Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 6 věcí, kterými prospějete svému psychickému zdraví

6 věcí, kterými prospějete svému psychickému zdraví

6 věcí, kterými prospějete svému psychickému zdraví

26. září 2020 od Eva Šarfová

26. září 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová ve spolupráci s expertem Lucie Mucalová

Máte pocit, že je váš život jeden velký stres a úprk za povinnostmi? Je nejvyšší čas se občas zastavit a myslet na sebe. Relax přinesou kolikrát i zdánlivé maličkosti.
Dny letí, práce je nad hlavu a kolikrát ani o víkendu není na odpočinek čas. Jenže vyčerpání se brzy začne podepisovat na našem těle i psychice. Typickými příznaky jsou výkyvy nálad, problémy se spánkem a nesoustředěnost. „Rychlý a nabitý život nás často uvězňuje v hlavě a odpojuje od těla. Zkuste to změnit. Stačí se na chvíli zastavit, vědomě se nadechnout a vydechnout a obklopit se něčím příjemným, co vám udělá radost,“ radí koučka a terapeutka Lucie Mucalová.   

1. Vyspěte se

Kvalitní spánek je základ psychického i fyzického zdraví. Dovolte si jednou za čas ten luxus a vypněte zvonění budíku i mobil. Spěte třeba do deseti dopoledne, a to bez výčitek svědomí! Kroutíte hlavou, že to nejde? Pak zkuste večer oželet oblíbený seriál a zalehněte hned po večerních zprávách. Rázem získáte několik hodin cenného odpočinku navíc.
vyspěte se

2. Pochutnejte si

Když si jednou za čas zahřešíte, vůbec nic se nestane. Zajděte do cukrárny nebo si kupte kousek kvalitní čokolády, o které je známo, že uklidňuje nervy. Sázíte-li na zdravou stravu, pochutnejte si bez výčitek třeba na Allnature Goji v hořké čokoládě (koupit v e-shopu). Nervy uklidňují i další potraviny, jako jsou například mandle, sušené meruňky nebo pomeranče. A sázkou na jistotu jsou šálek zeleného čaje a bylinky.
Tip redakce:
Udělejte si chvíli pauzu a vychutnejte si šálek
Vitto Tea Pravého čínského zeleného čaje sypaného (koupit v e-shopu). Psychiku uklidňuje také Leros Natur Spánek, nervy bylinný čaj (koupit v e-shopu).
pochutnejte si

3. Vydejte se do přírody

Možná se vám z teplého bytu nechce, ale pokud zrovna „nepadají trakaře“, vydejte se někam mimo šedivé ulice města. Nevadí, že je podzim, stačí se dobře obléknout. Pohyb na čerstvém vzduchu v barevné přírodě vás uklidní a pomůže vám pročistit si hlavu a zároveň posílit imunitu

4. Procvičujte paměť

Psychické zdraví souvisí s procvičováním paměti. Věnujte se mu alespoň 10 minut denně. Luštěte křížovky, skládejte puzzle, učte se nová slovíčka cizího jazyka nebo dělejte nějaké rutinní činnosti poslepu. Třeba si se zavázanýma očima zavažte tkaničky od bot nebo vyčistěte zuby.

5. Udělejte si radost

Jen tak si pořiďte něco, co vás potěší, i kdyby to byla maličkost za pár korun. Možná to bude květina ze stánku na rohu, nová knížka nebo voňavá Glade Parfémovaná svíčka Relaxing Zen (koupit v e-shopu). Ostatně aromaterapii můžete praktikovat i pomocí éterických olejů, které nalijete do aromalampy nebo si je přidáte do vany. Sáhněte po meduňce nebo levanduli, které mají zklidňující účinky, například Floré Bylinném levandulovém esenciálním oleji (koupit v e-shopu).
udělejte si radost

6. Pracujte na sobě

Abychom byli šťastní, je důležité žít v souladu sama se sebou. „V životě můžete být v roli oběti, což umí zařídit stres, nebo v roli tvůrce, v tom vás podpoří tělo a mysl, které mají energii. Buďte k sobě laskaví, dopřejte sama sobě něhu, vlastně se k sobě chovejte jako k milované osobě. Že nevíte jak? Vše je naučitelné, můžete sáhnout po knize, videu, můžete si zajít na kurz,“ radí Lucie Mucalová. 

Připravil/a pro vás Eva Šarfová ve spolupráci s expertem Lucie Mucalová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lucie Mucalová
Koučka a lektorka v oblasti mezilidských vztahů
"Den, který Ti může změnit život, začíná každé ráno. "

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít