Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Užijte si léto bez obav ze štípanců!

Užijte si léto bez obav ze štípanců!

Užijte si léto bez obav ze štípanců!

5. června 2017 od Lucie Kubíková

5. června 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Lucie Kubíková

Léto už je téměř tady. Těšíte se k vodě, pod stan, na festivaly nebo jen na dlouhé večery venku při skleničce vína? Samozřejmě, léto je super! Bohužel má ale i své odvrácené stránky, jako je útočící hmyz a otravné štípance. Jak prožít teplé měsíce a nevypadat, jako že zrovna proděláváte neštovice?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Komáři, ovádi, muchničky, klíšťata, vosy a včely. Nepříjemný hmyz miluje léto stejně jako vy. Teplé, vlhké počasí, konzumace sladkých nápojů a ovoce, oblečení v jasných barvách s květinovými vzory – to všechno působí na hmyz přímo neodolatelně. Pro většinu lidí je bodnutí pouze nepříjemné, pro alergiky ale může být i život ohrožující. Proto je dobré se před žihadly a kusadly především preventivně bránit.


Vstup do domu hmyzu zakázán

Chcete se v noci v klidu vyspat a nechcete se ráno vzbudit celí poďobaní? Prevence je základ. Nevpusťte hmyz vůbec do domu nebo bytu. Nejlépe pro tento účel fungují sítě proti hmyzu do oken. Pokud je nemáte, zainvestujte do elektrických odpuzovačů hmyzu. Ty v sobě mají výměnné náplně (polštářky, lahvičky s tekutinou nebo suché náplně), které po zapojení do zásuvky vydávají pach, který lidé téměř necítí, zato komáři ho nemůžou vystát!


Jaké typy odpuzovačů hmyzu do bytu?

  1. Elektrický odpařovač Biolit Plus zabíjí komáry a mouchy. Jedna náplň vám vydrží až na 30 nocí a navíc má příjemnou vůni citronely, takže se nemusíte bát nepříjemného zápachu.
  2. Pokud máte obavy z používání těchto přístrojů v bytech, kde se pohybují děti, můžete zvolit elektrický odpařovač Biolit Kids. Má dětskou pojistku, která brání snadnému vyšroubování náplně, a navíc obsahuje velmi hořkou látku. Pokud by se děti k náplni dostaly, rozhodně nehrozí nebezpečí, že by ji vypily.


Repelenty z obchodu: sázka na jistotu

Při pohybu venku je ideální používat repelenty. Ať už zvolíte průmyslově vyráběné produkty, nebo nějaký „home-made“ recept, mohou vám chvíle strávené v přírodě výrazně zpříjemnit. Většina repelentů, které v drogerii koupíte, odpuzuje komáry a klíšťata.

•   Některé, jako třeba Off! Max, odpuzují i nepříjemné ovády, jejichž kousnutí hrozí zejména u vody a je velmi nepříjemné.

•   Rychle zasychající sprej Off! Protection Plus proti komárům působí až 8 hodin a proti bodavým mouchám až 7 hodin.

•   Pokud se chystáte třeba přespat někde u rybníka a nechcete se ráno probudit příšerně poštípaní, zvolte repelenty se zesíleným účinkem, jako je například Diffusil Repellent Plus. Proti komárům působí až 7 hodin.


Repelenty z domácích surovin

Receptů na domácí repelent existuje nepřeberně. Jejich problémem je, že fungují poměrně krátkodobě a navíc zabírají jen na některé druhy hmyzu – tedy odpudí třeba klíšťata, ale komáry už nikoliv. Navíc je opravdu potřeba dodržet předepsaný postup přípravy.


TIP REDAKCE!

Někdo přísahá na hřebíček, jiný na levanduli nebo eukalyptus. Zkuste ale nasbírat půl kila zelených šištiček túje, svařte je v litru vody a vychlazený odvar slijte do tří lahviček s Alpou v poměru 3:1 (3 díly odvaru a 1 díl Alpy). Nastříkejte pokaždé, než vyrazíte do lesa.


Co když už bodnou?

Pokud nemáte alergii na hmyzí bodnutí, zřejmě se vám po štípanci od komára nebo bodnutí od včely či vosy nic hrozného nestane. Přesto si od případných nepříjemných pocitů můžete ulevit. Jak? Oplachujte postižené místo studenou vodou nebo přiložte ledový obklad, tím splaskne případný otok. Od svědění pomáhá rozkrojená cibule, kterou aspoň 15 minut držíte na místě bodnutí. Proti svědění pomáhá i šťáva z aloe vera. Zapomínat by se nemělo ani na starý osvědčený ocet, nalitý na tamponek nebo kus látky, který na štípanci podržíte aspoň na půl hodiny. Pokud se chystáte na dovolenou nebo třeba jen na výlet do lesa, určitě neuděláte chybu, když si do batůžku přibalíte Alpa gel po bodnutí hmyzem. Používá se k lokálnímu ošetření pokožky, má mírně znecitlivující účinky a příjemně chladí. Snižuje pocit pálení a svědění po bodnutí.

Jakou máte vy zkušenost s repelenty a který vám nejlépe zabírá?

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Lucie Kubíková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít