Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Čištění dětských uší: Na co si dát pozor?

Čištění dětských uší: Na co si dát pozor?

Čištění dětských uší: Na co si dát pozor?

26. února 2020 od Helena Pokorná Hladíková

26. února 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Pokorná Hladíková

Máte tendenci čistit svému potomkovi ouška každý den? Anebo to naopak „necháváte na přírodě“? Naučíme vás, jaký je správný postup, abyste nakonec nenadělali více škody než užitku…
V prvé řadě je důležité si uvědomit, že nejen dospělé, ale také dětské uši mají samočisticí schopnost. To znamená, že přebytečný ušní maz a případné nečistoty se ze zvukovodu odplavují samy a naším úkolem je tuto vyplavenou špínu jen zvnějšku šetrně odstranit. A zadruhé platí, že ušní maz se tvoří z nějakého důvodu, ne jen ke vzteku rodičů, že má jejich dítě „špinavé“ uši. Maz neboli cerumen by měla tvořit žlutohnědá hustá tekutina, která chrání pokožku kolem zvukovodu, udržuje její vyváženou vlhkost, a především zabraňuje vstupu a rozmnožování bakterií, plísní či infekcí. Proto budete-li ušní maz odstraňovat příliš často a hrubou silou, můžete svému dítěti naopak narušit přirozené prostředí ucha a způsobit mu potíže, nemluvě o podráždění neustále čištěné pokožky. Jaký je tedy správný postup?
čištění oušek

Na obyčejné tyčinky zapomeňte

Spousta lidí používá k čištění uší dětí běžné vatové tyčinky a myslí si, že čím hlouběji se s ní do ucha „zavrtá“, tím to bude lepší. Omyl. Tento přístup lze zařadit leda ke špatným hygienickým návykům. Vatovými tyčinkami můžete způsobit akorát tak nahromadění mazu do takové míry, že se vytvoří tzv. mazová zátka. Projevuje se pocitem zalehnutého ucha, tlakem v uších, případně bolestí a odstranit ji pak musí lékař. Nikdy to nedělejte vy sami! Kromě toho můžete dítě v krajním případě poranit, zejména pokud je během této procedury neklidné. A čím tedy tyčinky nahradit? K čištění dětských oušek zvolte pouze speciální dětské vatové tyčinky nebo vám postačí i navlhčený kapesník  ubrousek, buničinový čtverec nebo obyčejná gáza ovinutá kolem prstu, pomocí níž jen důkladně, ale jemně otřete pouze vnější část zvukovodu a záhyby v boltci. Nezapomeňte si na každé ucho vzít čistou tkaninu.
Tip redakce:
Pokud skutečně chcete použít vatové tyčinky, pořiďte si ty dětské, které jsou speciálně tvarované, aby nemohly proniknout hlouběji do ucha. Vyzkoušejte například
Linteo Baby Dětské vatové tyčinky (koupit v e-shopu) nebo Bel Baby Dětské vatové tyčinky (koupit v e-shopu).

Méně čištění = lepší péče

Také jste slyšeli, že dětské uši by se měly čistit každý den? Tak vězte, že postačí provádět ušní hygienu cca jednou za týden (samozřejmě pokud vaše dítě netrpí nějakou poruchou tvorby mazu a lékař neurčil jinak), ideálně po koupání, kdy voda sama vyplaví velkou část nečistot. Kůže navíc zůstane vlhká, takže vám to půjde velmi snadno. A s čištěním začněte již od narození, protože nedostatečná péče by naopak mohla vést k množení bakterií a virů či v nejhorším případě až k neprůchodnosti zvukovodu.
kontrola oušek u lékaře

Kapat, či nekapat?

A jak je to vlastně s ušními spreji, kapkami či roztoky? Použít je můžete, pokud má vaše dítě problémy s přirozeným odstraňováním přebytečného ušního mazu, tvoří se mu často mazové zátky, má zúžený zvukovod apod. Jejich preventivní užívání se však nedoporučuje, v takovém případě sáhněte spíše po přírodních olejích, které můžete jednou za čas kápnout do ucha, a pomoct tak zředit ušní maz, aby lépe odtékal. Čistě přírodní složení, a sice 100% olivový olej, najdete kupříkladu u ušního spreje Vaxol (koupit v e-shopu), který má jako jediný na trhu doporučení České společnosti otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku. Pomáhá odstranit přebytečný maz, vytváří v uších ochrannou bariéru a zklidňuje podráždění či svědění pokožky ucha.

Připravil/a pro vás Helena Pokorná Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít