Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Bílé skvrny na nehtech: Co tyto fleky znamenají a jak jim předcházet?

Bílé skvrny na nehtech: Co tyto fleky znamenají a jak jim předcházet?

Bílé skvrny na nehtech: Co tyto fleky znamenají a jak jim předcházet?

31. března 2024 od Nina Vránová

31. března 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Nina Vránová

Věděli jste, že nehty odrážejí váš zdravotní stav? Bílé skvrny na nehtech často značí zejména nedostatek vitaminů a minerálů. Co je jejich příčinou a jak se jich zbavit?
Bílé skvrny na nehtech neboli leukonychia punctata postihují muže i ženy a je jedno, jestli vám je patnáct nebo padesát. Alespoň jednou za život si jich u sebe všimne skoro každý a výjimkou nejsou ani bílé skvrny na nehtech u dětí či bílé skvrny na nehtech u nohou. Co ale bílé fleky na nehtech znamenají a jak jim předcházet?

Co znamenají bílé skrvny na nehtech?

Nehty vám řeknou hodně o vašem zdraví. Pokud jde o bíle flíčky na nehtech, to, že se u vás objeví, bývá většinou z důvodu poranění nehtu nebo nedostatku vitaminů. Pokud si tedy okusujete nehty, skřípli jste si prst do dveří, nebo jste se bouchli o skříňku, mohou se v důsledku takového poranění objevit právě bílé flíčky na nehtech. Nemusíte si jich ale všimnout hned, objevit se totiž můžou klidně za 3 až 4 týdny.
 

Příčiny bílých skvrn na nehtech:

Hlavní příčinou bílých skvrn na nehtech jsou mikrotraumata, tedy mechanické poškození nehtu. Nejde o nic vážného a skvrny, tečky nebo bílé čárky z nehtu postupně zmizí, jak bude nehet dorůstat. V některých případech ale může být jejich příčinou i vážnější problém. Některé z příčin jsou uvedené níže:
  • Nedostatek živin. Zejména nízká hladina zinku, selenu nebo vápníku může vést ke vzniku bílých flíčků na nehtech.
  • Plíseň na nehtech. Skvrny na nehtech mohou být také jedním z jejich příznaků spolu se ztluštěním nehtu, změnou barvy nebo dokonce oddělením nehtu od lůžka.
  • Ekzém či psoriáza. Tato onemocnění se mohou projevit nejen na kůži, ale i na nehtech a způsobovat jejich změny, mimo jiné také bělení nehtů.
  • Alergická reakce. Může se také stát, že se bílé tečky či skvrny na nehtech objeví po použití laku na nehty, odlakovače či jiných produktů v reakci na chemické látky v nich obsažené.
  • Onemocnění ledvin. Zbystřetepokud máte na nehtech bílé pruhy, Beauovy linie nebo se najednou na nehtech objeví vroubky – tyto změny mohou naznačovat onemocnění ledvin.

Jak předcházet bílým skvrnám na nehtech?

Bílým skvrnám na nehtech můžete předcházet správnou výživou a zdravou životosprávou. Zásadní je doplnění zinkuvápníku nebo také vitaminů B. Přidejte tedy do svého jídelníčku luštěniny, ořechy, rostlinná mléka, tofu nebo celozrnné obiloviny. Je třeba také myslet na to, že nehet dorůstá několik týdnů, proto i zmizení nechtěných bílých skvrn bude trvat nějaký ten pátek, než jej budete moci zastřihnout.

Bílé skvrny na nehtech – vitaminy, které podpoří zdraví nehtů

Pokud se chcete pyšnit zdravými a krásnými nehty, doplňte vitaminy a minerály. Zinek je v tomto případě alfou a omegou a najdete ho například v ústřicích, ořechách a ovesných vločkách. Pro nehty je také důležitý selen – jeho denní dávku získáte například už z jednoho kusu para ořechu, ale obsahuje ho také vaječný žloutek nebo tuňák. Ovšem u selenu myslete na to, že všeho moc škodí, neboť pro tělo jsou vysoké dávky selenu velmi škodlivé.
*Doplňky stravy nenahrazují pestrou stravu a před jejich použitím je vhodné se poradit s odborníkem.

Ruce a nehty pořádně hydratujte

Krém na ruce byste měli mít ideálně vždy po ruce a pravidelně ruce hydratovat. Skvělý je třeba Nivea Moisture Care Hydratační krém na ruce s olivovým olejem (koupit v e-shopu), který slibuje lepší a pevnější nehty už za dva týdny. Jeho silou je totiž intenzivní regenerace právě pokožky rukou a nehtů.
Jednou za čas dopřejte pokožce rukou peeling, který odstraní odumřelé buňky pokožky a ruce zjemní. Hydratační boost pro ruce a nehty pak představují masky na ruce. Stačí je navléct, chvíli jen tak relaxovat třeba u oblíbeného seriálu a nechat aktivní látky v masce dělat svou práci.

Chraňte své ruce

To nejlepší, co pro své ruce můžete udělat, je chránit je před mechanickým poškozením, ale i před nepřízní počasí. V zimě noste rukavice a používejte hutnější krémy na ruce a nehty, v létě zase nezapomínejte na výživu v podobě olejů na nehty, kterými jim dodáte potřebné vitaminy, jako jsou například vitamin E. 
Při úklidu si nasaďte gumové rukavice, které pokožku ochrání před agresivními látkami z čisticích prostředků a zároveň i před mechanickým poškozením nehtů.
pokud si koušete nehty, pokuste se tohoto zlozvyku zbavit, stejně tak se snažte nepoškozovat kůži kolem nehtů zbytečným zatrháváním záděr nebo rýpáním.
Tip redakce:
Abyste si přestali okusovat nehty, vyzkoušejte gelový lak vytvrzený v UV lampě. Lak tak vydrží déle, je mnohem pevnější a hlavně změní strukturu nehtu, díky čemu nebudete mít tendenci ho neustále okusovat. Nebo sáhněte po speciálním hořkém laku proti kousání nehtů.

 
 
Přečtěte si také:

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Nina Vránová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít