Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Ruka žádá více – minimálně rukavice

Ruka žádá více – minimálně rukavice

Ruka žádá více – minimálně rukavice

5. října 2016 od Martina Hühneová

5. října 2016 5 minut čtení
Připravil/a Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Jitka Kindlová

Reprezentují nás. Mnohé o nás prozrazují, komunikují. Vysílají signál. Umocňují dojem, který na protějšek během prvních minut setkání uděláme. Neupravených a poškozených rukou si totiž každý všimne téměř ihned. Jakou speciální péči jim můžeme dát právě teď na podzim?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

"Ruce měla alabastrové, hedvábně jemné…" V pohádkách a bajkách jsou ruce často symbolem božské krásy. Neplatí to však jen pro prastaré příběhy. Upravené a pěstěné ruce jsou spolu s obličejem i dnes naší výkladní skříní. A jak mít půvabné ruce, které na nás věk neprozradí? Starejte se o ně stejně důkladně jako o obličej. Ideálně o trochu více. Chraňte je a hýčkejte celoročně, ale zejména v tomto období, kdy jim zima a vítr dávají pořádně zabrat a kdy potřebují naši intenzivní péči.

„Pokud teploty klesnou zhruba k pěti stupňům, měly bychom si začít ruce chránit rukavicemi. Pořiďte si jich hned několik. Mějte je stále po ruce a používejte je. Nejsou totiž zdaleka jen módním doplňkem,“ radí Jitka Kindlová, odborná školitelka ze společnosti OPI. Rukavice podle ní plní i další funkci. Dokážou pokožku ochránit i před možnými infekcemi: „Po celém těle, a tedy i na rukou máme ochranný kožní film. Když si umyjeme ruce, odstraníme jej. Sice se obnoví, ale zhruba až po dvou hodinách. Naše ruce jsou tedy celou tu dobu bez ochrany. Jestliže pokožka vykazuje nějaké známky poškození, je o to více ohrožena bakteriemi ulpívajícími třeba na madlech v dopravních prostředcích,“ vysvětluje expertka. 

Působením nízkých okolních teplot, vlivem klimatizace či změnou prostředí a přechodem z tepla do zimy kůže na našich horních končetinách velmi trpí. Chlad ji poškozuje, vysušuje a ztenčuje a dostává zabrat více než v létě. „V chladném počasí a při opakovaném kolísání teplot, které účinkují obecně negativně na naši pokožku, si lidé často stěžují na suchou kůži mezi prsty, která se odlupuje.

Tomuto projevu říkáme zimní exém. Často ho provází i popraskaná kůžička okolo nehtů. Jedná se o dermatologický problém, jenž je většinou umocněn nedostatečnou ochranou pokožky před chladem,“ odhaluje záludnosti nestálých povětrnostních podmínek Jitka Kindlová. „ Pokud si ráno umyjeme ruce, ne zcela dobře je vysušíme a bez rukavic rychle vyběhneme do mrazu, máme na problém dokonale zaděláno. Zima se s vodou moc nemusí. Důsledkem jsou škody, s nimiž se pak těžce potýkáme. V kosmetickém nebo nehtovém studiu vám s touto, často bolestivou záležitostí už nepomohou. Je třeba vyhledat dermatologa a odstranit příčinu problému.“ 

Co tedy konkrétně dělat, abychom ruce udržely i v zimních měsících v bezvadném stavu? „Mazat, mazat, mazat a hlavně chránit,“ zdůrazňuje odbornice a dodává: „Pokožka na rukou má malý počet mazových žláz, a i proto v chladném období skutečně potřebuje prevenci. A to nejsou jen rukavice. Měli bychom také používat krémy speciálně pro zimní období vyvinuté. Tedy s konzistentnější texturou, výživné a také s ochranným filmem.“ 

Regenerační krém na ruce s vůní belgické čokolády (Dermacol)

Regenerační balzám na ruce Nivea Repair & Care

Takovým krémem bychom podle ní měly ruce ošetřit dvakrát denně – ráno a večer. Ranní péče by měla obsahovat ochranné faktory, jako například regenerační krém na ruce s vůní belgické čokolády od značky Dermacol, který posiluje ochrannou vrstvu pokožky. Před spánkem pak rukám dopřejeme přípravky regenerační, třeba regenerační balzám na ruce Nivea Repair & Care s obsahem dexpantenolu, jenž poskytuje popraskané a extra suché pokožce okamžitou úlevu. Měly bychom ale vědět, že správná hydratace a ochrana rukou má svá pravidla. „Při mytí rukou molekuly vody pokožku dostatečně hydratují. Kůže je vodou nasycená. Je proto dobré dát jí chvíli čas na to, aby se do ní H2O vstřebala. Nechme je tedy alespoň 10-15 minut odpočinout. Až poté naneseme krém, který důkladně vetřeme do pokožky,“ objasňuje správný postup základní péče o ruce Jitka Kindlová.

Je opravdu důležité ho dodržet. V případě, že krém použijeme ihned po namočení, budeme mít pocit, že jsme ho nanesly moc. Póry pokožky jsou totiž naplněné vodou a krém nedokážou vstřebat. Ten pak ulpívá na povrchu a není schopen proniknout hlouběji do kůže. Jak říká odbornice, tím ničeho nedocílíme. Těm z nás, kterým nebyla dána do vínku bezproblémová pleť a máme suchou pokožku geneticky danou, doporučuje navíc nechat si ´ušít´ krém na míru u dermatologa. 

Hutnější výživné krémy zabezpečí naše dlaně a prsty v tomto ročním období mnohem lépe než lotiony, které o ně skvěle pečovaly v létě. Neznamená to ale, že bychom je měly úplně zavrhnout. Výtečně se o pokožku postarají během dne, doma nebo třeba v kanceláři s klimatizací, kdy potřebujeme mít ruce hydratované, ale ne mastné. Tedy všude tam, kde je nevystavujeme přechodům ze zimy do tepla – a opačně. Krémy, masti a emulze bychom měly mít také neustále po ruce a používat je i několikrát denně. 

Naše ruce jsou dennodenně velmi namáhané, a to nejen zimou. Domácí práce, chemikálie, špatné návyky a další faktory se odráží na vzhledu a stáří pokožky. Měly bychom se jim tedy věnovat pravidelně a navíc jednou za měsíc, lépe za čtrnáct dnů, jim poskytnout trochu více péče v podobě kosmetické procedury. Pokud se rozhodnete pro domácí ošetření, tak expertka doporučuje: „Poraďte se s manikérkou, jaký peeling či masku zvolit a jak je používat. Každý máme pokožku na rukou jinou. Rozhodně není dobré sáhnout po prvním přípravku, který se nám v obchodě namane.“

Nejprve provedeme peeling, který odstraní odumřelé kožní buňky, pokožku zjemní a ruce prokrví. Jitka Kindlová zdůrazňuje, že je dobré po peelingu počkat alespoň 10 minut a až poté nanést masku, aby se póry stáhly. Nakonec přijde na řadu hydratační krém. I když je domácí péče o ruce velmi důležitá, expertka doporučuje i pravidelnou návštěvu nehtového salonu: „Zkrášlující procedura ve studiu poskytne rukám komplexní péči na odborné úrovni.  Navíc vám tam ruce ošetří výživnými séry, která nejsou běžně k dostání. “ 

Kromě krásy symbolizuje ruka také sílu a moc.  Bez dostatečné péče ale může být bohužel znamením opaku: slabosti a bezmoci.

Připravil/a pro vás Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Jitka Kindlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Jitka Kindlová
Odborná školitelka, firma OPI
4
"Vizitkou každé ženy by měla být její přirozená krása."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít