Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Mladé ruce v každém věku

Mladé ruce v každém věku

Mladé ruce v každém věku

28. června 2017 od Jana Kantorová

28. června 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová ve spolupráci s expertem MUDr. Petra Samková

Jde o část těla, která odhalí náš skutečný věk. Ale nemusí tomu tak být. Stačí se zaměřit na speciální péči, která omezí výskyt vrásek a pigmentových skvrn na rukách. Prozradí vám, co všechno dělat, aby ruce neodhalily více, než chcete.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
„Na ruce působí hodně škodlivých faktorů, zejména sluneční záření, změny teplot v zimě, klimatizace, nepříznivé pro pokožku je i časté mytí a namáčení rukou. Nic z toho kůži neprospívá, přitom rukám paradoxně obvykle věnujeme méně pozornosti než jiným částem těla. Jenže na přesušené kůži se pak snadno tvoří vrásky, narušená pokožka je náchylnější k infekcím kůže,“ vysvětluje dermatolog MUDr. Miloš Kravciv, proč je i pokožku rukou nutné důsledně ošetřovat ochrannými krémy s UV faktory a proč bychom se měly při každodenní péči soustředit i na ni. I přestože nepodceníme prevenci, mohou se vlivem stárnutí některé neduhy objevit. Tou správnou péčí však můžete tento proces razantně zpomalit a udržet ruce „ve formě“ poměrně dlouhou dobu


Nejdřív prevence

 
Pigmentové nebo také stařecké skvrny na rukou se neobjevují jen s narůstajícím věkem (jak se mnoho lidí stále mylně domnívá), ale stále častěji postihují i mnohem mladší ročníky. Jde o plochá, hnědá nebo játrově zbarvená místa na kůži – nejčastěji právě na hřbetech rukou. Jejich výskyt lze omezit správnou výživou a obecně zdravým životním stylem, protože k jejich tvorbě přispívá třeba nadměrná konzumace alkoholu nebo tabáku, také některé léky nebo velké množství dusíkatých látek v potravě. Nezanedbatelný podíl na jejich výskytu má i časté opalování, zvláště u lidí se světlejší pletí. Důležité proto je chránit UV faktorem i hřbety rukou a nezanedbatelná je také pravidelná hydratace.
 

Extra tipy:

·   Po každém úklidu namočte ruce na 5 minut do misky s teplou vodou a přidejte 1 čajovou lžičku pšeničného škrobu s vylouhovanými pšeničnými vločkami.
·   1-2x týdně si dopřejte domácí peeling – olivový olej smíchejte se špetkou soli a vmasírujte do rukou.
·   Když smícháte máslo s cukrem, odstraníte tak z rukou špínu a navíc zhruba 10minutovou masáží kůži na rukou prokrvíte.  


Mladě vypadající ruce? Víme, jak na to!


Jak se zbavit pigmentových skvrn?

Pokud se skvrny objeví, s těmi jemnějšími a méně výraznými mohou pomoci bělící krémy na zesvětlení pigmentových skvrn. Pokud je problém závažnější a nežádoucí zabarvení pokožky je velmi viditelné, pak bývá účinným řešením i chemický peeling, který mívá různou intenzitu podle konkrétního stavu pokožky klienta. „Účinnou a stále oblíbenější cestou, jak se zbavit pigmentových skvrn, je laser, který působí tak, že se povrch pigmentace laserovým výbojem naruší a postupně rozpadá,“ popisuje jednoduše průběh ošetření MUDr. Miloš Kravciv, který ještě dodává, že aby byl výsledek co nejlepší, je dobré ošetření zopakovat několikrát v pravidelných měsíčních intervalech. Pigmentové skvrny na rukou lze minimalizovat i díky IPL světlu, které je zesvětluje a zároveň stimuluje tvorbu kolagenu v podkoží. I tento zákrok je ovšem nutné pravidelně opakovat.


Vyrobte si bělicí krém z domácích surovin 

Při odstraňování pigmentových skvrn je důležitá hlavně trpělivost. První výsledky se objevují až po měsíci pravidelné péče, kdy dochází k obnově kožních buněk v pokožce. Kromě speciálních bělicích krémů, jež většinou obsahují santalové dřevo, mrkev a citron a působí i na jizvy a pihy, můžete používat i věci, které máte doma. Například směs medu a jogurtu nebo podmáslí, v němž je jako účinná složka kyselina mléčná nebo citronová šťáva, která pomáhá odlupování kůže a postupnému zesvětlování pigmentových skvrn.


Olejová koupel proti vráskám

Příjemnou prevencí, jak udržet pokožku na rukou vláčnou a pružnou, může být i lázeň, kterou si snadno připravíte doma. Použít můžete olivový, mandlový, levandulový či růžový olej. Dvě lžíce kápněte do umyvadla či lavoru napuštěného teplou vodou. Nechte působit asi 10 minut a následně ruce jemně osušte. Lázeň si dopřávejte aspoň jednou týdně.

Nebo vyzkoušejte mandlovou masku na vysušené ruce. Návod na ni najdete zde


Mladě vypadající ruce? Víme, jak na to!


Zkuste odbornou pomoc

Vrásky bývají většinou daní za štíhlost především u žen starších čtyřiceti let. Kůže se povoluje, ztrácí elasticitu a v oblasti kloubů se hromadí. „S tímto neduhem pracujeme pomocí aplikace kyseliny hyaluronové do mezikloubních prostor. Kůže se pak vypne, vyhladí,“ říká dermatoložka MUDr. Petra Samková, která dále uvádí, že metodou, jak omladit hřbety rukou, je i plazmalifting, kdy se z náběru krve oddělí pomocí centrifugy plazma od krve. Plazma se následně smíchá se speciálním koktejlem a napíchá tenkými jehličkami do pokožky. Toto ošetření podle dermatoložky údajně podporuje aktivitu kmenových buněk, které následně způsobují omlazení. Hodí se tedy nejen pro vyhlazení vrásek, ale řeší i problém ztenčené kůže u dříve narozených.


Kožní výrůstky a bradavice

I ty někdy naše ruce zbytečně hyzdí. Přitom se dají podle slov MUDr. Miloše Kravciva také odstranit poměrně jednoduše CO laserem. „Ošetření je ambulantní, v případě bradavic je nutné jej opakovat až čtyřikrát. Další kontroly ale nejsou potřeba,“ upřesňuje dermatolog s tím, že je pouze nutné chránit do vyhojení ošetřená místa v létě krémy s vysokým ochranným faktorem.


Pozor na rizika 

Existuje hned několik vnějších vlivů, které škodí pokožce vašich rukou. Kromě těch známých, jako jsou chemikálie v mycích prostředcích nebo nadměrné slunění, se můžete setkávat i s takovými, do kterých byste to vlastně ani neřekly. Které to jsou?


·   Pomerančová kůra: obsahuje látky, které mohou způsobovat u citlivějších jedinců záněty kůže
·   Cibule a česnek: dráždí nejenom oči, ale i pokožku na rukou, a to už při pouhém doteku. Oslabená pokožka rukou je pak náchylnější k rychlejšímu stárnutí
·   Korýši: vylučují látku způsobující kopřivku
·   Nikl: je obsažen v mincích, některých špercích nebo na klikách a může za zarudnutí a pupínky
·​   Bezuhlíkový průklepový papír: používá se na účtenkách a obsahuje drobné kapsle, které vylučují dráždivé látky a způsobují vyrážky.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Jana Kantorová ve spolupráci s expertem MUDr. Petra Samková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Petra Samková
Specialista na klasickou a estetickou dermatologii
76
"Být krásná pro mě znamená cítit se ve své kůži."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít