Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zahalte se do vůní jako do kabátu

Zahalte se do vůní jako do kabátu

Zahalte se do vůní jako do kabátu

13. ledna 2017 od LuK

13. ledna 2017 5 minut čtení
Připravil/a LuK ve spolupráci s expertem Silvija Harutyunyan

Že je nutné a společensky nezbytné se vonět v létě, to už ví snad každý. Jenže i v zimě bychom měly myslet na to, abychom byly stále zahalené jemným oblakem příjemné parfémové vůně. Právě v tomto období můžeme sáhnout po velmi ženských, zemitých tónech, které by v létě působily těžce. Pojďte se navonět do kabátu!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Přestože to nemusí být na první pohled patrné, čich a vůně často rozhodují o tom, jestli nám určitá místa nebo určití lidé budou příjemní, či nikoliv. Běžně se přece říká – ten nebo to mi nevoní. Čich má navíc velikou schopnost vyvolávat vzpomínky, dokáže nás doslova přenést, třeba i zpátky do dětství. Vůně vypraného prádla a kynutých buchet nás hned vrátí na chalupu k babičce. Správně vybraná vůně nám může během chvilky dodat sebevědomí, energii, nebo naopak pocit klidu a relaxace.


Jaké parfémy na zimu volíme?

České ženy vybírají vůně jinak než třeba Italky nebo Francouzky. Nejlépe se tu prodávají vůně lehké, svěží, ovocné a květinové. Ty jsou skvělé pro teplé období roku, ale v zimě můžete sáhnout po něčem zvláštním, speciálním, co by na vás třeba bylo někam na letní dovolenou příliš silné.
„V zimním období dávejte přednost výrazným a silným vůním,“ radí Silvija Harutyunyan, specialistka na niche parfémy z Royal Perfumery Prague. „Používejte orientální kompozice, gurmánské vůně se sladkým kořením či s pudrovými složkami. Pokud zjistíte, že i přes zimu jsou tyto vůně na vás až moc silné, pořiďte si pro změnu nějakou vytříbenou květinově-sladkou, květinově-ovocnou vůni. Velmi krásně a svérázně se v zimě rozkládají i chyprové vůně, které vám dodají pocit tepla a harmonie.“
 
Chyprové vůně v sobě vždy obsahují dřevité, mechové tóny. K nim se skvěle hodí citrusové vrchní akcenty, například bergamot. Moderní chyprové vůně obsahují suchou, zemitou pačuli v kombinaci s ovocem nebo květinami.

Jaké další složky jsou na zimní období vhodné? Silvija Harutyunyan radí: „V zimě chci být tajemně svůdná, vonět šarmantně a přirozeně žensky, proto mé oblíbené ingredience v zimním parfému jsou vanilka, med, čokoláda, santalové dřevo, růžový pepř, pudrové tóny růží, ylang-ylang, dřevité nóty prolínající se s kořenitými. Takové vonné ingredience, jako je kardamom, karamel, skořice nebo hřebíček, dodávají vůni smyslnost a tajemství.“

Parfém, nebo toaletní vodu?

V zimě je kůže suchá a vůně na ní drží mnohem hůř, proto se nebojte vybírat silnější parfémovou vodu (Eau de Parfum, EdP), parfém (Parfum) či extrakt parfému (Extrait de Parfum). Toaletní vodu (Eau de Toilette, EdT) je lepší odložit zase až na léto.


Jak vybrat správnou vůni a jak ji potom nosit?

Stříknout si vůni na papírek v parfumerii je dobré pro základní orientaci, ale pokud chcete vůni koupit, musíte si ji zkusit přímo na sobě, jak bude vonět na vaší kůži. Můžete se tak vyvarovat nepříjemného překvapení.
Nový parfém si lze vybrat ráno i večer, denní doba nehraje roli. Nevyrážejte ale raději hned po konzumaci ostrého, kořeněného jídla. Váš nos je úzce propojen s chutí, tudíž je po jídle trochu zmatený. A nikdy si nekupujte novou vůni, když jste ve stresu! Váš mozek je příliš zaměstnán řešením vašich problémů, aby dokázal naplno vnímat ještě něco dalšího.

Když si parfém donesete domů, neskladujte ho v teple a na slunci. Občas ho můžete uložit mezi prádlo do skříně, jemně vám ho provoní.

A jak aplikovat parfém, abyste voněla pořád? V zimě je to složité – chcete, aby se kolem vás vznášel obláček vůně, i když máte na sobě kabát, ale zároveň by vám nebylo příjemné, aby vaše vůně pak třeba v kanceláři byla příliš intenzivní. Silvija Harutyunyan z Royal Perfumery Prague má řešení: "Vůni nanášejte do vlasů. Tak s vámi bude pořád, po celý den, a doslova vás obejme.“
 
Jen pozor, po čase váš nos ke každé vůni otupí. Když používáte delší dobu stejný parfém, začnete ho na sebe stříkat čím dál víc, protože ho už ani neucítíte. Zejména v případě těžších zimních vůní buďte obzvlášť obezřetné.   

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás LuK ve spolupráci s expertem Silvija Harutyunyan

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Silvija Harutyunyan
Expertka na vůně, manažerka v Royal Perfumery Prague
10
"I ty nejvytříbenější šaty vyžadují alespoň kapku parfému."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít