Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vytvořte si doma trendy „tetování“!

Vytvořte si doma trendy „tetování“!

Vytvořte si doma trendy „tetování“!

16. července 2019 od Karolína Hornová

16. července 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Léto přímo vyzývá k experimentování a nespoutanosti. A zdobení těla k tomu bezpochyby patří! Na „pravé“ tetování sice není úplně ideální čas, ale klidně si ho můžete zkusit nanečisto – co třeba hena? Jde to i doma!
Hena je prášek z drcených listů henovníku, který roste v tropických a subtropických oblastech Afriky, Austrálie a Oceánie. Právě zdejší kmeny ho od pradávna používaly k přípravě (dnes bychom řekli semipermanentní) barvicí směsi na zdobení těla, ale i k barvení a péči o vlasy. Ve spojení se zdobením těla si pak henu nejčastěji spojíme s indickým svatebním rituálem a rukama nevěsty s ornamentálním „tetováním“.
červená henna

Hena na kůži – jak funguje?

Hena se rozšířila do celého světa (mimo jiné třeba i díky hnutí hippies) a stala se oblíbenou dočasnou alternativou tetováníNa pokožce vydrží až dva týdny, přičemž postupně bledne. Motiv lze ale samozřejmě průběžně „oživovat“ a dokreslovat. Jak to ale vlastně celé funguje?
  • Hena zbarvuje pokožku díky vysokému obsahu přírodních pigmentů (karoten, xantrofyl a chlorofyl A a B).
  • Barvicí pasta je směsí henového prášku a vody.
  • Barvicí pasta na kůži se prodává přímo v tubě s aplikační koncovkou, kterou lze rovnou kreslit na kůži – tuto proceduru můžete podstoupit v salonu, ale pero či tubu si lze i koupit (na internetu nebo ve specializované prodejně) a vrhnout se do zdobení doma.
  • Pro zdobení kůže lze využít i henu v prášku, namíchat na požadovanou hustotu s vodou a kreslit např. pomocí sirky nebo zdobítka na nail art s kulatou koncovkou.
Tip expertky:
„Po aplikaci na kůži její pigmenty dočasně proniknou do kožních buněk, kde pak postupně vymizí. Nelze je tedy umýt vodou a mýdlem, musí vyblednout,dodává kosmetička Julie Bauer Šnoblová.

Hena a alergie

Hena sama o sobě většinou alergickou reakci nezpůsobí. Pokud se tak stane, jsou na vině látky, které se do ní přidávají pro zvýšení barvivosti a účinnosti – např. parafenylendiamin,“ říká kosmetička Julie Bauer. Tato látka může způsobit tzv. kontaktní alergickou reakci. „Pokud se tak stane, je namístě navštívit dermatologa a po jeho doporučení aplikovat lokálně kortikoidy nebo antihistaminika,“ dodává kosmetička. Alergické reakci lze i předejít:
  • Pokud máte citlivou, alergickou pokožku, kupujte přírodní henu označenou bio nebo vegan a ptejte se na složení.
  • Nenechávejte se „henovat“ na dovolené – je to lákavé, ale nikdy nevíte, jaký typ heny umělec používá.
  • Před samotným zdobením si henu zkušebně aplikujte třeba formou malé tečky na vnitřní zápěstí a počkejte týden. Pokud se neobjeví alergická reakce, pusťte se do vlastního zdobení.
nanášení

Jak na to?

Pokud se rozhodnete „henovat“ doma a děláte to poprvé, určitě na začátek vyberte méně nápadné místo pro případ, že by se vám obrázek nepovedl. Pokud vám ujede ruka“, nezoufejte a obrázek ihned omyjte a začněte znovu – hena je totiž na pokožce tím výraznější, čím déle působí. Po pár vteřinách působení na kůži žádné výrazné stopy nezanechá. Obrázek kreslete na místě, na které pohodlně dosáhnete, nebo požádejte o pomoc šikovnou kamarádku. Obrazec nechte zasychat 2-3 hodiny (čím déle to vydržíte, tím sytější výsledná barva bude a tím déle „tetování“ vydrží). Poté oloupejte a omyjte.

Tip redakce:
  • Osobám se snědší pletí obvykle hena „chytá“ lépe a barva „tetování“ je výraznější, naopak plavovláskám možná nová ozdoba nevydrží tak dlouho, jak je psáno na obalu.
  • Pokud si nevíte rady s výběrem, zajděte do specializovaného obchodu nebo vyhledejte e-shop a poraďte se s prodavačem (většinou to bude někdo, kdo už různé typy heny zkoušel a poradí vám vhodný produkt).
  • Prodloužit trvanlivost motivu můžete opatrným pokapáním nanesené schnoucí heny citronovou šťávou nebo vyfoukáváním fénem (dělejte to ale až po zaschnutí, ať si motiv nerozmažete).
tetování hennou

Pečujte o ni

To, jak dlouho hena vydrží, ovlivňuje hned několik faktorů. Hodně záleží na tom, jaký jste fototyp –obecně platí, že lidem se snědší pletí vydrží hena déle než těm světlovlasým a mají výraznější (tmavší) odstín. Mizení heny také urychlí pravidelný peeling, nebo dokonce odličovací či čisticí přípravek. Máte-li tedy henou ozdobený obličej, vzhledem k pravidelné péči o něj je možné, že obrázek vydrží kratší dobu než jinde na těle. Tetování ale můžete klidně mazat opalovacím krémem nebo tělovým mlékem.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Julie Bauer Šnoblová
Kosmetička a manikérka
4904
"Krása, zdraví a štěstí jdou ruku v ruce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít