Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Ženský cyklus: Jak ho využít pro své zdraví i krásu?

Ženský cyklus: Jak ho využít pro své zdraví i krásu?

Ženský cyklus: Jak ho využít pro své zdraví i krásu?

23. dubna 2019 od Karolína Hornová

23. dubna 2019 5 minut čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Mgr. Denisa Říha Palečková

Cyklus ženy v průběhu čtyř týdnů ovlivňuje to, jak vnímáte sebe samu a své okolí a jaké máte potřeby. Odbornice a lektorka Denisa Říha Palečková vás provede jednotlivými cykly a poradí, jak využívat energie ve svůj prospěch a pro své zdraví.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Jednotlivé fáze měsíčního cyklu ženy se krásně doplňují a střídají se v nich energie, které žena může či chce vydávat nebo přijímat. „Fáze panny a čarodějky jsou více jangové, kde se obracíme do vnějšího světa, fáze matky a stařeny naopak více jinové, kdy jdeme více do ženské energie a svého těla. Když se tyto střídavé energie naučíme využívat, zjistíme, kdy máme spíše „tah na branku“, chuť scházet se s lidmi a také vyjednávat, a kdy naopak chceme a potřebujeme ubrat, být více v klidu a sama se sebou,“ vysvětluje Denisa Říha Palečková, lektorka v oblasti vědomé sexuality a intimity. Využívání energií vám podle ní umožní lépe pochopit okolí i samu sebe.


1. fáze: Využijte energii a nespoutanost

„První fáze je období panny, kdy jako ženy býváme nejvíce v jangové energii. To znamená, že máme nejblíže k mužům, máme víc chuť být aktivní, jdeme si za svým, ale někdy můžeme být v cestě za svými cíli až bezohledné. Máme více energie, trávíme více času venku a méně se uzavíráme, vysvětluje Denisa Říha Palečková.

Ženský cyklus - 1. fázeV této dynamické fázi, která začíná ihned po skončení menstruace, máme spoustu energie, cítíme se nespoutané a nemáme problém se pustit do věcí, do kterých se nám nechtělo. „Co se týče péče o sebe, jeví se tato fáze jako ideální pro realizaci plánů typu musím se sebou něco udělat. Zároveň ale nedělejte žádná radikální rozhodnutí, ta si nechte na dobu, až budete mít více nadhledu,“ dodává kosmetička Julie Bauer Šnoblová. Protože jste v této fázi velmi uvolněné a společenské, je to vhodná doba třeba i na společný relax nebo kurz líčení s kamarádkami. Protože máte v této době hodně energie, můžete mít velkou motivaci začít třeba s cvičením. Využijte jí.


2. fáze: Užívejte si péči o sebe i ostatní

„Druhá fáze je obdobím matky. Je to zhruba týden kolem ovulace, kdy přecházíme více do ženské energie a je to nejlepší období pro vztahy. Máme více soucitu a pochopení. Bývá to doba vhodná na důležitá jednání nebo rozhovory, které nemusejí být lehké. Zároveň je tato fáze spojena s hnízděním – projevit se to může třeba tím, že máme najednou víc chuť opečovávat domov, vařit, starat se o ostatní a vytvářet hnízdečko lásky a domova,“ shrnuje Denisa Říha Palečková.

Ženský cyklus - 2. fázeV této fázi se sama sobě nejvíce líbíte, připadáte si sexy a „neduhy“, které vám předtím vadily, přestáváte řešit. „V této době si možná budete připadat krásná i bez make-upu. Klidně si od něj na chvíli dejte pauzu. Nebo paradoxně naopak budete mít chuť se více krášlit nebo zkoušet novou dekorativní kosmetiku. Nebojte se ji vybírat právě teď, kdy nejlépe poznáte, co vám sluší,“ radí kosmetička. Je to také ideální doba na to věnovat se blízkým: vhodnou aktivitou může být společný relax s partnerem, klidně si třeba společně zajděte na masáž. Pokud máte děti, plánujte si nejdůležitější aktivity s nimi právě na tuto dobu, v níž se stáváte doslova „supermatkou“


3. fáze: Využijte nadhledu a dejte věci do pořádku

„Třetí fáze bývá potenciálně nejvíce problematická. Můžeme ji nazývat také fází čarodějky. Je zajímavá tím, že dává do pohybu naše podvědomí – vyplavují se i naše stíny a temné pocity. Nedokážeme úplně rozlišit, kdy jde o podněty zvenku a kdy o projekce zevnitř. V této (předmenstruační) fázi můžeme být i více vztahovačné – projekce ale mohou jít zevnitř, z nás, a nikoli zvenku,“ vysvětluje Denisa Říha Palečková. V této fázi také můžete být kritické a sebekritické. Může to mít i výhody – v této fázi můžete vidět lépe slabá místa (např. nějakého projektu), což vám umožní slabiny lépe vychytat. „Tato fáze je také spojena s tvořivostí. Je úplně skvělá na malování, psaní a tvoření čehokoliv. Některé ženy mohou mít zvýšenou potřebu úklidu – fyzického světa i podvědomí,“ dodává odbornice.

Ženský cyklus - 3. fázeV této fázi máte velkou šanci dotáhnout věci do konce. Chcete si už dlouho zajít na kosmetiku? Nebo se rozhodujete pro změnu účesu a nebyla jste si jistá, zda je to to pravé? V tomto týdnu budete mít jasno – udělejte to tak, jak to cítíte právě teď, protože teď máte největší nadhled. Vidíte i své slabší stránky a nebude hrozit, že se rozhodnete unáhleně – právě v této době se můžete rozhodnout pro trvalejší zásahy, jako je permanentní make-up nebo změna barvy vlasů,“ říká k tématu kosmetička a dodává: „Je to dobrá doba i pro různé čisticí procedury, hloubkové čištění pleti a podobně.“


Čtvrtá fáze: Odpočívejte, nabírejte síly, relaxujte

Posledním, čtvrtým týdnem je fáze menstruace. „Také se jí říká fáze stařeny, protože je spojena s velkou moudrostí. V této fázi jsme úplně nejvíce napojeny na moudrost našeho těla. Máme schopnost uvolňovat se do většího klidu a hloubky – to je také to, čemu bychom se v této fázi měly věnovat,“ říká Denisa Říha Palečková a vysvětluje: Ženy, které si tento klid nedopřejí a tlačí na sebe, mívají častěji problémy s menstruací – bolí je podbřišek, hlava, není jim dobře. Často to souvisí s tím, že nenásledujeme přirozenou potřebu těla vypnout a zpomalit, a to se pak projeví bolestmi a únavou, která nás stejně k odpočinku přiměje.“

Ženský cyklus - 4. fázeOdbornice radí, že na klidovou vlnu je ideální najet hned zpočátku, v prvních dvou dnech menstruace. Tato fáze je spojena někdy i se sníženou mírou tolerance sociálních interakcí. Neznamená to ale, že si tento čas nemůžete užít. „Využijme velkou míru intuice, kterou nám poskytuje – ale aby se tak dělo, musíme být v klidu. Vnitřní hlas totiž neslyšíme, když se v této tobě přepínáme,“ radí Palečková.

Proč v menstruační fázi více odpočívat? Abychom se připravily na nástup další fáze, tedy té první, jangové. Díky odpočinku do ní vstoupíme plny energie a nehrozí, že bychom si jen prohloubily únavu, která do první fáze přirozeně nepatří. „Co se týče péče, kosmetiky a relaxace, věnujte se v této fázi hlavně sobě. Zalezte si do koupelny nebo ložnice, udělejte si třeba obličejovou masku, věnujte se svým malým rituálům a nenechte si do ničeho mluvit,“ dodává kosmetička Julie Bauer. Pokud máte děti, je to ideální doba, kdy je přenechat na hlídání partnerovi nebo rodičům – odpočinete si a naberete síly na „blbnutí“, které je charakteristické pro následující první fázi.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Mgr. Denisa Říha Palečková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Denisa Říha Palečková
Zakladatelka Školy celostní smyslné (tantrické) masáže, Školy šťastného partnerství, masážního studio ARKAYA® a profesionálního výcviku Core Touch®
57
"-"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít