Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Kašmír, koenzym Q10 aneb Poznejte tajné kosmetické ingredience

Kašmír, koenzym Q10 aneb Poznejte tajné kosmetické ingredience

Kašmír, koenzym Q10 aneb Poznejte tajné kosmetické ingredience

22. června 2017 od Martina Hühneová

22. června 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Tereza Patočková

Kosmetické výrobky v současnosti obsahují rozmanité množství účinných látek. Víte, které to jsou, jaké mají účinky a jaké základní složky se objevovaly ve výrobcích třeba ve starověkém Egyptě nebo ve středověku?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
"Vědecké výzkumy včetně těch archeologických dokazují, že péči o pleť se lidé věnovali od nepaměti,“ říká vizážistka Tereza Patočková. I v dobách minulých se podle ní snažily mocné ženy zabrzdit nezadržitelný krok stáří.


Starověký Egypt

Ve starověkém Egyptě používaly různé krémy a oleje ke zvlhčení a změkčení pokožky. Chránily se tak i před horkým a suchým klimatem. Vonné silice používaly jako deodoranty. Základní složky představovaly přírodní látky jako majoránka, heřmánek, máta peprná, rozmarýn, cedr, růže, sezamový, mandlový nebo olivový olej či aloe.

Svůdná Kleopatra pyšná na svou hebkou pleť se třeba oddávala lázni z oslího mléka. Čínská císařovna WU Zetian zase používala speciální masku, která jí zajistila mladistvou vizáž až do pokročilého věku.

Jak se vyvíjely trendy v kosmetice


Středověk

Postupem času člověk objevil a s úspěchem na své pokožce praktikoval vliv blahodárných účinků včelího vosku, růžového či olivového oleje nebo bahenních koupelí. Hydrataci pleti a její pěstění zaručovaly například ve středověku odvary z ječmene. Velmi rychle si lidé osvojili, že použití živočišných tuků, palmového oleje nebo plodů jako avokádo k ošetření pokožky přispívá k její větší elasticitě a hydrataci. Dokonalé pleti doahovali na skotském dvoře například lázní z bílého vína.


19. století

Tehdy hrála v péči o pokožku prim vazelína nebo lanolin. „Kult krásy se vyvíjel s historií a péče o pleť se zdokonalovala s tím, jak lidé objevovali nové ingredience,“ vysvětluje vizážistka a uvádí až bizarní příklad dychtivosti po dokonalosti: „Téměř posedlostí po věčném mládí by se dala nazvat touha rakouské císařovny Sissi, která prý neváhala a uléhala na lože v masce z telecího masa a jahod.“


20. století

Péče o pleť nabrala na intenzitě na počátku minulého století spolu s tendencí tehdy populárního pobytu na slunci. Opalovací krémy dostaly zelenou a v souvislosti s tím na sebe nedaly dlouho čekat i přípravky zaměřené na péči o pleť.

Boom ovšem zaznamenal kosmetický průmysl po 2. světové válce. „Změnilo se především postavení ženy ve společnosti a samozřejmě se rychlým tempem rozvíjela věda,“ vysvětluje Tereza Patočková. Kosmetické laboratoře všech firem lačnily po nejnovějších poznatcích a aplikovaly je do svých výrobků. Například kdysi oblíbený mandlový nebo norkový olej, postupem času vitamin C nebo retinol.

Jak se vyvíjely trendy v kosmetice


21. století

V posledních letech frčí kyselina hyaluronová, ceramidy, koenzym Q10 či výtažky z kaviáru a další. Trendy se mění, jak postupně odhalujeme účinky aktivních látek v jednotlivých substancích. Vliv na to, co je právě v kurzu, má i dokonalý marketing firem a celebrity. Na vyhlazující sérum s obsahem rostlinných kmenových buněk nedá dopustit například Victoria Beckham.

Právě kmenové buňky, jak rostlinné, tak živočišné, se pro svůj velký regenerační a hojivý potenciál v posledních letech dostaly do centra zájmu vědců. Neunikly proto ani pozornosti kosmetických firem. „Účinky aktivních látek v kosmetických přípravcích jsou prověřené,“ míní vizážistka a dodává: „Záleží však také, jaké množství konkrétní krém obsahuje a v jaké kvalitě. Musíte si i uvědomit, že každá žena je jiná. Co vyhovuje pleti kamarádky, může být pro vás třeba dráždivé.“ Celosvětovým trendem posledních let je i přírodní kosmetika, která se obejde bez chemie. Vyrábí se ze surovin a látek pocházejících z přírody. Nesmí obsahovat geneticky upravené ingredience, ropné produkty nebo nepovolené konzervanty.

K nim patří například tolik skloňované parabeny, jež v produktech nahradily méně agresivní konzervanty. „Hledejte značky, které skutečně obsahují přírodní složky prokazatelně působící na kvalitu pleti,“ apeluje Tereza Patočková. Jejich účinnost závisí na skutečném obsahu aktivních složek. Nepodceňujte proto příbalové letáky nebo vyznačení složení na samotném přípravku. Chemikálie totiž omezují přirozený vliv přírodních aktivních látek. Mohou být proto pro pokožku i dráždivé. Přírodní kosmetika na rozdíl od chemických substancí obsahuje složky, které revitalizaci pokožky opravdu podporují. Působí i proti UV záření a mohou stimulovat imunitní systém.


Zaměřeno na obsah

K nejstarším a osvědčeným aktivním látkám patří retinol. Je to chemicky upravený vitamin A, jenž má schopnost podporovat produkci kolagenu v pokožce, a zlepšit tak její texturu. Tvorbu kolagenu zvyšuje i vitamin C. Podílí se tak významně na redukci vrásek. Působí protizánětlivě a posiluje kožní bariéru. Pomáhá tím pokožce lépe odolávat slunečnímu záření. Vitamin E je silný antioxidant a chrání buněčné membrány před poškozením. Složka vitaminu B3, tzv. niacinamid, zabraňuje ztrátě vody v pokožce. Je účinný na akné a podle některých výzkumů je schopen i pleť zesvětlit. Ceramidy se přirozeně vyskytují v buněčných membránách a patří mezi hlavní složky svrchní vrstvy naší pokožky. Pleť omladit neumí, zato ji však dokážou účinně chránit před škodlivinami a zadržet v ní vlhkost.

Jak se vyvíjely trendy v kosmetice


A co kyseliny?

AHA (alfa - hydroxykyseliny) fungují jako exfolianty – odstraňují horní vrstvu odumřelé pokožky a stimulují růst hladké, rovnoměrně pigmentované nové. Pomáhají zlepšit strukturu pleti, uvolňují póry a jsou nápomocné při léčbě akné. Obdobně fungují i BHA (beta-hydroxykyseliny), které jsou dobrou volbou pro ty, které jsou citlivé na AHA. Koenzym Q10 a kofein jsou také významnými antioxidanty, jichž kosmetický průmysl využívá v boji proti předčasnému stárnutí pleti.


Přelomová kyselina hyaluronová

K trendům posledních zhruba patnácti let patří kosmetické využití kyseliny hyaluronové. Přirozeně se vyskytuje v organizmu. Byla objevena již v roce 1934, v lékařství se však začala využívat až v 60. letech minulého století k léčbě popálenin, některých kožních nemocí a posléze pak v očním lékařství, chirurgii a ortopedii. Jejím největším přínosem je schopnost vázat vodu, a to až tisícinásobek své hmotnosti. Tím dokáže pleť regenerovat a hydratovat. Zároveň je účinným antioxidantem a podporuje tvorbu kolagenu.


Kouzlo kaviáru

Řada aktivních látek používaných v kosmetice byla indikována laboratorně. Jiné, jako třeba kaviár, byly objeveny náhodou. Ingrid Millet, zvaná dnes kaviárová královna, si na procházce po pobřeží všimla, že ruce dělnic, které vymačkávaly z ryb černý kaviár, byly na rozdíl od jejich strhaných tváří mladistvé a hladké. Provedla celosvětovou vědeckou studii, která prokázala, že černý kaviár obsahuje vysokou koncentraci biologicky aktivních látek, které zpevňují pleť, posilují ji a zpomalují její stárnutí. Svůj objev patentovala, a tak její exkluzivní francouzská kosmetika je více než půl století jedničkou na kosmetickém trhu a černý kaviár díky tomu patří v kosmetice ke stálicím. Luxusní nádech, podobně jako kaviár, mají aktivní látky získávané z kašmíru, z vlny kašmírských koz, které slibují omlazení a hedvábný efekt na pokožce.

Jak se vyvíjely trendy v kosmetice

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Tereza Patočková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Tereza Patočková
Make-up & hair stylistka, umělecká maskérka, expertka na make-up
74
"Skutečná krása z duše pramení, avšak správné líčení je její koření."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít