Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Střídat, nebo nestřídat kosmetiku?

Střídat, nebo nestřídat kosmetiku?

Střídat, nebo nestřídat kosmetiku?

15. ledna 2018 od Eva Suchomelová

15. ledna 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Blanka Kučerová

Jedna rtěnka, jeden krém a jeden šampon na celý život? Pokud si chcete uchovat půvab po dlouhá léta, zapomeňte na to. Proč je důležité kosmetiku střídat a po jak dlouhé době, jsme se zeptali kosmetičky Blanky Kučerové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Hledání dokonalé kosmetiky

Člověk je od přírody spíš tvor konzervativní a nemá rád změny. Možná i vy se držíte raději osvědčených kosmetických přípravků. Z naší ankety na facebookových stránkách Teta drogerie vyplynulo, že mnoho žen dokáže rozladit, když se jejich produkt přestane vyrábět a ony jsou nuceny po několika letech používání hledat zase znovu řešení pro svou kosmetickou rutinu. „Hledání té správné kosmetiky je proces, a někdy dost složitý,“ konstatuje zkušená kosmetička. „Když konečně najdeme, co nám vyhovuje, už se nám nechce pokračovat. Je to pohodlné – sáhneme po přípravku a on udělá, co očekáváme.“


Na střídačku

Ovšem pozor! Ani odborníci se nekloní k tomu, aby se jeden přípravek používal bez přestávky po dlouhá léta, ne-li desítky let. „Je ověřeno, že každý, i ten sebelepší a sebedražší přípravek po několika letech přestává mít daný účinek,“ upozorňuje Blanka Kučerová. „Je to tím, že si na něj pokožka vyvine rezistenci. Tento efekt se dostavuje v intervalu zhruba rok až sedm let od počátku používání.“

Ani kadeřnice nedoporučují používat konkrétní šampon, vlasovou řadu, či dokonce stejnou značku dlouhodobě několik let. U vlasů se rezistence projeví ještě dříve než u krémů. Je tedy potřeba produkty střídat dříve, než přestanou mít očekávaný efekt. Tedy rozhodně dříve, než je výrobce přestane vyrábět a nebudou již na regálech obchodů.

kosmetické produkty

Péče podle kalendáře

Nelze zapomínat ani na sezonnost – co funguje v létě, v zimě může uškodit a naopak. Před začátkem každého ročního období se vyplatí projít veškerou kosmetiku a zhodnotit, jak dlouho ji používáte, zda řeší aktuální potřeby vaší pleti a jestli se pro nadcházející období hodí. Zimní kosmetika obsahuje jiné ingredience než ta na léto, aby pleť ochránila před odlišnými vnějšími vlivy.


Život je změna. I ta kosmetická!

Dalším důvodem, proč střídat nejen pečující, ale i dekorativní kosmetiku či vůně, je běh času. Jiné potřeby má pleť v dospívání, jiné ve třiceti apod. „Roli hraje jak proces stárnutí, tak i hormonální změny, jako např. těhotenství, porod či přechod,“ vypočítává důvody kosmetička. Právě hormonální změny stojí i za tím, jak se vám proměňují preference vůní během života, ale i během jednoho měsíce. Na druhou stranu jsou ženy, které vydrží klidně celý život s jedinou vůní. U těch nejoblíbenějších se výrobci snaží zájem uspokojit a taková vůně se pak vyrábí i desítky let.


Kosmetické stálice

Přesto ženy velmi často setrvávají u některých přípravků i několik let, u vůní dokonce desítky let. V FB anketě Tety drogerie se objevily jako největší evergreeny rtěnky, šampony, tuhé deodoranty a antiperspiranty, make-upy a pudry, oční linky a řasenky, pleťové krémy a masky, odličovací mléka, laky na vlasy a samozřejmě vůně.
 

Kosmetické stálice podle facebookové ankety:

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Blanka Kučerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Blanka Kučerová
Kosmetička, pedikérka, překladatelka a vydavatelka
156
"Jak řekl Alexandre Vinet: Chtěl bych - neznamená nic, chci - dělá divy."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít