Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Kousání nehtů – zbavte se zlozvyku, který vám kazí pověst

Kousání nehtů – zbavte se zlozvyku, který vám kazí pověst

Kousání nehtů – zbavte se zlozvyku, který vám kazí pověst

6. září 2017 od Karolína Hornová

6. září 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lucie Brown

Často si ani neuvědomujete, že to děláte. Výsledkem může být špatný dojem, ale i nepříjemná infekce. Odnaučte se kousat si nehty – pomůže „nechutný“ lak, pevná vůle i podpora okolí.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Stres, nuda i nedostatek vápníku

Kousání nehtů může mít původ v psychických problémech – často je za ním stres, v němž mají mnozí nutkavou potřebu nějaké uklidňující aktivity, díky které alespoň trochu odvedou pozornost od problému nebo vybijí přebytečnou energii. Někdo podupává nohou, někdo má potřebu chodit po místnosti, jiný se uchyluje ke kousání nehtů. A není to zdaleka jen problém dětí před písemkou na základní škole: nejednoho manažera už tento zlozvyk dohnal až na křeslo k psychologovi. Kousání nehtů ani jeho výsledek – jemně řečeno nepěkná manikúra – totiž nejsou nejlepší vizitkou pro pracovní partnery nebo zákazníky.

Nejen stres je důvodem k tomuto počínání – někdy stačí, když se hodně nudíte, přestanete se kontrolovat a hledáte nějakou „zábavu“. Často si pak ani neuvědomujete, že si nehty koušete.

Okousané nehty se pak stávají příčinou začarovaného kruhu – už vám není líto je kousat dál. Poslední, méně častá příčina je docela překvapivá: nedostatek vápníku, kdy tělo podvědomě hledá jeho nejbližší zdroj. Tomu se kousání nehtů přičítá především u dětí.


Zajděte si na manikúru

„Klientům vždycky říkám, že nehty jsou vizitka – podobně jako vlasy nebo outfit, který zvolíte,“ říká vizážistka a stylistka Lucie Brown. „Kromě toho, že jsou okousané nehty nevzhledné, může tento zlozvyk nadělat velkou zdravotní paseku,“ dodává. Zmiňuje nehty okousané „do živého“, zatržené kůžičky a s nimi otevřenou bránu pro nejrůznější infekce. Kromě toho vytrvalé kousání nehtů škodí i zubům.

„U žen je podle mě nejúčinnější prevencí dokonalá, a třeba i drahá manikúra. Každá z nás je přece parádnice, a když už si necháme profesionálně upravit nehty a necháme v salonu pár stovek, hodně si rozmyslíme, zda si chceme všechnu tu krásu hned zničit,“ dodává stylistka. Doporučuje gelový lak, vytvrzený pomocí UV lampy – taková úprava nehtů nejen, že vydrží i hrubší zacházení, ale změní i strukturu nehtu, který se vám tak mnohem méně bude chtít okusovat.

Kousání nehtů – zbavte se zlozvyku, který vám kazí pověst

Další možností, jak se zlozvyku zbavit, je speciální hořký lak proti okusování nehtů, který koupíte v drogerii nebo v lékárně. Vypadá jako běžný bezbarvý lak, ale díky svému složení dodá vašim nehtům opravdu nelákavou hořkou chuť, způsobenou dochucovadly chemického původu, ale v některých případech třeba i koncentrovaným výtažkem z pomerančové kůry. Nemusíte se ho bát, používá se i v případě, že chcete kousání nehtů odnaučit děti. Na ty většinou zabírá dobře. Dospělým chuť nemusí připadat tak odporná, ale rozhodně vám připomene, co nemáte dělat.


Pomůže i srovnání s okolím a pevná vůle

Psychika hraje při kousání nehtů velkou roli. A podobnou úlohu může sehrát i při odnaučování. „Lidé s okousanými nehty si často ani neuvědomují, jak zanedbaně jejich ruce působí. Přitom pěstěný vzhled by měl být cílem každého z nás,“ naznačuje vizážistka a stylistka Lucie Brown. Podle ní si prý mnohdy stačí uvědomit rozdíl. Nemusí to být ale tak jednoduché, jak se zdá, a někdy budete potřebovat pomoc.

Tou může být třeba kamarádka, se kterou se domluvíte na společném rituálu – návštěvách manikérky. Zkuste najít takovou, která vám svými pěstěnými nehty půjde příkladem, nebo naopak někoho se stejným problémem: ve dvou se to vždy lépe táhne a na cestě k odnaučení zlozvyku mohou pomoci i takové maličkosti, jako je třeba vzájemné soutěžení, kdo se ho zbaví dříve.

„Starám se o vzhled lidí, kteří se chystají na různé příležitosti. Oblečení a vzhled jsou věci stylu, ale za okousané nehty někdy člověk vlastně nemůže. To ale nic nemění na tom, jaký pak uděláme dojem, když někde položíme ruce na stůl. I taková zdánlivá maličkost může rozhodnout o úspěchu v práci nebo na rande,“ shrnuje Lucie Brown. Hlavní podle ní je si tento fakt uvědomit a pracovat na své pevné vůli.

„Pro začátek zkuste velmi krátce střižené, ale dokonale upravené nehty, a to včetně kůžičky,“ radí. Vyzkoušejte lak s odpuzující chutí, a až uvidíte pokroky, zajděte si na kvalitní gelovou manikúru. A uvidíte, že si vaše okolí bude všímat změny – to vás podpoří v dalších pokrocích.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lucie Brown

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lucie Brown
vizážistka a stylistka
120
"Míň je víc."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít