Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Ženské tabu: Inkontinence vás nemusí brzdit

Ženské tabu: Inkontinence vás nemusí brzdit

Ženské tabu: Inkontinence vás nemusí brzdit

22. ledna 2021 od Lucie Nagyová

22. ledna 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Lucie Nagyová

Inkontinence, nebo chcete-li únik moči, trápí až pětatřicet procent zralých žen. Pokud tento problém dostihl i vás, naučte se co nejlépe pečovat o své intimní partie a zaměřte se více na správnou každodenní hygienu.
Existuje více druhů úniku moči, ale ženy nejčastěji trápí tzv. stresová inkontinence. K úniku moči dochází zvýšením nitrobřišního tlaku třeba při skákání, běhání, smíchu, zvedání těžších věcí nebo kýchnutí. Může to začít únikem malého množství a skončit neovladatelným nucením jít na záchod a pocitem, že to tentokrát prostě „nevydržíte“.
Inkontinence vzniká často během těhotenství, po porodu, během menopauzy, ale třeba i při zánětech močového měchýře.

Únik moči bývá pro mnohé ženy velmi stresující záležitostí, a tak postupně začnou omezovat všechny „rizikové“ činnosti, které by na jejich problém upozornily okolí – volnočasové aktivity, sport nebo delší pobyt venku –, vyhýbají se společnosti a začnou se izolovat. Rozhodně se ale za inkontinenci nemusíte stydět. Naopak začněte problém řešit tím, že se svěříte svému lékaři, který vám poradí s prevencí či možnostmi léčby podle jednotlivých stádií inkontinence od různých cviků, pomůcek, doplňků stravy až po operaci. Dále se při únicích moči zaměřte na přísnou hygienu, jež je na prvním místě. Poradíme vám, jak si udržet pocit svěžesti a čistoty, abyste se cítila celý den pohodlně.

Pravidelná očista

Osvěžující a pravidelnou koupel či sprchu při potížích s inkontinencí byste si měla dopřát alespoň jednou denně, ne však více než dvakrát. Hygienu intimních partií ale provádějte klidně několikrát denně dle potřeby, použijte k tomu vlhčené ubrousky, které umožňují čištění i bez nutnosti vody. Skvělé jsou čisticí ubrousky s vhodným pH, například NIVEA Ubrousky pro intimní hygienu Intimo Fresh (koupit v e-shopu) s výtažky aloe vera, jež můžete nosit stále po ruce v kabelce, stejně jako Chilly Intima Antibakteriální  intimní ubrousky (koupit v e-shopu). Ty nejen jemně a šetrně čistí intimní partie, ale zamezují také množení bakterií.

Kosmetika pro intimní hygienu

Zapomeňte na parfémovaná mýdla, pěny do koupele, intimní deodoranty, nebo dokonce vlhčené dětské ubrousky. Voda nebo nevhodné přípravky můžou citlivou pokožku intimních partií vysušit a způsobit jí ještě větší podráždění. Pro mytí intimních partií jsou vhodné intimní sprchové gely, například Lactacyd Mycí emulze na intimní hygienu Prebiotic Plus pro ochranu a udržení zdravé mikroflóry. A pokud máte sklon k různým infekcím, osvědčí se vám Lactacyd Antibakteriální mycí emulze Pharma, jež účinně chrání právě před vznikem bakteriálních infekcí, ale i zápachu nebo podráždění.

TIP: Produkty vhodné pro intimní hygienu najdete v prodejnách Teta drogerie nebo na jejím e-shopu (přejít na e-shop).

Kvalitní prádlo

Při úniku moči by intimní partie neměly zůstávat ve vlhkém prostředí. Po náhlém úniku moči je důležité co nejdříve vyměnit spodní prádlo, abyste předešla vaginální infekci. Ve vlhkém prostředí se daří jak bakteriím, tak kvasinkám, které by následně mohly vést ke zdravotním komplikacím. Pořiďte si spodní prádlo vyrobené z prodyšných materiálů, jako jsou hedvábí či bavlna. Kalhotky by vás neměly nikde škrtit ani se zařezávat. Při lehkém úniku moči stačí používat hygienické vložky, například vysoce absorpční Always Discreet Inkontinenční Intimky Long, vhodné také při úniku moči (koupit v e-shopu), které pohlcují pach. Při silnější inkontinenci dejte přednost absorpčním natahovacím kalhotkám.

Na pracích prostředcích záleží

Pravidelně měňte nejen spodní prádlo, ale také ručníky v koupelně. Pro praní používejte neparfémované prací prostředky a aviváže, aby vaši pokožku ani intimní partie nedráždily. Velmi šetrný k pokožce je Persil Prací gel Deep Clean Sensitive (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Lucie Nagyová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít