Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Nenechte ruce trpět! Na podzim se pořádně vyzbrojte!

Nenechte ruce trpět! Na podzim se pořádně vyzbrojte!

Nenechte ruce trpět! Na podzim se pořádně vyzbrojte!

9. října 2017 od Eva Suchomelová

9. října 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

V chladných měsících roku je třeba zabránit vysychání pokožky rukou, které způsobuje venkovní vlhkost. Stejně tak musíte ochránit tenkou kůži před prasklinkami z mrazu nebo před poraněním chladem znecitlivělé pokožky. Pokud už vzniknou, je nutné zhojit a zklidnit podrážděnou kůži.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Proto je důležité dívat se na složení krémů. Často pro první orientaci mezi regály drogerie pomůže už název – ochranný, regenerační, výživný, intenzivně obnovující… Dalším krokem by mělo být prostudování složení výrobku na etiketě. Na ochranu před vnějšími vlivy a ztrátou hydratace v zimě pomáhají vazelína, glycerin, lanolin, výživné látky dodají zase různá másla nebo oleje. Hojivou a zklidňující funkci zastanou D-panthenol, alantoin, případně výtažky z léčivek – azulen z heřmánku, výtažek z měsíčku a podobně.


Večer promastit, ráno ochránit

Jistě nemáte rádi pocit zamaštěných nebo lepivých rukou. Přesto je potřeba ruce mazat pravidelně, několikrát denně. Ráno proto použijte některý z krémů, jenž deklaruje nelepivé či lehké složení. Vyzkoušejte např. NIVEA Lehký krém na ruce Express Care.

Výživu intenzivního výživného krému dodejte svým rukám večer těsně před tím, než ulehnete. Ideální je mít krém na nočním stolku a ruce si mazat již vleže. Pak nevadí, že budou o chvíli déle mastnější. A úplným balzámem pro ně bude občasný olejový nebo krémový zábal. Po nanesení bohaté vrstvy vybraného přípravku si ruce zabalte – pokud vám při spaní nebude vadit igelit na rukou, použijte igelitové rukavice či sáčky, jinak postačí i bavlněné rukavice.

Je dobré si pořídit i krém do kabelky nebo do práce, abyste si mohla ruce namazat i během dne. K tomu se hodí tzv. miniaturky, menší balení krému na ruce.


Výživné složky:

  • Bambucké máslo můžete najít také pod názvem shea butter nebo karité. Jde o tuk ze stromu máselníku afrického, který má díky vysokému obsahu vitaminů a biologicky aktivních látek výrazný hydratační, hojivý a regenerační účinek. Bambucké máslo obsahuje např. NIVEA Výživný krém na ruce Smooth Care, který odolá i opakovanému mytí rukou, Garnier Intensive 7days - SOS regenerační krém na ruce s bambuckým máslem, jenž intenzivně regeneruje popraskanou kůži a snižuje pnutí, odolává prvnímu umytí, rychle se vstřebává a nelepí. Případně můžete sáhnout i po Astrid Ochranném krému na ruce pro velmi suchou pokožku, obohacený o bambucké máslo, přírodní zdroj esenciálních mastných kyselin a vitaminů A a E.
  • Kakaové máslo je jedním z nejstabilnějších tuků, protože obsahuje vhodné antioxidanty zabraňující žluknutí a je možno jej uchovávat 2-5 let bez výrazné změny struktury. Má vynikající hojící, zvláčňující a obnovovací schopnosti, tradičně se používá k uklidnění suché a poškozené kůže. Podporuje elasticitu pokožky a pomáhá chránit pleť před živly.
  • Avokádové máslo zlepšuje hydrataci a zjemňuje suchou a drsnou pokožku. Má vynikající hydratační a regenerační vlastnosti pro pokožku a vlasy. Pomáhá chránit pokožku před projevy stárnutí a vráskami, je vhodné na suchou, citlivou a problematickou pleť (ekzémy, psoriáza). Obsahuje vitaminy A, B1, B2, E a D, lecitin a nenasycené mastné kyseliny. Rozpouští se při teplotě 30–35 °C, takže se lehce vstřebává do kůže, rtů a vlasů. Najdete je např. ve Vyživujícím krému na ruce Velvet Touch značky Astrid.
  krém na ruce


Ochranné složky:

Je často rozšířeným omylem, jenž vychází z podobných pocitů, které obě látky vyvolávají na lidské kůži, že vazelína a glycerol neboli glycerin jsou fyzikálně podobné. Každý z nich je jednak úplně jiného složení, jednak působí přesně opačně.
  • Vazelína je hydrofobní neboli vodu odpuzující uhlovodík, nerozpustný ve vodě. Vytváří na kůži mastný pocit. Nemá žádný lékařský účinek (ani proti puchýřům), ani není pohlcována kůží. Její účinnost při zrychlování hojení ran a popálenin spočívá v utěsnění proti průniku mikrobů do rány a proti vysychání rány.
  • Glycerin není uhlovodík, nýbrž alkohol. Je silně hydrofilní čili vodu přitahující, takže stále pohlcuje vlhkost ze vzduchu. Vytváří na kůži vlhký pocit. Objevit jej můžete např. v Mixa Promašťujícím regeneračním krému na ruce s vysokou koncentrací účinných složek, především 30% koncentrací glycerinu a ovesného mléka
  • Lanolin zjemňuje a změkčuje, podporuje hojení drobných poranění a zklidňuje podrážděnou pokožku. Vazelínu a lanolin obsahuje třeba Indulona original, tzv. „modrá Indulona“.
péče o ruce


Hojivé složky:

  • D-panthenol také nazývaný dexpanthenol je snadno vstřebatelná sloučenina, jež se v buňkách mění na kyselinu pantothenovou neboli vitamin B5, která má příznivý vliv na kůži. Zajišťuje totiž její optimální hydrataci a podporuje produkci kolagenových a elastinových vláken, čímž udržuje kůži pružnou a zdravou. Působí také protizánětlivě a posiluje přirozené léčebné procesy. Pomáhá při hojení jizev. Najdete jej např. v NIVEA Krému na ruce Repair & Care, který okamžitě uleví suché pokožce, zmírní pocit napjaté kůže rukou a účinně ji ochrání po celých 24 hodin.
  • Alantoin je pro své výrazné regenerační účinky s oblibou využíván v kosmetice i farmakologii. Podporuje hojení pokožky i sliznic, má zklidňující a čisticí účinky. Obsahuje jej např. Garnier Skin Natural Repairing Care Regenerační krém na ruce na ošetření popraskané pokožky.
  • Výtažky z léčivých rostlin obohacují základní formuli krémů. Hojivé účinky má například azulen z heřmánku nebo výtažky z měsíčku lékařského, vyživující účinek má třeba výtažek z oliv, pupalky či mořských řas. Hydratační ochranný krém Indulona olivová je zase obohacen olivovým olejem, který chrání pokožku před vysoušením, napomáhá obnově kožních buněk, zvyšuje elasticitu pokožky, a tím zpomaluje proces stárnutí. Účinnou kombinaci pupalkového oleje a glycerinu obsahuje krém na ruce pro okamžitou celodenní ochranu namáhané pokožky rukou a nehtů Dermacol HAND AND NAIL INTENSIVE CARE. A měsíček se nachází v Induloně měsíčkové, která na rozdíl od „modré“ Indulony neobsahuje vazelínu, ale glycerin.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít