Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vůně, za které vděčíme celebritám

Vůně, za které vděčíme celebritám

Vůně, za které vděčíme celebritám

5. listopadu 2017 od Eva Suchomelová

5. listopadu 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Tak jako umělci mají své múzy, spojují se výrobci parfémů s celebritami, aby vznikly nové vonné kompozice. Některé zazáří jedinou sezónu a pak zapadnou, zastíněny jinou módní vlnou. Ale jiné přetrvávají jako stálice na pultech drogerií a parfumerií. Pojďme se podívat na některé z nich.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Inspirující celebrity

Od 20. století se nejčastějšími inspiračními zdroji vůní začaly stávat osobnosti ze světa showbusinessu, umění a sportu. Někdy vůni pouze propůjčí jméno, jindy jsou autory myšlenky, kterou má parfém vyjadřovat. Výjimečně se na tvorbě i přímo podílí.

Roli hraje především reklama, ale co si budeme povídat – když je oblíbená vůně spojena s oblíbenou celebritou, mnoho lidí si ji koupí už jen ze sympatie. Ale některé ze známých osobností se ve světě vůní zapsaly nesmazatelným písmem – parfém, který nese jejich jméno, dostal významné ocenění a získal si dlouholetou oblibu.

Podívali jsme se zblízka na šest osobností, jež inspirovaly vznik jednotlivých vůní i celých vonných řad.


Vůně hudebního nebe


Beyoncé

Úspěšná americká zpěvačka původem z Texasu, která za svou kariéru sklidila mnoho cen Grammy, se rozhodla spojit své jméno vedle filmu, produkce a módního návrhářství i se světem vůní. V roce 2010 spatřil světlo světa parfém Beyoncé Heat, pojmenovaný podle zpěvaččina světového turné, který zakrátko následovaly jeho sestřičky. Doposud vzniklo pod jejím jménem 14 vůní, ve spolupráci s takovými parfuméry jako Claude Dir, Olivier Gillotin, Honorine Blanc, Bruno Jovanovic, Carlos Vinals a Loc Dong. Naposledy se letos objevila edice Beyoncé Shimmering Heat.

Beyoncé

Beyoncé Shimmering Heat je nemladší vůní z kolekce Beyoncé, a to v koncentraci parfémové vody. Na trh se dostala v létě 2017 a odráží tetelivě jemnou, přesto horoucí atmosféru slunného období roku. Symbolizuje orchidej Blue Mystique. Vůni inspiroval moment, kdy Beyoncé kráčí na začátku představení po jevišti a světla ramp se odrážejí od flitrů na jejím kostýmu. Kompozice má vyvolat tento „kouzelný okamžik“. Vůně se otvírá jemně jiskřivými zelenými tóny v kombinaci se sladce pronikavou frézií okořeněnou růžovým pepřem. Následuje bohatá kytice z růží, konvalinek, jasmínu a modré orchideje, jež vám zamotá hlavu, abyste pak ze závratí měkce dosedli na polštář z dubového mechu, lahodné vanilky, svůdného pačuli a hebkého pižma.


Náš názor:

Tuhle étericky jemnou vůni můžete klidně nosit do práce i tehdy, pokud se pohybujete mezi mnoha lidmi. Nikoho neurazí, není příliš intenzivní a jen tak se neomrzí. Ocení ji introvertní povahy a slušet bude především mladým dívkám.



Katy Perry

Ve stejném roce jako Beyoncé přišla se svým prvním parfémem i další americká zpěvačka, Katy Perry. Od té doby má na kontě 9 parfémů, poslední je z letošního roku. Mezi tvůrci jejích vůní se nacházejí takové „nosy“ jako Stephen Nilsen, Natasha Cote, Laurent Le Guernec či Givaudan.

Katy Perry

Indi patří mezi květinové dřevité pižmové vůně pro ženy. Počáteční pohlazení bílého čaje ztlumí švestka a bergamot. Pak se rozvoní konvalinka s bramboříkem, k nimž se přidá dřevitý tón bílého cedru. Závěr se nese ve znamení různých druhů pižma: bílého, černého, egyptského i islandského ve spojení s tonkou a ambrou.


Náš názor:

Rozhodně to není žádná lehká vonička, ale spíš krabička s rozmanitým kořením. Ocení ji spíš ty, které jsou už ve vůních zkušenější. Také milovnicím tmavších vůní se bude líbit. A raději si ji nechte pro volný čas, ideálně do soukromí. Do kanceláře je příliš vemlouvavá.



Enrique Iglesias

Úspěšná latinskoamerická pop-star, zpěvák narozený ve Španělsku a syn Julia Iglesiase začal svou pěveckou kariéru v polovině 90. let. Jeho první parfém vznikl v roce 2014 a jeho jméno zatím nesou celkem čtyři parfémy. Spolupracuje na nich s tvůrcem vůní Guillaumem Flavigny.

Enrique Iglesias

Deeply Yours for Her vznikla v roce 2014 společně se svým mužským protějškem jako kolekce pro páry. Ovocně-květinová vůně začíná šťavnatě ovocnou sprškou grapefruitu, mandarinky a zeleného jablka, následována broskví v objetí dvou květin – růže a frézie. Nakonec spočine v bezpečné náruči vanilky, teplého santalového dřeva a smyslné ambry.


Náš názor:

Nevtíravě svěží, jemná a oddaná vůně bude vyhovovat méně průbojným povahám. Lze ji s úspěchem nosit do práce stejně jako na první rande nebo na nákupy s kamarádkou.


Závan sportovních výšin


Gabriela Sabatini

Slavná argentinská tenistka nasměrovala své kroky do světa vůní na sklonku 80. let. V Latinské Americe se proslavila svým jedinečným osobním stylem, takže parfémy byly logickou volbou. Dosud má na kontě 19 vůní, na nichž se podílely takové parfumérské kapacity jako Martin Gras, Dorothee Piot, Harry Fremont, Christophe Raynaud, Francis Deleamont and Gilles Romey. Zatím poslední vůně vstoupila na trh v roce 2015.

Gabriela Sabatini

Miss Gabriela Night navázala v roce 2014 na předchozí úspěšnou vůni Miss Gabriela. Má to být dívčí a svobodná vůně, symbolizující radostnou atmosféru večera, kdy děvčata vyrazí na dámskou jízdu. Otvírá se ovocným akordem grapefruitu, ostružiny a mučenky, pokračuje květinovou kombinací gardénie, jasmínu a frézie a dosedá do základu z kokosu, ambry, pižma a santalového dřeva.


Náš názor:

Tahle svěží vůně velmi rychle přechází do sladce kořeněných tónů. Hodí se na večer, ocení ji dívky nebo ženy, které milují společnost a zábavu. Není to svůdně šeptající kráska, ale rozdováděná sebevědomá holčina, užívající si svůj volný čas v baru s kamarádkami.



David Beckham

Známý fotbalista a manžel stejně známé Posh Spice Victorie Beckham se, možná i pod vlivem své elegantní a módou posedlé ženy, stará stejnou měrou o trénink jako o svůj zevnějšek. Není tedy divu, že již roky spolupracuje s kosmetickými společnostmi a pod jeho jménem už vzniklo 30 parfémů. První z nich spatřil světlo světa v roce 2005, poslední zatím letos. Spolupracuje na nich s takovými jmény parfumérského oboru, jakými jsou Pierre Negrin, Maurice Roucel, Nelly Hachem Ruiz, Nathalie Lorson, Aurelien Guichard, Jean-Christophe Herault, Amandine Clerc-Marie, Beatrice Piquet, Alain Astori, Alienor Massenet, Elise Benat, Jean-Pierre Bethouart, Sylvie Fischer, Celine Barel, Louise Turner nebo Frank Voelkl.

David Beckham

Respect patří k dřevitě aromatickým pánským vůním a je zatím nejmladším zástupcem vůní Davida Beckhama. Ovocný začátek přináší vodní meloun a grapefruit okořeněné růžovým pepřem, pak přejde do bylinkové polohy levandule, šalvěje a kardamomu a na závěr se pevně usadí v hnízdečku z dubového mechu, vetyveru a pačuli.


Náš názor:

Velmi krásná a kultivovaná pánská vůně pro skutečné gentlemany. Má oblý, lehce sladký a elegantní začátek, ale brzy přejde do hlubší, jaksi přemítavé polohy. Stane se poslední tečkou k dokonalosti vyrovnaného, sympatického a přirozeně sebevědomého muže.


Z malířského plátna do flakonu


Salvador Dalí

Světoznámý umělec, malíř a performer se za svého života velmi zajímal o všechno možné, neunikly mu ani vůně. Nakonec jich pod jeho jménem vzniklo 59 a přímo se podílel na jejich vzniku nebo jejich obalu až do roku 1989, kdy zemřel. Jeho značka však žije dál a parfémy ctí svým duchem i flakony styl této velké umělecké osobnosti. V dlouhé řadě parfumérů, podílejících se na tvorbě samotných jeho vůní, se nacházejí taková jména jako Raphael Haury, Fabrice Pellegrin, Olivier Pescheux, Evelyne Boulanger, Henri Bergia, Michel Almairac, Gerard Anthony, Ilias Ermenidis, Dorothee Piot, Alberto Morillas, Karoline Vieth, Mark Buxton, Sidonie Lancesseur, Philippe Collet, Guillaume Flavigny, Emilie Bouge, Celine Ellena, Delphine Lebeau-Krowiak, Martin Gras, Thierry Wasser, Vincent Ricord, Antoine Lie, Philippe Romano, Dominique Ropion, Francis Kurkdjian a Daphne Bugey.

Salvador Dalí

Eau de Ruby Lips je elegantní květinově ovocná vůně, již v roce 2005 vytvořil Michel Almairac. Svěží grapefruit je hned v začátku měkce obalen květy bavlníku s konvalinkovou aurou, posléze se sladce rozvíjí do ananasové polohy, podtržené zimolezem a magnólií. Celou kompozici něžně a hřejivě objímá pižmo s ambrou a cedrem.


Náš názor:

Je to decentní vůně, lehce, ale ne vlezle sladká. Vhodná pro elegantní dívku či ženu bez ohledu na věk, lze ji bez obav vzít ke kostýmku, na večeři do restaurace i na návštěvu příbuzenstva. Vždy v ní budete za distingovanou dámu.


Tip redakce:
A protože krásné vůně vždy stojí za vyzkoušení, doporučujeme zajít do drogerie a vůně si otestovat. A pokud si vyberete drogerii Teta a zavítáte tam v době od 16. do 20. 11., můžete si kteroukoli z vůní pořídit s 50% slevou. Nejlepší je totiž nakupovat s rozumem i citem.
 

Zdroj foto: Fotolia, archiv značek a redakce

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít