Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 7 tipů, jak oddálit menstruaci před dovolenou

7 tipů, jak oddálit menstruaci před dovolenou

7 tipů, jak oddálit menstruaci před dovolenou

2. června 2023 od Marta Pušová

2. června 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Jistě takovou situaci znáte: Celý rok se těšíte na letní dovolenou, a když se konečně dočkáte, příroda se rozhodne, že vám ji znepříjemní menstruací. Pokud máte periodu pravidelnou, lze takové situaci předejít, při dlouhodobém plánování je to ale složité. Přesto se dá s problémem pracovat. Jak můžete své dny alespoň trochu oddálit?

1. tip: Pomůže antikoncepce

Nejjednodušším způsobem, jak menstruaci oddálit, je využít hormonální antikoncepci, důležitá je ale konzultace s gynekologem. „Běžnou praxí v průběhu léta je, že ženy chtějí cíleně oddálit menstruaci nebo ji zcela vynechat. Využívají k tomu léky nebo hormonální antikoncepci. Často pak přicházejí s dotazem, zda tato umělá úprava cyklu bude mít vliv na pozdější pravidelnost menstruace. Jestliže žena užívá hormonální antikoncepci a rozhodne se posunout menstruaci třeba tím, že bude pokračovat v užívání tablet bez přestávky i další měsíc, případně bude brát tablety z dalšího plata léků o pár dnů déle a cyklus pouze protáhne, nezmění se prakticky nic. V průběhu užívání hormonální antikoncepce je totiž přirozený cyklus zcela zablokovaný, a menstruace se tak dostaví pouze v případě, že žena užívání tablet přeruší,“ říká gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan.

2. tip: Pilulky na předpis

Přibývá ale žen, které hormonální antikoncepci neužívají, a tak hledají jiné cesty. „Pokud žena zjistí, že se dovolená kryje s dobou její menstruace, není třeba hned propadat černým myšlenkám. Některé ženy se mohou chtít uchýlit k oddálení menstruace pomocí speciálních prášků. To lze ovšem doporučit pouze ženám s opravdu silnými, bolestivými projevy. Přece jen jde o ‚umělý‘ zásah do fungování organismu a mělo by se k němu přistupovat s rozvahou,“ upozorňuje dále gynekolog.
Nemáte-li možnost antikoncepce nebo návštěvy gynekologa, můžete vyzkoušet některé z dalších tipů. Počítejte ale s tím, že tyto metody fungují, ovšem nejde se na ně 100% spolehnout. Záleží totiž na tom, jak funguje vaše tělo, v jaké životní situaci se nacházíte, na stresu, zdraví a mnoha dalších faktorech.

3. tip: Zkuste vitamin C a citronovou šťávu

Častým doporučovaným způsobem, jak oddálit menstruaci, je pití šťávy z citronu. V praxi to funguje tak, že byste měla denně pít šťávu alespoň z jednoho citronu po celou dobu, kdy chcete menstruaci oddalovat. Podpořit to můžete i zvýšeným příjmem vitaminu C – zkuste třeba Cemio Vitamin C 500 (koupit v e-shopu). Pokud se i přesto menstruace dostaví, s největší pravděpodobností bude alespoň znatelně slabší a kratší.

4. tip: Velmi vhodné jsou bylinky

Na pomoc si můžete vzít i bylinky a vyzkoušet zvýšené popíjení kopřivového čaje Leros Čajová náruč Kopřiva Bylinný čaj  (koupit v e-shopu), kontryhel obecný zase obsahuje rostlinné hormony, které dokážou ovlivnit hormonální procesy v ženském těle, zkuste Leros Klidná menstruace (koupit v e-shopu). Oblíbené jsou i bylinky s nevšedními názvy pastýřská kabelka a řezník koště, jež dokážou menstruaci často i úplně zastavit.

5. tip: Ochlaďte tělo

V boji s oddálením periody může pomoci také ochlazení organismu pomocí vody nebo některých potravin. Například meloun, jehož je v létě všude dostatek, obsahuje obrovské množství vody a dokáže při ochlazování těla pomoct, stejně jako například salátová okurka.

6. tip: Urychlení menstruačního cyklu

Máte-li před dovolenou více času, můžete zkusit menses naopak uspíšit. V tom vám může pomoci třeba sauna, v níž se vám roztahují cévy a urychluje se tak proudění krve. Mnoho žen také zkouší kombinaci horké koupele a červeného vína, což funguje podobně jako sauna. Také jídelníček může tyto procesy ovlivnit, proto do něj zařaďte pálivé koření jako chilli nebo pepř, funguje ale i česnek či semínka koriandru.

7. tip: Smiřte se s přírodou a menstruaci zvládněte

Pokud se ale i přesto menstruace dostaví nebo se rozhodnete ji neoddalovat, vůbec to neznamená, že byste si měla nechat zkazit dovolenou. Naopak, můžete si dopřávat stejné radovánky jako ostatní, jen je potřeba dbát na zvýšenou hygienu.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít