Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Úleva pro kůži poškozenou sluncem

Úleva pro kůži poškozenou sluncem

Úleva pro kůži poškozenou sluncem

18. srpna 2018 od Eva Suchomelová

18. srpna 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Přehnali jste to s opalováním? Nebo jste prostě neuhlídali kůži před slunečními paprsky? Přinášíme několik tipů, jak zklidnit, hydratovat a regenerovat sluncem podrážděnou, vysušenou a citlivou pokožku.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Červená pokožka, pálící a žhoucí, svědčí o tom, že jste to „rande se sluncem“ poněkud protáhli nebo nedodrželi důsledně pravidla bezpečného opalování. Spálenou pokožku mohou zapříčinit i některé mýty, kterým stále mnoho lidí věří. Jako třeba, že tmavá pokožka se nikdy nespálí nebo že stačí užívat betakaroten. Tato pravidla jsou důležitá i proto, aby opálení, co nejdéle vydrželo.
 
péče o pokožku

Když už se spálíte

I přes veškerou péči se může stát, že se spálíte. Je ale potřeba zjistit, o jaký stupeň popálení se jedná. Obvykle člověk sáhne po některém přípravku s D-panthenolem, např. Mika Pěna po opalování Pantenol 6 %. V případě rozsáhlejšího poškození kůže by měl co nejrychleji zamířit k lékaři. Mezi první pomoc patří chlazení, aloe vera, tvaroh nebo jogurt. Ideální je také vyznat se v přípravcích po opalování, díky kterým můžete pokožku hydratovat, vyživovat nebo zklidňovat.
 

Pomoc z přírody

Pokud není kůže poškozena ve větším rozsahu nebo je spíš na hranici růžové a červené, pak zkuste pečovat o pokožku přírodní cestou. A jakmile už se červený odstín vytrácí, je potřeba poskytnout pokožce „pokračovací“ regenerační péči, která ji vyživí, hydratuje a celkově obnoví její vitalitu a krásu.
 
esenciální olej

Uhaste, co pálí

První pomocí v případě, že jste se spálili jen v malém rozsahu (např. ušní boltce, nárty, hřbet nosu či jinou vystouplou část obličeje), může být nenápadný levandulový esenciální olej. Na pokožku má zklidňující a hojivé účinky. Opatrně jím potřete postižené místo a nechte na vzduchu uschnout. Pálení by mělo přestat a kůže by se měla snadněji dostat do normálu. Použít můžete také třeba luxusní pleťový olej Topvet Luxury Oil Levandule.
 
Je-li začervenání kůže od slunce většího rozsahu (např. záda, dekolt, části nohou či rukou apod.), pak zkuste jiný fígl. Pořiďte si v květináči živou Aloe vera a z několika uříznutých listů odeberte vnitřní gelovou hmotu. Tu zamrazte v tvořítku na led co nejjednoduššího tvaru (ideálně kostky). S touto kostkou pak přejíždějte po postiženém místě a dosáhnete hned dvojího efektu – bude pokožku zchlazovat a zároveň hojit.
 
aloe vera

Dopřejte pokožce vzpruhu v koupeli

Jakmile již pokožka nepálí, je potřeba se o ni jemně, ale účinně postarat, aby se pokožka nezačala olupovat. Zapomeňte na své běžné koupelové přípravky či obvyklou tělovou kosmetiku. Připravte si některou ze zklidňujících koupelových lázní ve vaně. Vždy volte teplotu spíš nižší, tedy vodu vlažnou. Moc teplá by pokožku opět rozdráždila. V koupeli setrvejte cca 10 minut.
 

Kukuřičná lázeň zklidňující podráždění

250 g kukuřičného škrobu
1 litr vody
Kukuřičný škrob smíchejte se studenou vodou a pak vše nalijte do vany se spíš vlažnou než horkou vodou. Hodí se pro děti i pro dospělé.
 
lípa

Zklidňující a utišující lipová lázeň

5 velkých hrstí lipových květů
2 litry vody
Květy vhoďte do vroucí vody, přikryjte a nechte luhovat 30 minut. Pak odvar vlijte do koupele. Má uklidňující, utišující a tlumící účinky. Následně ošetřete pokožku zklidňujícím olejem.


Regenerujte kůži tělovým olejem

Přílišný tlak na pokožku by nyní byl pro vás i pro ni nepříjemný, až bolestivý. Ale i tak jí můžete dopřát důkladnou výživu a obnovu pomocí doma vyrobených tělových olejů s hojivými bylinkami.
 

Zklidňující a relaxační olej z měsíčku

sušené květy měsíčku podle velikosti nádoby
panenský olivový olej (z 1. lisování zastudena) – množství podle objemu nádoby
Nádobu sterilizujte a pak ji naplňte květy měsíčku, aniž byste je tam pěchovali. Zalijte je olivovým olejem a nechte 45 dní macerovat. Pak olej přeceďte a použijte k hydrataci a zjemnění pokožky po slunění, k ošetření vysušených rukou (večer před usnutím) a ke zklidnění podrážděné kůže na těle.
 
heřmánek

Zklidňující heřmánkový olej

1 miska sušených heřmánkových květů
½ litru olivového oleje
Do čiré uzavíratelné sklenice nasypte sušené heřmánkové květy a zalijte olejem. 3 týdny je nechte macerovat na slunci a pak přeceďte. Tento olej aplikujte pro zklidnění vysušené a podrážděné kůže.


Doporučené produkty

Pěna po opalování Pantenol 6 % (Mika)
Pleťový olej Luxury Oil Levandule (Topvet)
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít