Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak ochránit miminko před sluncem

Jak ochránit miminko před sluncem

Jak ochránit miminko před sluncem

29. května 2018 od Veronika Marková

29. května 2018 12 minut čtení
Připravil/a Veronika Marková ve spolupráci s expertem MUDr. Jindřiška Rajnišová

S příchodem teplých dnů rodiče řeší nejen to, kam se se svými dětmi vydají, ale taky přemýšlejí, jak je co nejlépe ochránit například před ostrým sluncem. Speciální pozornost je pak třeba věnovat těm úplně nejmenším. Kojenci mají totiž mnohem tenčí kůži, která se snadněji spálí, a lepší je pro ně vyhýbat se i chlorované nebo naopak zakalené vodě.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Ochrana před přímým sluncem

“Do šesti měsíců by se kojenci neměli vystavovat přímému slunci vůbec. Pod dva roky věku by se pak měla batolata chránit oděvem a nevystavovat polednímu slunci,” říká odborná kožní lékařka z pražské polikliniky DAM Jindřiška Rajnišová. To však platí i pro dospělé. Nejintenzivnější ultrafialové (UV) záření (což je jedna z rozhodujících složek slunečního záření pro organismus) je právě během poledních hodin, kdy jsou stíny krátké a slunce je vysoko. UV světlo proniká také vodní hladinou - až 50 procent záření se dostává do hloubky tří metrů. A v neposlední řadě UV záření prochází i sklem - pamatujte na to zejména při delší jízdě autem.

Nezapomínejte také na to, že stín i slunečník ochrání pouze částečně, a to jen proti přímému slunci. “Vždy dochází k odrazu paprsků od povrchů v různé intenzitě (více od světlých povrchů, například bílé zdi). U vody je pak potřeba brát v úvahu odraz slunečních paprsků od písku nebo vody,” dodává doktorka Rajnišová. A nespoléhejte ani na to, že se na obloze častěji prohánějí mraky. Oblačnost totiž intenzitu UV záření pouze zeslabuje, ale stejně se můžete vy a vaše děti opálit.


A jak tedy chránit kůži milovaného dítěte? Podle doktorky Rajnišové bude nejlepší mu v první řadě dát barevné oblečení, které pohlcuje více UV záření. Na druhou stranu tenké bílé tkaniny chrání před sluníčkem výrazně méně. “Na trhu jsou již k dostání speciální ochranné oděvy, kde je deklarovaný tzv. UPF faktor. Ten udává propustnost pro UV záření,” dodává lékařka. Ochranným krémem se doporučuje mazat nejdříve v půl roce až roce věku kojence - konkrétně přípravky s fyzikálními “sunscreeny” neboli fotoprotektory, které fungují na mechanismu odrazu a kůži nealergizují. U dětí se dvojnásob vyplatí aplikovat tyto krémy s vysokým faktorem, lze je přitom použít i u ekzematiků. Vždy však bude lepší nejdříve přípravek vyzkoušet na malém kousku kůže.

s miminkem u vody​“Obecně rozlišujeme dva typy slunečních filtrů: fyzikální, které nechávají více bílého filmu na kůži, a tím působí odraz slunečních paprsků (působí okamžitě), a chemické, které s kůží musí reagovat, a proto je nutno mazat je asi 30 minut před pobytem na slunci. Pro děti do jednoho roku až do dvou let se doporučují ochranné krémy pouze s fyzikálními filtry, poté již i s chemickými,” říká zástupkyně primáře Dětského kožního oddělení Pediatrické kliniky FN Brno doktorka Blanka Pinková.


Jak vybírat a používat opalovací krém:

  • Nutná je ochrana proti UVB i UVA paprskům (UVB pokožku opalují nebo mohou spálit, UVA pronikají hlouběji do kůže a způsobují pozdější stárnutí kůže a poruchy pigmentace).
  • Na trhu je velká řada přípravků určených pro děti i alergiky. Například Anthelios od firmy La Roche-Posay, přípravky od Avène, Ladival, Daylong a podobně.
  • Během dne je nutné promazávání několikrát opakovat (krém se setře). Při první aplikaci je třeba natřít dvakrát za sebou.
  • Hodně se zapomíná mazat dítěti ruce, které se často opálí v kočárku, když dítě sedí a drží hrazdičku. Dále také nárty, které jsou často jen částečně kryty botičkami. 
  • I přípravky označené jako waterproof, tedy voděodolné, je potřeba alespoň po dvou hodinách obnovovat (ne ke zvýšení účinku SPF, ale k jeho udržení).
  • U ochranných krémů pro větší děti a dospělé, kde je již chemický filtr, je nutné ochranné přípravky použít včas, cca 20 minut před pobytem na slunci.
  • U kojenců nepoužívejte opalovací krémy s repelenty.

s miminkem u vodyDo roka dítěte k moři nespěchejte

Váháte, jestli vzít svého tříměsíčního potomka s sebou k jihočeskému rybníku, nebo hned k moři? Pak možná napoví slova doktorky Pinkové: “S dítětem k vodě můžete při pobytu ve stínu od kojeneckého věku. Pokud by se týkalo pobytu ve vodě, můžete mu namočit třeba nožičky. Co se týče pobytu u moře, obecně se do jednoho roku nedoporučuje. A pokud ano, pak mimo sezónu, v období mimo horké počasí. Mořská voda má velmi příznivý účinek na kůži, lze tedy i většího kojence či batole namočit například v bazénku s mořskou vodou celé.” Kojenci by se však měli rozhodně vyhýbat vodě ve veřejných koupalištích - ať už kvůli chloru, bakteriím nebo přenosným onemocněním.

Tip experta:
Kojíte a bojíte se na sebe mazat nejrůznější přípravky? “U kojících maminek není potřeba speciální kosmetiky. Kosmetika vhodná pro děti je vhodná i pro maminky,“ vysvětluje doktorka Pinková.


K vodě (a do stínu) miminku určitě nezapomeňte přibalit:

  • Raději zahalující než odhalující oblečení - například barevné lehké delší kalhoty, tričko s dlouhým rukávem a klobouček, který zakrývá i zátylek.
  • Dostatečné množství tekutin, v případě mateřského mléka kojte častěji.
  • Sluneční krém, pokud se blíží (nebo už proběhlo) datum jeho prvních narozenin, a později i brýle.
Po koupání nezapomeňte děti a sebe opláchnout tekoucí vodou, kojence navíc namazat dětským krémem. A večer pak použít tělové mléko po opalování, které kůži zklidní. “Při eventuálním podráždění kůže je pak vhodná například Panthenol pěna, Bepanthen Sensiderm krém a podobně. Při větším spálení je pak nutná návštěva lékaře. K ošetření prsou se hodí třeba kalciová mast nebo Bepanthen krém,” uzavírá doktorka Rajnišová.
 

Zdroj foto: Fotolia, Shutterstock

Připravil/a pro vás Veronika Marková ve spolupráci s expertem MUDr. Jindřiška Rajnišová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jindřiška Rajnišová
odborná kožní lékařka
6
"Dobré slovo někdy pomůže stejně jako nějaký lék."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít