Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak voní jaro aneb Svěží voňavé parfémy

Jak voní jaro aneb Svěží voňavé parfémy

Jak voní jaro aneb Svěží voňavé parfémy

19. března 2018 od Eva Suchomelová

19. března 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Martina Muroňová, DiS.

Pořiďte si na jaro novou vůni! Jaká je ta správná, co se chystá za novinky a jak se s jarní vůní správně vonět, vám poradíme spolu s expertkou Martinou Muroňovou.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Co voní jako jaro?

Když se řekne jaro, představíte si asi rozkvetlé květiny, stromy a keře, s jejichž vůní si pohrává čerstvý vánek. A přesně to by měly evokovat typické jarní parfémy. Mají být lehké, svěží, mladistvé a většinou také květinové. „Mezi parfuméry jsou oblíbenými jarními ingrediencemi lahodné tóny citrusů (mandarinka, pomeranč, grapefruit), které jsou příjemně svěží a povzbuzují naši mysl. V srdcích jarních vůní se poměrně často objevují okvětní lístky broskvoní, třešní a jabloní, které vnášejí do vůně jemnost a lehkost mladých květů,“ vyjmenovává typické jarní vonné ingredience Martina Muroňová z Coty. „K celoročním stálicím pak patří různé variace na růži, ženy je rády nosí bez ohledu na roční období.“

třešňový květ

Jak vybírat a používat jarní vůni?

Až si půjdete pro tu svoji novou vůni, dejte si pozor na typické chyby při výběru parfému. Vyhraďte si na to dostatek času a při zkoušení jednotlivých vůní pozorujte, zda vám vůně skutečně jaro připomíná. Nezapomeňte, že se mohou měnit preference vůní během života i během měsíce, ale také podle sezony. „Ženy na jaře obecně vyhledávají lehčí svěží vůně. Velmi často jsou to limitované edice, které jsou navrženy konkrétně pro toto období a jež nás příjemně ‚přeladí‘ ze zimy do jara,“ míní expertka na vůně. Právě proto očichejte i limitované edice vůní, které vás v základní podobě neoslovily – často mohou vzbudit úplně jiný dojem než jejich „mateřská“ podoba, z níž jsou odvozeny.

jarní vůněTaké je třeba si uvědomit, s ohledem na výběr intenzity vůně, že s nadcházejícím teplejším obdobím se musí vůně používat jinak než v zimě. V chladném období roku lze použít koncentrovanější vůni, neboť ji ztlumí několik vrstev oblečení. „Protože jsou jarní vůně většinou lehčí, ženy mají tendence během dne aplikovat vůni častěji. V tomto případě se vyplatí pořídit si ve stejné vůni toaletní vodu a parfémovaný deodorant,“ doporučuje odbornice. Postup je pak podle ní následující: ráno, než odcházíte do práce, použijte ideálně toaletní vodu. Během dne pak můžete vůni oživit parfémovaným deodorantem, a to i několikrát za den. „Není tak koncentrovaný a je cenově výhodnější,“ konstatuje Martina Muroňová i s ohledem na ekonomickou stránku věci. Tento postup je také vhodnější, když se voníte do kanceláře.


Vůně na jaro: Novinka, nebo evergreen?

Každý rok přichází s novou sezonou osvědčené značky s novinkami. Těšit se můžete například na elegantní, květinově-ovocnou luxusní dámskou vůni Mexx Forever Classic Never Boring for her. Nejprve ucítíte svěží a svůdné nóty hrušky, černého rybízu, mandarinky a broskve. Ty umocní éterická vůně lotosového květu, která se prolíná s lístky fialky a svěžím vodním akordem a vytváří vzdušné květinové, typicky ženské srdce. Jak se vůně usazuje, jsou svěží květinové tóny zahaleny moderní nečekanou výstředností - nuancí pralinky, což dodává smyslnému zážitku labužnickou hřejivost. Typově se tato nadčasová vůně hodí pro mladé a odvážné ženy, jež se nebojí riskovat a rozhodně se nedrží průměrnosti davu.
Jak voní jaro aneb Svěží voňavé parfémyDalší jarní parfémovou novinkou je nebezpečně sexy vůně pro mladé, nespoutané ženy Bruno Banani No Limits. Silná identita nót aksamitníku spojená se šťavnatostí mandarinky a akordu kasie vytváří dojem, pro nějž je typická zářivá, nespoutaná životní aura. Delikátní vůně květu broskvoně, povzbuzující tep kakaových nót, návykové tajemství vanilky a rozesmátá ovocnost malinových nót je tím pravým svodem pro milostné hry jara pod taktovkou sebevědomé ženskosti.

Jestli jste spíš konzervativní, pak sáhněte po nějaké stálici parfémového nebe. Jsou mezi nimi i takové, jež se vyloženě hodí pro svěží jarní povětří. „Mezi stále oblíbené jarní vůně patří například Pret à Porter Original dámská toaletní voda, která je svěží a lehkou vůní, tvořenou ze svrchních tónů mandarinky a vzácného šafránu. V srdci toaletní vody pulsují esence cedru a vetiveru. Základ dotváří tóny ambry a pižma,“ dává tip na jeden z voňavých evergreenů Martina Muroňová. „Je určena ženám, které přesně vědí, co chtějí - být svůdné, něžné i smyslné zároveň.“

Jak voní jaro aneb Svěží voňavé parfémyDalší takovou léty prověřenou záležitostí je jedna z vůní, za které vděčíme celebritám, toaletní voda Miss Gabriela od Gabriela Sabatini. Šťavnatá vůně malin a pikantní nóta růžového pepře se prolnou s květinovou ženskostí pivoněk, jasmínu a líbezného heliotropu. Základ parfému posléze uceluje kompozici cedrem a pižmovou ambrou. Je to vůně jako stvořená pro všechny dívky a ženy, které chtějí vyzdvihnout svou přirozenou krásu a nebojí se ukázat své ženské já.

Kterou vůni si na jaro vyberete vy?
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Martina Muroňová, DiS.

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Martina Muroňová, DiS.
Expert v oblasti vůní a dekorativní kosmetiky COTY
341
"Naše vůně je stejně jedinečná jako náš otisk."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít