kokosový olej a bambucké máslo smíchejte dohromady a rozpusťte ve vodní lázni. Vše řádně promíchejte. Jakmile má směs tekutou strukturu, přidejte několik kapek esenciálního oleje a opět promíchejte. Přidat můžete i trochu šťávy z citronu a nakonec vše přelijte do nějaké nádoby. Uzavřete a dejte směs do lednice na zhruba půl hodiny ztuhnout.
 
Chcete začít uplatňovat u kosmetiky přístup Zero Waste, ale nejste úplně příznivcem DIY postupů a doma vyrobených výrobků? Zkuste alespoň nakupovat větší, rodinná balení, která vám vydrží déle, a preferovat produkty balené ve skle nebo papíru, popř. v ekologicky zpracovatelném plastu. Bude vás to sice stát trochu víc času a čtení na etiketě, ale pro čistotu naší přírody se to určitě vyplatí. 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít