Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vyznejte se! Který UV faktor vás ochrání?

Vyznejte se! Který UV faktor vás ochrání?

Vyznejte se! Který UV faktor vás ochrání?

20. července 2017 od Vendula Nováková

20. července 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Vendula Nováková ve spolupráci s expertem Prim. MUDr. Karolína Kykalová

Slunění a ochranu před sluncem provází řada zkratek. Co ale ve skutečnosti znamenají a proč je důležité se v nich vyznat? Víte, jaký je rozdíl mezi UVA a UVB a které záření lidské pokožce více škodí? Kromě toho vám také prozradíme, jak dlouho by vám měl na dovolené vydržet ochranný sluneční krém.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Sluneční paprsky se skládají ze tří složek:


UVC:

ta nejméně známá, většinou od Slunce až na Zem vůbec nedoletí, zabrání jí v tom ozonová vrstva.

UVA:

toto záření míří od slunce nejdál, v paprscích je ho až 95 %. Projde sklem a nejvíc způsobuje to, čeho se všechny ženy obávají nejvíc – stárnutí kůže. „Důležité je upozornit, že je to ale dlouhodobé stárnutí kůže, je proto třeba se chovat na sluníčku rozumně a dodržovat zásady zdravého pobytu na slunci. Žádné dlouhé pobyty, žádné slunění přes poledne a už vůbec ne opalovat děti,“ doplňuje dermatoložka MUDr. Kykalová.

UVB:

právě to nás dělá krásně opálené do hněda. Ale i zrudlé jak rak. I tento typ záření ale může velmi výrazně ovlivnit vaše zdraví. „Způsobuje rychlé popálení, dlouhodobá expozice pak může přivodit rakovinu kůže,“ říká Karolína Kykalová a dodává vhodný příměr: nezřízené užívání slunce má na zdraví stejný dopad jako nezřízené užívání alkoholu. 


Vyznejte se! Který UV faktor vás ochrání?


Ochraňte se tím správným faktorem

Když už tedy víte, co vás opálí, co spálí a co všechno se vám může stát, pojďte se chránit – a přitom být čokoládové. Na obalech krému najdete zkratku OF nebo SPF – obojí ale znamená totéž, výši ochrany před slunečním zářením. Dané číslo značí hlavně to, jak dlouho můžete na sluníčku pobývat. „Výši ochranného faktoru volte podle nadmořské výšky a podle zeměpisné šířky. Klasické dovolenkové destinace jsou vhodné pro SPF 30 až 50+. Tady v Česku je důležité zhodnotit, jak je intenzivní sluníčko,“ uvádí odbornice. Zkrátka Středoevropané pod tropické sluníčko přirozeně nepatří. 
 
Pokud váš partner nemá moc vlasů, dohlédněte i na jeho pleš, ta se spálí nejrychleji.

Ochranný faktor u nás a v Evropě se tedy může vyšplhat až na 50+. Ten je většinou nejvhodnější pro ty, kteří se na sluníčku spálí v podstatě hned, jak vystrčí paty ze dveří. „Ani fototyp 3 – tedy takový ten tmavý jihoevropský typ by se ale neměl mazat jen nejnižšími faktory. Ne kvůli opalování, ale kvůli vlivu na zdraví a krásu jejich kůže – slunce ji zkrátka může poškodit,“ říká MUDr. Kykalová.


I krémy na obličej v sobě mají SPF

Nebo alespoň některé. Obličej totiž máte na sluníčku vlastně pořád, když jste venku. A tak někteří výrobci rovnou dávají ochranný faktor i do obyčejných krémů. Chráníte tak tu část, u které by vám vrásky a stáří kůže ze sluníčka vadily nejvíce. „Ženy nad 25 let by si v létě měly dávat silnější faktor na tvář i kvůli vysokému riziku vzniku pigmentací - i jedno spálení může způsobit pigmentové skvrny, které už nezmizí,“ upozorňuje dermatoložka.

Vyznejte se! Který UV faktor vás ochrání?


Faktor proti UVA i UVB?

Výše ochranného faktoru vypovídá o tom, jak moc jste v bezpečí před UVB zářením, aniž byste se spálily. Opalovací krémy ale můžou – a většinou to dělají – pomoct i v boji s UVA. Stačí se pořádně podívat na obal krému – najdete tam nejčastěji v kroužku právě písmenka „UVA“. Podle odbornice je pak dobré koupit voděodolné přípravky.

Vyznejte se! Který UV faktor vás ochrání?


Jak často a moc se mazat?

Říká se jednoduché pravidlo – pokud jste u moře, malé balení krému by nemělo vydržet déle než dva dny. Na jeden centimetr čtvereční kůže mají totiž přijít 2 miligramy krému. Není zas ale třeba na sebe naplácat tolik krému, že budete celé bílé. A jak často se domazávat? „Vždy, když se utřete ručníkem, dvakrát až pětkrát denně, člověk to cítí, že to slunce už ho pálí,“ vysvětluje Kykalová. 

Vyznejte se! Který UV faktor vás ochrání?


Podpořte svou pleť!

Ale nejsou to jen krémy, které vám pomohou získat v létě krásně hnědou a zdravou kůži. Pořídit byste si měly i některé vitaminy. A nejlepší jsou betakaroteny. Samozřejmě, každý si teď představí mrkev, ale nemusíte se jí v létě přecpávat, nebojte. Koupit si ho můžete i v kapslích. Obvykle je dobré ho zařadit do jídelníčku alespoň týden před dovolenou. Ale pozor – neochrání vás před spálením! Jen udrží pleť delší dobu snědou a odolnější.
 
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Vendula Nováková ve spolupráci s expertem Prim. MUDr. Karolína Kykalová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Prim. MUDr. Karolína Kykalová
Hlavní lékařka dermatologie, korektivní dermatolog, Klinika Esthesia
26
"Odvaha vás vyšle na cestu a pokora vám ukáže cíl."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít