Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Trápí vás zarostlé nehty? Zkuste rovnátka na nehty!

Trápí vás zarostlé nehty? Zkuste rovnátka na nehty!

Trápí vás zarostlé nehty? Zkuste rovnátka na nehty!

1. května 2020 od Eva Suchomelová

1. května 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Zarůstající nehty na nohou jsou rozšířenější problém, než byste mysleli. Lidé spíš řeší plíseň v nehtech nebo rýhy na nich, protože jsou na první pohled vidět. Je víc možností, jak zarostlým nehtům předejít nebo je řešit. Aktuálním z nich jsou rovnátka na nehty.

Zarostlý nehet? Odhalte příčinu!

Možná jste to už zažili: začnete pociťovat tlak, případně bolest v místech, kde se postranní okraj nehtu dotýká kůže na prstu u nohy. Často tyto signály lidé ignorují, dokud jim nezačne rána hnisat. Ale dá se tomu předejít. Zarůstání nehtů na nohou, především na palcích (ale nejenom), může mít jednu z následujících příčin:
  • špatné stříhání nehtů
  • příliš malá obuv
  • příliš úzká obuv
  • štěpení nehtů

Správný tvar

Nenechte to dojít až k bolesti, nebo dokonce k zánětu! Začněte u pravidelné domácí pedikúry, nejlépe každý týden. Nehty zastřihněte dorovna, ostré a špičaté okraje zapilujte, aby nezraňovaly přilehlou kožní tkáň. K zastřižení použijte kleštičky na nehty, např. Solingen Premium Line Kleštičky na nehty 8cm PL 360 (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Na zapilování se hodí nejlépe skleněný pilník na nehty, který se dá dobře dezinfikovat. Zkuste např.
Diva & Nice Pilník na nehty skleněný (koupit v e-shopu). Pro zvlášť tvrdé nehty na palcích by se vám mohl hodit Sally Hansen Pilník pro tvrdé a umělé nehty (koupit v e-shopu).

Boty jako bačkůrky

Přesně tak se musí vaše nohy cítit v jakýchkoli botách, v nichž setrváváte déle než pár hodin a v nichž vyvíjíte aktivnější pohyb. Neznamená to, že byste si neměli vzít na společenskou událost vhodnou společenskou obuv, ale pro celodenní běhání po městě či po úřadech nebo pro sportovní aktivity si vyberte dostatečně širokou obuv s prostorem pro všechny prsty na nohou – ideálně o půl čísla větší, než jakou máte velikost nohy. Především přední část boty by měla mít kulatý tvar lehce kopírující přirozený tvar chodidla. Zvlášť odpoledne a večer má noha po celodenní námaze tendenci natékat, prsty u nohou se pak v úzké či malé obuvi mačkají. Když k tomu dochází pravidelně, objeví se zarostlý nehet.

Štěpení nehtů řešte s odborníkem

Hlubší rýhy na nehtech, rozdvojené nehty a jejich praskání bývá dost specifický problém, vyžadující radu podiatra či podologa. Nejhorší je, když se rozštěpí nehet na straně podél kožního valu a špička té tenčí části zarůstá do kůže. Samotná pedikérka to nevyřeší, ale může problém odhalit a poradit, kam s ním zajít. Často je „zakopaný pes“ v nedostatku vitaminů, které nehty potřebují ke svému růstu, pevnosti a celistvosti, ale příčina může být i vrozená. Někdo řeší tento problém gelovými nehty, které přírodní nehet zpevní, ale jakmile gelovky sundáte, vaše vlastní nehty se vrátí do předchozího stavu.
Tip redakce:
Pokud potřebujete zlepšit kvalitu svých nehtů vnitřně, kromě změny stravovacích návyků si můžete udělat i kúru s vhodnými doplňky stravy, vyzkoušejte např.
MaxiVita Zdravé vlasy, nehty a pokožka Premium (koupit v e-shopu) na 1 měsíc.

Co se zarůstáním nehtů

Když se zarostlý nehet objeví nebo se problémy se zarůstáním vyskytují častěji, rozhodně zajděte za odborníkem. Existují totiž rovnátka na nehty, která fungují na podobném principu jako zubní rovnátka. Aplikuje je podiatr nebo podolog a nijak vás neomezují v aktivitě. Vyžadují ale stejně jako zubní rovnátka zvýšenou hygienu dolních končetin, především chodidel a prstů. Vyrábí se plastová, plastová s drátkem nebo celokovová - vždy podle konkrétního problému s nehtem. Působí dlouhodobě, nosí se nejméně půl roku, ale třeba i rok, a pacient je každý měsíc mění za nové. Rovné nezarůstající nehty vydrží daleko déle než při použití laseru. Ten má sice okamžitý efekt, který ale po nějaké době odezní, když nedodržujete výše uvedená preventivní opatření proti vzniku zarostlých nehtů.

Jak se aplikují:

  • Před aplikací je potřeba provést řádnou pedikúru.
  • Aplikují se především pomocí lepidla či speciálního gelu, ale možností je více podle druhu rovnátek.
  • Nosí se nepřetržitě a nijak neomezují při sportu nebo v běžném životě.

Tip redakce: 
Víte, že si můžete nechat rovnátka na nehty u nohou ozdobit? V kurzu jsou kytičky, motýlci, ale třeba i lebky. To zvyšuje jejich popularitu, stejně jako fakt, že si na nehty s rovnátky můžete aplikovat lak na nehty, jak jste zvyklí.

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít