Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Kde máte doma nejvíce bakterií? Budete překvapeni!

Kde máte doma nejvíce bakterií? Budete překvapeni!

Kde máte doma nejvíce bakterií? Budete překvapeni!

12. srpna 2020 od Pavla Maříková

12. srpna 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Tak schválně, jak často doma uklízíte? A na která místa se nejvíce zaměřujete? Pokud si myslíte, že nejvíce mikrobů a bakterií je na záchodě, tak se mýlíte. Existují i mnohem horší místa. Houbička ve dřezu, prkýnko na krájení masa, matrace na posteli. To je přímo ráj pro množení nejrůznějších bakterií, virů a mikrobů. Jak jejich šíření zabránit?

Ještě než začneme s výčtem míst a předmětů, na kterých se více než jinde drží bakterie, je třeba zmínit, že ne všechny bakterie jsou zdraví škodlivé. I v našem těle máme množství bakteriálních buněk, ale ne všechny jsou pro něj nebezpečné. Mnohé nám ale mohou způsobit nejrůznější zdravotní potíže, a proto je nutné udržovat naše domácnosti v čistotě.

Houbička na nádobí jako ráj bakterií

Pro někoho to bude překvapivé, pro jiného ne, ale skvělým místem pro množení bakterií se ukázala například kuchyňská houbička. Vědci z americké National Sanitation Foundation zjistili, že více než 75 % kuchyňských houbiček v sobě obsahuje bakterie salmonely, E. coli a dalších. Naproti tomu kliky u toalet byly jejich hostiteli jen v 9 % případů. Houbičky jsou skvělým místem pro držení a množení bakterií především proto, že jsou stále nasáklé vodou.

houbička na mytí nádobí

Mezi další kuchyňské potřeby a místa, na kterých se často vyskytují bakterie a které proto vyžadují častější čištění, jsou například:

  • krájecí prkénka na maso a zeleninu,
  • kávovar,
  • lednice, zejména oblasti, které přicházejí do styku s nevařeným a nemytým jídlem,
  • kuchyňský dřez a pracovní desky.

Jak tato místa udržet v čistotě?

  • Používejte při úklidu Savo Čisticí ubrousky s levandulovou vůní (koupit v e-shopu). Těmi pravidelně otírejte kohoutky, povrchy v ledničce a pracovní desky.
  • Houbičku vydezinfikujete v mikrovlnné troubě. Stačí tam na minutu vlhkou a vyždímanou houbičku umístit a mikrovlnku pustit na maximální výkon.
  • Ručníky a utěrky měňte několikrát týdně.
  • Před jakoukoliv manipulací s jídlem si vždy pořádně umyjte ruce.

Studie z března 2020 se zabývala tím, jak dlouho přežije nový koronavirus v různém prostředí a na různých površích:

vzduch: až 3 hodiny
plast a nerez: do 72 hodin
karton/papír: až 24 hodin
měď: až 4 hodiny

(Zdroj: The New England Journal of Medicine)

Tip redakce:
Bakterie se velmi rády drží také na úchytech skříněk, klikách, vypínačích světla a na dalších místech, na která často saháme. I tato místa proto často přetírejte dezinfekční utěrkou nebo ubrouskem.
Ameté Vlhčené ubrousky s antibakteriální přísadou (koupit v e-shopu) můžete použít na ruce i při rychlém úklidu.

Povlečení měňte jednou za 14 dní

Spousta bakterií se najde ale také v ložnici nebo obývacím pokoji. Nejčastěji se bakterie a špína drží v místech, kam se při úklidu špatně dostáváte. Velkým zdrojem roztočů jsou například matrace a ložní prádlo. Roztoči se živí zbytky naší kůže, proto povlečení měňte alespoň 1x za 14 dnů, ideálně však každý týden, a ložnici pravidelně větrejte. Skvělým přípravkem je například Sanytol proti roztočům (koupit v e-shopu).

ložní prádlo

TIP: Nebaví vás tahat těžké nákupy? Široký výběr čisticích přípravků  vám z e-shopu Teta drogerie doručíme až domů (pokračovat na e-shop).

Nezapomínejte na prádlo v pračce

Překvapivě ani vyprané prádlo nemusí být úplně čisté. Stačí, že jej zapomenete vyprané v pračce, kde se zapaří a okamžitě se stává rájem pro různé bakterie. Prádlo proto po vyprání ihned z pračky vyndejte, a pokud si na něj vzpomenete až po nějaké době, tak ho znovu nechte vymáchat a vyždímat. Dávejte si také pozor, kde prádlo skládáte a kam jej pokládáte. V případě, že si potřebujete oblečení přeprat například na dovolené ve veřejné prádelně, vytřete prací buben před použitím dezinfekčním kapesníčkem. Existuje také speciální dezinfekční přísada do praní Avisil Antibakteriální aditivum prací gel (koupit v e-shopu), která ničí až 99,99 % bakterií při teplotě nižší než 30 °C.

praní prádla v pračce

6 pravidel pro čistý domov

Možná máte nyní pocit, že vaše domácnost je jedním velkým semeništěm bakterií a virů. Panika ale není na místě. I bakterie mají svůj důležitý úkol, protože díky nim si budujeme imunitu. Není tedy na místě celé dny uklízet a dezinfikovat každý centimetr domácnosti. Stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel, která mimochodem platí i v prevenci proti novému koronaviru.

  1. Základem jsou mýdlo a voda a časté mytí rukou.
  2. Při pravidelném úklidu nezapomínejte ani na těžko dostupná místa a z čisticích prostředků vybírejte ty, které obsahují antibakteriální přísadu.
  3. Když přijdete domů, zujte si boty a převlečte se.
  4. Prádlo, které nosíte na veřejnosti, perte pravidelně ve vodě o teplotě alespoň 40 stupňů (pokud je to možné).
  5. Po použití koupelny, před a po dotknutí se syrového jídla (včetně zeleniny a ovoce) si umyjte ruce, a to po dobu 20 až 30 sekund.
  6. Nedotýkejte se obličeje holýma rukama.

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít