Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 8 chyb při sprchování, které ničí vaši krásu

8 chyb při sprchování, které ničí vaši krásu

8 chyb při sprchování, které ničí vaši krásu

7. května 2017 od Vendula Nováková

7. května 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Vendula Nováková ve spolupráci s expertem Prim. MUDr. Karolína Kykalová

Dělá to každý, někdo jednou, jiný třeba i třikrát denně. A přesto při tom občas ničí svou pokožku, vlasy, obličej. Největším problémem sprchování je, že velmi často pleť zbytečně vysoušíte, i když to není vůbec třeba.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1.    I méně mýdla je někdy více

Chcete být čisté, krásné, voňavé, a to jak ráno, tak i večer. Jenže většina mýdel spíš škodí. „Je třeba se skutečně poohlédnout po kvalitních mýdlech, většina z nich spíš pokožku vysuší. A například mytí antibakteriálními přípravky není už dobré vůbec, protože ty odstraňují z pokožky i to, co tam má zůstat. Když pleť umyjete moc, úplně ji obnažíte a pak je náchylná na vysoušení,“ upozorňuje dermatoložka MUDr. Karolína Kykalová. A dodává, že přírodní kvalitní mýdla dnes ženy koupí i v drogeriích. 

Co děláte ve sprše špatně


2.    Myjete se příliš často

„Nemyjte se třikrát denně, to mohou jen sportovci, kteří se často potí, jinak to bohatě stačí jednou,“ říká dermatoložka a upozorňuje, že voda pleť vysušuje. Nejhorší je, pokud máte vodu tvrdou. Například u žen, které mají citlivou pleť nebo třeba i ekzém, hrozí, že se jejich problémy zhorší. Podobně je pak důležité si uvědomit, v jak teplé vodě se myjete. Horká voda také extrémně vysouší a navíc, otužování prospívá metabolismu. Sprcha by podle odbornice neměla trvat delší dobu než deset minut. 


3.    Zaměřte se na obličej

Na ten totiž horká voda nepatří vůbec. Naopak vlažnou se podle lékařky můžete i masírovat – sprcha je pro to celkem vhodná. Nic se ale nemá přehánět. Mytím totiž z obličeje odstraňujete přírodní olej, který ho chrání, a pak je náchylnější na jakékoli problémy – kromě dehydratace hrozí i nevhodné bakterie.

„Na obličej ve sprše opravdu stačí jen voda, vše ostatní mu můžete dopřát až po sprše,“ upozorňuje MUDr. Kykalová na fakt, že po umytí je třeba věnovat se pokožce ještě dál. Obličej i celé tělo je tak třeba opravdu dobře promazat nejlépe hydratačními krémy. Četnost pak můžete přizpůsobit i ročnímu období a typu své pleti. „Je to i náhrada právě povrchových lipidů, které při mytí mizí. Kůži tak hezky promastí. Každý by měl krémy užívat podle potřeby. V létě pak častěji,“ říká odbornice.

Co děláte ve sprše špatně


4.    Masky na obličej do sprchy většinou nepatří

Pokud k tomu přímo nejsou určeny (přečtete na obalu), nikdy si je nenoste do sprchy a už vůbec je neaplikujte po umytí. Masky na obličej patří na vyčištěný obličej – to znamená odlíčený a ošetřený dalšími přípravky. Někdy je pak dobré obličej předtím nahřát, aby se otevřely póry.


5.    Seškrábnout vrstvu?

Některé z nás mají ve sprše vyskládaný celý arsenál – gely, peelingy, houby, čisticí přípravky. Jenže ne všechny jsou určeny ke každodennímu použití. „Určitě není dobré používat u sprchování třeba peelingové sprchové gely. Jakékoli mechanické odstraňování kožních buněk má svoje pravidla. Jinak kůži obnažují,“ říká dermatoložka. Podle ní je třeba peeling používat maximálně jednou za tři týdny, pak je prospěšný. Sprchové gely s částečkami tak můžete s klidem odsunout v poličce u sprchy dozadu a naopak je nahradit gely nebo oleji, jež mají přírodní složky a které už podle svého složení nevysouší. 


6.    Pozor na žínky

Podobně musíte být opatrné i při používání houby na mytí. A tady dokonce ze dvou důvodů – zaprvé drhnutí lufou je stejně náročné pro kůži jako zmiňované peelingy. Zadruhé u houby na mytí je nutné extrémně dbát na hygienu. „Nemají vůbec být ve vlhkém prostředí sprchového koutu. Zůstávají na nich částečky kůže a mohou se tam množit bakterie,“ dodává MUDr. Karolína Kykalová.

Co děláte ve sprše špatně


7.    I nohy jsou vaše

Mnoho žen zkrátka zapomíná, že proud vody stékající dolů po těle nohy neumyje. Nezapomínejte proto na chodidla. Mohly by se tam množit třeba i plísně. Co se týče holení, platí stejné pravidlo jako s houbičkami na mytí těla. Nenechávejte žiletku ve vlhkém prostředí a dostatečně často ji měňte. Postupně v sobě začne zadržovat kousky kůže a ve vodě může i lehce reznout. 


8.    Ani se šamponem to nepřehánějte

Upozorní vás na to každý kadeřník – vlasy by se neměly mýt příliš často, jsou pak suché a zničené. I když to vypadá, že jim dáváte maximum péče. A právě proto pravidlo zní: v žádném případě každý den, nejlépe jednou za dva až tři. I tady pak platí, že horká voda nepůsobí na vlasové váčky příliš dobře. U kondicionérů pak dbejte na to, abyste s nimi začínaly u konečků a příliš je nedávaly ke kořínkům. Tam mohou snáz vlasy zatížit a mastit. Jednou za čas pak změňte značku.

Co děláte ve sprše špatně

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Vendula Nováková ve spolupráci s expertem Prim. MUDr. Karolína Kykalová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Prim. MUDr. Karolína Kykalová
Hlavní lékařka dermatologie, korektivní dermatolog, Klinika Esthesia
26
"Odvaha vás vyšle na cestu a pokora vám ukáže cíl."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít