Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Letní nebezpečí: Klíšťata a jak se jim bránit

Letní nebezpečí: Klíšťata a jak se jim bránit

Letní nebezpečí: Klíšťata a jak se jim bránit

28. května 2020 od Eva Suchomelová

28. května 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Těšíte se na letní túry, výlety, výpravy do přírody, kempování či spaní pod širákem? Poradíme, jak to udělat, aby vám krásné zážitky nepokazilo klíště. Jak zamezit či předejít zdravotním rizikům? Spolu s MUDr. Miroslavem Důrou vám poradíme!

Před čím se vlastně chránit?

Klíště samo o sobě by bylo jen malá nepříjemnost, ale jeho největším rizikem jsou choroby, které může přenášet: klíšťová encefalitida a lymeská borelióza. Borelióza se dá s úspěchem léčit antibiotiky. Zato klíšťová encefalitida, která napadá nervový systém – mozek a míchu, se antibiotiky léčit nedá, může způsobit trvalé následky, invaliditu, nebo vzácně i smrt. Na druhou stranu se proti ní dá očkovat, i když si toto očkování musí pacienti hradit.
klíště

Očkování nejen v zimě

Obecně se doporučuje nechat se očkovat proti klíšťové encefalitidě v chladných měsících roku, tedy do chvíle, kdy teploty klesají pod 10 stupňů Celsia. Ale nebojte, pokud jste to nestihli, a přesto si chcete naplánovat letní dovolenou v tuzemsku uprostřed přírody. Nechte se naočkovat co nejdříve. V teplém období roku platí tzv. zrychlené schéma očkování:
  • 1. dávku co nejdříve
  • 2. dávku 14 dní po 1. dávce
  • 3. dávku po 5-12 měsících po 2. dávce
Po prvních dvou dávkách se dá očekávat dostatečná ochrana pro nadcházející sezónu klíšťat.
očkován

Do přírody oblečení

Jako radíme, abyste si hlavu chránili před slunečními paprsky v létě kloboukem či jinou pokrývkou hlavy, před klíšťaty vás v přírodě ochrání oblečení. Dlouhé rukávy, dlouhé nohavice, ponožky, kotníkové boty, kšiltovka… Všechny tyto mechanické bariéry mohou klíště zastavit, a především mu znemožnit se zakousnout a přenést na vás nemoc.

Chemická ochrana

Co ještě můžete udělat pro to, abyste klíště nechytli? Přizvěte na pomoc repelenty! Při výběru se zaměřte na délku působení. Pokud máte děti, podívejte se i na to, od jakého věku lze konkrétní repelent použít. Zkuste např. Alpa Repelent sprej proti klíšťatům Forte (koupit v e-shopu), který ochrání po dobu cca 4 hodin a je vhodný pro dospělé a děti od 12 let, nebo Diffusil Repelent Family spray (koupit v e-shopu) pro ochranu již od 2 let věku taktéž po dobu přibližně 4 hodin. Repelentem postříkejte oblečení, všechny odhalené části pokožky (kromě obličeje), krk a vlasy.
Tip redakce:
Dětem nestříkejte sprej přímo na krk a do blízkosti obličeje, ale nastříkejte si ho na dlaně a pokožku na krku jim zezadu i zepředu přípravkem potřete.
aplikace repelentu

Souboj s klíštětem

I přes veškerou snahu jste klíště chytli? MUDr. Miroslav Důra z Dermatovenerologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze radí zachovávat následující postup:
  • Na přisáté klíště nejprve aplikujte dezinfekční alkoholový prostředek.
  • Nechte působit 5 minut, pokud by mezitím dezinfekce vyschla, znovu ji naneste na zakousnuté klíště a nejbližší okolí.
  • Samotné klíště pak odstraňte pinzetou takto: klíště uchopte co nejblíž k povrchu kůže a pomalu vytrvale táhněte, případně jemně viklejte.
  • Po odstranění klíštěte je nutno ranku znovu důkladně dezinfikovat, stejně tak použité nástroje.
Jde o to klíště odstranit zároveň co nejrychleji i co nejopatrněji. „Čím rychlejší bude odstranění, tím menší bude pravděpodobnost, že se původci onemocnění dostanou ze slin a střev klíštěte do člověka, jelikož právě ve slinách a střevech klíštěte tito původci přežívají,“ vysvětluje MUDr. Miroslav Důra. Někdy se stane, že při odstraňování klíštěte utrhneme „hlavičku“. V kůži však zůstanou pouze kusadla klíštěte, která neobsahují slinné žlázy. „Z tohoto důvodu není při utržení kusadel klíštěte a jejich zanechání v kůži vyšší riziko přenosu chorob a není nutno je za každou cenu odstranit. Kůže si s kusadly poradí sama,“ vyvrací specialista rozšířený mýtus.
odstranění klíštěte
Tip redakce:
Na dezinfekci se vám může hodit líh z lékárny nebo třeba
Lilien Dezinfekce Hand Spray (60% alc) (koupit v e-shopu) s obsahem 60% alkoholu. K odstranění klíštěte zas Gabriella Salvete Pinzeta (koupit v e-shopu).

Pozorujte se

Samozřejmě máme na mysli, abyste po odstranění klíštěte ranku ještě nějaký čas sledovali, zda nedochází k pozvolné tvorbě podezřelého začervenání. „Místo vpichu může být v následujících dnech provázeno svěděním, které však značí zánětlivou reakci na přítomnost cizopasníka v kůži, ale neznamená, že došlo k přenosu chorob,“ uklidňuje MUDr. Miroslav Důra.

Co rozhodně nedělejte!

  • S klíštětem dlouze nemanipulujte!
  • „Neduste“ ho mražením ani spalováním!
  • Nepoužívejte na něj žádné oleje, a to ani Tea Tree nebo levandulový!
  • Točení klíštětem proti i po směru hodinových ručiček není účinnější metodou, je tedy zbytečné se o ně snažit.

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít