Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co dokáže kopřiva pro vaši krásu i zdraví?

Co dokáže kopřiva pro vaši krásu i zdraví?

Co dokáže kopřiva pro vaši krásu i zdraví?

22. března 2019 od Eva Suchomelová

22. března 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Svěže zelené výhonky mladých kopřiv můžete využít do salátů, ale taky jimi posílit vlasy oslabené po zimě. Kopřiva pročišťuje, prokrvuje a hodí se k péči o aknózní pleť. Podívejte, s čím vším vám může pomoct.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Kopřiva je pozoruhodná rostlina. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, např. vitamin C, velké množství železa, hořčík, karotenoidy, flavonoidy, nenasycené mastné kyseliny, kyselinu křemičitou a minerální soli draslíku a vápníku. Už naši předkové využívali jejích pozitivních zdravotních účinků, tak proč to s nadcházejícím jarem, až vykouknou první zelené lístky kopřiv, nezkusit také? Právě mladé výhonky kopřiv mají nejvyšší podíl výše zmíněných látek. Podívejte se, co všechno umí.

Tip redakce:
Ověřte si, zda nejste na kopřivu alergičtí. Alergie může vzniknout na jakoukoli bylinku, proto při jakémkoli zvláštním nepříjemném příznaku okamžitě přestaňte s konzumací.

 
1. Vyzraje na sezonní padání vlasů

Už babičky znaly recept na odvar, jímž si oplachovaly vlasy. Kopřiva se hodí spíš pro tmavé vlasy, jejichž barvu zvýrazní. Na jaře si můžete udělat vlasovou kúru proti vypadávání vlasů s kopřivovým odvarem: půl hodiny povařte 100 g jemně nařezané kopřivy v 1 litru vody okyselené octem. Používejte ke spláchnutí vlasů při večerním mytí, a to po dobu 3 týdnů.
 
na vlasy

2. Bojuje proti akné či ekzémům

Díky svým protizánětlivým a hojivým účinkům je také vhodná, když vás trápí akné nebo ekzémy. Zkuste si udělat kopřivovou pleťovou vodu, kterou pak používejte 2x denně: hrst čerstvých kopřivových listů hoďte do 200 ml vroucí vody, přikryjte a nechte luhovat, dokud výluh nevystydne. Pak ho přeceďte. V chladničce vám vydrží 5 dnů.

 
3. Podpoří růst vlasů

Popožeňte s pomocí kopřivy své vlasy, aby rychleji rostly! Vezměte 2 hrsti čerstvých kopřivových listů, stejné množství listů lopuchu a lichořeřišnice. Vše dejte do litru studené vody a povařte 10 minut, nechte vystydnout a teprve pak přeceďte. Tuto stimulační vodu použijte na poslední opláchnutí vlasů po mytí.

 
4. Očistí tělo

S jarní očistou organismu přichází na řadu i očistná kopřivová kúra. Pokud nejste na tuto bylinku alergičtí, pijte 1 šálek kopřivového čaje denně po dobu maximálně 3 týdnů. Můžete si buď pořídit sypané kopřivové směsi, nebo si připravit kopřivový výluh doma. Dvě lžičky čerstvých nebo sušených kopřiv přelijte 250 ml vody, nechte přejít varem a poté na 10 minut přiklopte pokličkou. Nakonec sceďte a pijte vlažné. Pročistíte si organismus, protože kopřiva má protizánětlivé, močopudné a antiseptické účinky. Rozhodně ale nezvyšujte denní dávku ani neprodlužujte délku kúry!

jako nápoj

5. Pomáhá proti hemoroidům

Kopřiva pomůže i při takové delikátní záležitosti, jakou jsou hemoroidy. Stačí smíchat 15 g kopřivy, 10 g smetanky, 30 g natě z řebříčku a 30 g natě z jablečníku. Polévkovou lžíci této směsi povařte krátce v půl litru vody, nechte 10 minut ustát a pijte během dne.

 
6. Potěší chuťové pohárky

Čerstvé listy kopřivy se dají konzumovat, a to v mnoha podobách. Zkuste je upravit stejně jako špenát, přidejte je nasekané do polévky, zapečte je do slaného koláče nebo z je použijte do známé velikonoční nádivky, tzv. hlavičky. Sušenými listy se dají posypávat hotová jídla stejně jako např. petrželkou.
 
jídlo

7. Posilní tělo

A to nejen jako čaj, ale také jako kopřivové víno. Tradiční receptura, kde se čerstvé kopřivové listy a semena přidávají do červeného vína spolu s pepřem, medem a koňakem, sloužila jako posilující a také afrodiziakální nápoj. Pokud byste si jej chtěli připravit, konzumujte jej umírněně (jako lék). Ovšem v chladničce vám vydrží jen 8 dní.

 
8. Prokrví svaly

Tradičně se také svazek kopřiv používal na šlehání přes zadní části těla a nohy během saunování. Šlehání kopřivou vyvolává sice nepříjemnou reakci doprovázenou svěděním a tvorbou rudých pupínků, ale zároveň také dojde v postiženém místě ke zvýšenému prokrvení, které má blahodárný účinek. Tohoto efektu využívají dnes např. i sportovci pro lepší prokrvení a okysličení svalstva unavených nohou. Jemnější verzí je nohy nejprve chvíli sprchovat studenou vodou a pak je přelévat hodně teplým kopřivovým odvarem.

 
9. Podpoří růst květin

Než začnete letos znovu osazovat své květináče a truhlíky, běžte si nejprve natrhat kopřivy. Nechte je 1-2 dny schnout a pak vložte několik hrstí kopřiv na dno sazební jamky, kam zasadíte květiny, bylinky, zeleninu nebo bobuloviny. Kopřiva dodá sadbě sílu, porostou jako divé.

 
10. Zahubí rostlinné škůdce

Trápí vaše rostliny houby, mšice a roztoči? Udělejte si přírodní insekticid z kopřiv! 100 g kopřiv nakrájejte do 1 litru vody, nechte v přikryté nádobě macerovat 8 dnů až 3 týdny (v závislosti na okolní teplotě, čím je tepleji, tím rychleji je insekticid hotov). Každý den promíchejte, po uplynutí doby macerování přeceďte, rozřeďte v poměru 2 díly insekticidu na 8 dílů vody. Hotovým roztokem ošetřujte rostliny, dokud škůdci nezmizí.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít