Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Bradavky - bolest, suchost, svědění: jaké jsou příčiny a řešení?

Bradavky - bolest, suchost, svědění: jaké jsou příčiny a řešení?

Bradavky - bolest, suchost, svědění: jaké jsou příčiny a řešení?

3. února 2024 od Zdena Šmídová

3. února 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Zdena Šmídová

Pomoc, bolí mě bradavky! Nebojte, to nemusí nutně znamenat závažný zdravotní problém. Bolest bradavek a prsou je běžným problémem, s nímž se potýkají ženy různých věkových skupin. Často za ní vězí jen banální příčiny, které lze jednoduše vyřešit.

Bolest bradavek na dotek je realitou většiny žen

Jednou z nejběžnějších příčin bolesti bradavek a prsou jsou hormonální změny, které souvisejí s menstruačním cyklem, těhotenstvím a menopauzou. Většinou není důvod k panice, jelikož se jedná o běžný jev. V tomto článku se zaměříme na symptomy bolesti prsou a rady, jak se jich co nejefektivněji zbavit.

Bolest bradavek před menstruací jako součást PMS

Hlavní příčinou bolesti prsou u žen bývá menstruační cyklus. Nejhorší bývá bolest bradavek týden před menstruacíjako součást premenstruačního syndromu, poté přijde úleva. Bolet mohou nejen prsa, ale i oblast v podpaží, bolest přitom může vystřelovat až do ramene. Většinou touto bolestí trpí ženy mezi 30 až 50 lety, v přechodu bolest prsou často vymizí.

Co s tím?

Než sáhnete po lécích proti bolesti, zkuste to přírodní cestou. Trpíte-li příznaky PMS, paradoxně vám pomůže cvičení. Samozřejmě nic energického a náročného, ale spíše klidnějšího rázu – třeba jóga, při které protáhnete tělo, ale nebudete ho nutit podávat horentní výkony. Dbejte také na pitný režim, ideálně s doplňkem hořčíku. Můžete zkusit buď minerálku obohacenou o hořčík, nebo tělu hořčík dodejte formou potravinových doplňků. Uleví křečím i bolestem. Pořád při sobě můžete mít Biotter Hořčík + Vitamin B6 Šumivé tablety s pomerančovou příchutí (koupit v e-shopu). Dopřejte si také omega-3 mastné kyseliny, které najdete třeba v Allnature Dýňovém semínku loupaném (koupit v e-shopu).

Bolest bradavek v těhotenství a při kojení

Těhotenství a kojení jsou dalšími významnými faktory, které mohou způsobovat bolest bradavek a prsou. V těhotenství se ženská prsa zvětšují a mění se jejich struktura. Již od třetího nebo čtvrtého týdne se zvyšuje citlivost a bolestivost jak bradavek, tak prsou. Zatímco některé ženy touto bolestí trpí až do porodu, u jiných vymizí po prvním trimestru. Jakmile se dítě narodí, prsa se nalijí mlékem, což může způsobovat další bolesti. Citlivé bradavky pak trpí především v období kojení, kdy z nich dítě saje mateřské mléko.

Co s tím?

Ženám v jiném stavu se doporučuje pořídit si okolo 12. týdne těhotenskou podprsenku – nezapomeňte, že prsa mohou růst velmi rychle, a proto je důležité sledovat, zda nepotřebujete větší velikost. Dobrá je také speciální zpevňovací péče o prsa, která pokožku vyživí a hydratuje, čímž zamezí vzniku strií. Jako účinná prevence vzniku strií v těhotenství i v době po porodu poslouží Elasti-Q Original Tělový krém k prevenci strií (koupit v e-shopu)Ztvrdlá prsa po porodu jemně masírujte a dopřejte jim horkou sprchu. A co na bolest bradavek při kojení? Zkuste Bepanthen Baby mast (koupit v e-shopu), který podporuje přirozenou regeneraci citlivé pokožky. Použít jej můžete jak pro svoje děťátko, tak pro sebe.

Věděli jste, že…

Pálení bradavek při kojení může být způsobeno také zánětem neboli mastitidou? V některých případech se infekce mohou vyskytnout i u žen, které nekojí.

Špatná podprsenka patří mezi další příčiny bolesti prsou

Spodní prádlo je věčné téma. Málokterá žena totiž zná správnou velikost své podprsenky. Většina z nás volí příliš velký obvod a naopak malý košíček. Kvůli velkému obvodu podprsenka prsa správně nepodpírá a při pohybu může pod prsy způsobit nepříjemné odřeniny. Kostice v malém košíčku zase mohou způsobovat tlak na boku prsou, a tím jejich bolestivost.

I podprsenka bez kostic může prsa dráždit

Nevhodnou podprsenku možná používáte i na sport – ta sportovní má za úkol především podpírat prsa při cvičení. Pokud vám při běhu prsa dostatečně nedrží a působením gravitace se nepřiměřeně otřásají, můžete očekávat nejen bolesti prsou, ale také zad. S tím se setkávají především ženy s velkým poprsím. A je tu ještě jeden problém: při dlouhém běhu mohou trpět bradavky otíráním o švy prádla a látku. Tím se zvyšuje jejich citlivost a dochází k bolestivému podráždění.

Co s tím?

Odřeniny z podprsenky pak můžete léčit například pomocí vazelíny Ziaja Kosmetická bílá vazelína (koupit v e-shopu), která vaši podrážděnou pokožku zklidní a zvláční. Problém s odřenými a suchými bradavkami, které se odírají o prádlo, můžete vyřešit obyčejnou náplastí – Fixaplast Textilní průdušná náplast (koupit v e-shopu), která je prodyšná a vhodná na citlivou pokožku a zamezí pozdějším nepříjemnostem. S bolestí bradavek se mohou potýkat také muži a tento tip pomůže i jim. 
 
Nejdřív ze všeho by si ale ženy měly zajít do specializovaného obchodu se spodním prádlem. Většina z nich dnes poskytuje poradenství zdarma, prodavačky vám pomohou vybrat správnou velikost a druh podprsenky, abyste se v ní cítila komfortně. 
 

Léčba bolesti prsou a bradavek

Jak již bylo řečeno, ve většině případů jsou příčiny bolesti bradavek spojeny s hormonálními změnami nebo zevním podrážděním. Postačí proto vhodná péče a domácí léčba bolesti prsou. Pokud bolesti přetrvávají, jsou silné nebo je doprovázejí další symptomy, jako jsou hrbolky, změny na kůži nebo výtok z bradavky, je důležité vyhledat lékařskou pomoc.
 


Přečtěte si:

Foto: Shutterstock.cz

 

Připravil/a pro vás Zdena Šmídová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Štěpánka Fedorčáková 13.října 2021
Úbytek tuku v prsní tkáni podle odborníků totiž viditelně ulevuje. A bohužel i prověšuje....

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít