Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Lehký letní jídelníček: Pro krásnou pleť i tělo!

Lehký letní jídelníček: Pro krásnou pleť i tělo!

Lehký letní jídelníček: Pro krásnou pleť i tělo!

15. července 2019 od Helena Hladíková

15. července 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Mgr. Zuzana Douchová

Zmrzlina, koktejly, grilované klobásky… Náš mlsný jazýček se z takových jídel raduje, našemu vzhledu to však moc nepřidá. Co si raději naplánovat lehký a „zkrášlující“ letní jídelníček? Poradí s ním nutriční poradkyně Mgr. Zuzana Douchová z iniciativy Vím, co jím.
O úpravu jídelníčku si tělo v létě tak nějak samo říká, proto máme více než v zimě chuť na saláty, čerstvé ovoce, ryby a vůbec potraviny, které jsou lehčí a lépe stravitelné. Na druhou stranu ale také vyrážíme na zahradní party, grilovačky, ochlazujeme se zmrzlinou, lebedíme si nad letními koláči… Jak najít rovnováhu mezi užíváním si letního hodování a zachováním vlastní krásy?


Léto na talíři

Alespoň přes léto zapomeňte na tučná, smažená, přesolená, přeslazená a chemicky konzervovaná a zpracovaná jídla. Vynechte alkohol a naopak si připravujte neslazené bylinkové čaje nebo limonády. Odlehčený jídelníček by měl obsahovat dostatek tekutin, zeleniny a ovoce,“ vysvětluje odbornice. Tělu udělají dobře především potraviny, které jsou sezonní a zároveň obsahují vitaminy, minerály a antioxidanty. Konzumací těchto „zkrášlujících“ látek tak prospějete svému vzhledu, a přitom nebudete mít pocit, že jste si „léta na talíři“ ani pořádně neužili. A co si tedy v létě určitě hojně dopřávat?
meloun
  • Broskve – hydratují, zvláčňují, omlazují a dodávají pleti svěží barvu.
  • Rajčata – jsou zdrojem silného antioxidantu lykopenu, který minimalizuje vznik vrásek, a také vitaminu C a vody, díky čemuž dobře hydratují.
  • Červené hrozny – obsahují rovněž silný antioxidant, jenž dokáže ochránit před oxidačním stresem buněk způsobeným UV zářením.
  • Drobné bobuloviny (borůvky, maliny aj.) – jsou doslova nabité antioxidanty a fungují jako skvělí anti-age pomocníci, v dužině malin se navíc nachází biotin neboli „vitamin krásy“.
  • Meloun, okurku a řapíkatý celer – obsahují hodně vody a vlákniny a takřka žádné kalorie, což je ideální pro hydrataci pleti, pročištění organismu i zachování štíhlé linie.
  • Avokádo –  jeho esenciální mastné kyseliny jsou cenné pro vyhlazení a hydrataci pleti, bojují proti stárnutí a podráždění a avokádový olej je skvělý také na nepoddajné a suché vlasy.

Jak zeleninu a ovoce připravit?

Skvělým způsobem, jak zkonzumovat prospěšnou zeleninu i ovoce, jsou studené polévky typu gazpacho. Dodají živiny i tekutiny a zároveň jsou lehce stravitelné. Navíc je můžete doplnit zelenými natěmi, obilovinami nebo třeba zakysanými mléčnými výrobky. Výborné a oblíbené jsou také čerstvé šťávy v podobě nejrůznějších smoothie. Jen dejte pozor na větší množství ovoce, abyste do sebe zbytečně nedostali přemíru cukru. Zeleniny si však můžete dopřávat, co hrdlo ráčí, a výborně ji lze využít i během víkendové grilovačky. Když to vše doplníte bylinkami a dostatkem vody, užijete si léto ve skvělé formě a bez výčitek!
letní ovoce
Tip redakce:
K přípravě odlehčených letních pokrmů by se vám mohl hodit třeba
Purity Vision Bio kokosový olej, případně Allnature Ghí s řadou vitaminů, minerálů a antioxidantů. Do smoothie a dalších jídel jistě využijete i Almendrola Mandlový nápoj 3% slazený vyrobený ze 100% rostlinných složek bez geneticky modifikovaných potravin.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Mgr. Zuzana Douchová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Zuzana Douchová
nutriční poradkyně
4
"Je načase, aby se o jídle přemýšlelo z hlediska zdraví prospěšných výživových kritérií."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít