Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co dokáže zelený čaj?

Co dokáže zelený čaj?

Co dokáže zelený čaj?

14. ledna 2020 od Jana Kantorová

14. ledna 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Zelený čaj má blahodárné účinky na celý organismus. Prospívá zdraví, vzpruží mysl, zpomaluje stárnutí a chrání před nachlazením. Víte, jak ho dokonale využít ve svůj prospěch?

1. Zpomaluje stárnutí

Pozitivních účinků na pleť má zelený čaj hned několik. Díky obsahu antioxidantů zpomaluje stárnutí. Zároveň pleť vyživuje, hydratuje a dodává jí ztracený lesk. Obnovuje kožní buňky, a tak zpomaluje vznik vrásek nebo pigmentových skvrn. Ideální je pravidelné pití kvalitního zeleného čaje, ale péči si můžete dopřát také v podobě domácí masky nebo sáhnout po denním krému, který vás před stárnutím ochrání každý den. Zkuste třeba Garnier Skin Naturals Botanical Krém s výtažky ze zeleného čaje (koupit v e-shopu).

2. Vyčistí pleť

Potřebujete-li vyčistit pleť, i tehdy sáhněte po zeleném čaji. Nejlépe v podobě čisticí masky. Ta zbavuje pleť nečistot, podpoří prokrvení pokožky, otevře póry a zmatní mastnou pleť. Masku si můžete vyrobit doma tak, že spaříte 3 lžíce zeleného čaje ve 100 ml horké vody (ne úplně vařící), 5 minut necháte louhovat, scedíte a dáte vychladnout. Odvar smícháte se 2 lžícemi syrovátky, 1 lžící olivového oleje a pár kapkami citronové šťávy. Masku pak naneste na obličej a dekolt, nechte 15 minut působit a omyjte teplou vodou.
pleťová maska ze zeleného čaje
Tip redakce:
Masku si nemusíte vyrábět, naopak můžete využít i dostupné kosmetické masky, které pleť dokonale vyčistí a detoxikují, jako je třeba
NIVEA 10minutová detoxikační textilní maska Urban Skin (koupit v e-shopu).

3. Zmírňuje otoky

Antioxidanty obsažené v zeleném čaji zužují cévy, a tak redukují opuchlou tvář a otoky kolem očí. Stačí jen pravidelně popíjet hrnek zeleného čaje nebo jako obklad pod oči. Sáčky od zeleného čaje nechte vychladnout (nebo je přímo uložte na chvíli do lednice), přiložte na zavřené oči a relaxujte alespoň 15 minut. Výtažky z čaje oči zklidní, zbaví vás otoků a kruhů pod očima.
zelený čaj proti otokům očí

4. Vzpruží dekolt

Trápí vás vysušená kůže v dekoltu? Pak i tady pomůže zelený čaj. Jednoduše si připravte hydratační zábal, který pokožku dekoltu vzpruží. Smíchejte 4 lžíce tvarohu se 2 lžícemi rozdrceného zeleného čaje, například Vitto Tea Exclusive tea Zelený čaj sypaný (koupit v e-shopu). Naneste rovnoměrně na pokožku dekoltu, nechte působit 10 minut a smyjte vlažnou vodou. Poté ještě do pokožky vmasírujte tělový olej.
Tip redakce:
Do pokožky celého těla můžete po koupeli vmasírovat například
NIVEA Osvěžující tělovou pěnu s okurkou a s vůní čaje Matcha (koupit v e-shopu), která zanechá pokožku dlouhodobě hydratovanou.

5. Zabraňuje pocení

Funguje při nadměrném pocení a brání množení mikroorganismů, čímž bojuje proti nepříjemnému zápachu potu. Má výborné čisticí či antibakteriální účinky a pomáhá snižovat činnost potních žláz. Nadměrné pocení zmírníte vlažným šálkem zeleného čaje denně. Díky obsahu tříslovin se pak také zbavíte nepříjemného zápachu. Aby byl účinek zeleného čaje, co největší, uvařte vodu, ale nechte ji zchladnout na 60-80 °C a pak jí čaj zalijte. Navíc když si nakapete zelený čaj na vložky bot, snížíte tím také zápach nohou.
kosmetika se zeleným čajem
Tip redakce:  
Proti pocení vyzkoušejte třeba
Dove Antiperspirant sprej  Go Fresh Cucumber & Green Tea (koupit v e-shopu) nebo Fa Kuličkový antiperspirant Fresh & Dry Green Tea Scent (koupit v e-shopu).
 

6. Ochraňuje zuby 

Pravidelným pitím kvalitního zeleného čaje ochráníte své zuby před vznikem zubního kazu. A to díky tříslovinám, které jsou v něm obsaženy. Zároveň obsahuje také cenný fluor, který zpevňuje zubní sklovinu. Pomáhá i při akutních bolestech zubů, v takovém případě stačí zelený čaj i kloktat.

7. Podporuje růst vlasů 

Zelený čaj je bohatým zdrojem panthenolu a vitaminů E a C, které pomáhají stimulovat právě růst vlasů. Zelený čaj pak také dokáže posílit slabé vlasy a ošetřit suché či poškozené vlasy. Zároveň také bojuje proti roztřepeným konečkům. Látky obsažené v zeleném čaji snižují padání vlasů, dodávají jim výživu a lesk. Vyrobte si vlastní vlasový sprej se zeleným čajem.
plantáže zeleného čaje

Jak na to:

Smíchejte 1 hrneček šťávy z Aloe vera, 1 hrnek zeleného čaje a pár kapek rozmarýnového esenciálního oleje (můžete přidat i další esenciální olej podle vlastních preferencí, například levandulový) do tekuté směsi. Přelijte do rozprašovače a nastříkejte na vlasy, a to po mytí vlasů. Sprej uchovávejte v lednici.

Tip redakce:
Přidáním několika kapek Tea Tree olejíčku do směsi zabráníte také díky antiseptickým účinkům vzniku lupů.

8. Zlepšuje celkové zdraví 

Ze zdravotního hlediska není podle odborníků nic lepšího než každodenní pití jednoho šálku zeleného čaje. Své o tom ví už dva tisíce let ajurvéda, která jeho pozitivní účinky využívá dodnes. Zelený čaj zrychluje metabolismus, snižuje tělesnou hmotnost, působí na lepší trávení a mírní žaludeční obtíže, má antibakteriální a dezinfekční účinky, snižuje riziko srdečních chorob, dobíjí energii a zbavuje kocoviny.
zelený čaj a zažívání

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít