Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Chronická rýma: 4 tipy, jak se jí zbavit

Chronická rýma: 4 tipy, jak se jí zbavit

Chronická rýma: 4 tipy, jak se jí zbavit

24. ledna 2024 od Marta Pušová

24. ledna 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Se změnou počasí často přichází nepříjemná rýma. Někdy se lehká viróza může protáhnout i na několik týdnů a vyústit v chronickou rýmu. Jak trápení co nejdříve ukončit a co na chronickou rýmu zabírá?

Klasická vs. chronická rýma: Jak se liší?

Klasická rýma potká párkrát za rok téměř každého. Může ji způsobit virová či bakteriální infekce a případně i alergie. Pokud se bavíme o klasické rýmě, ať už způsobené viry, nebo bakteriemi, průběh je dost podobný: nosní sliznice otečezačne se tvořit hlen, který je zpočátku řídký a průhledný, ale postupně se může zahustit a získat žlutou či nazelenalou barvu. Většinou přejde zhruba do týdne.
 
Chronická rýma už ale představuje dlouhodobý problém. Může trvat až 3 měsíce či déle a vyžaduje komplexnější léčbu. Provází ji nejen ucpaný nos, ale i nepříjemná bolest hlavy a ztráta čichu a chutiChronická zadní rýma je pak často projevem neléčené klasické nebo alergické rýmy. Nejčastější je chronická rýma u dětí.

Jaké jsou příčiny chronické rýmy?

Nejčastěji se jako příčina chronické rýmy uvádí právě alergie. Ale na vině mohou být také hormonální změny, polypy v nose či infekce. A ke zhoršení může přispívat i znečištěné ovzduší, výpary z chemických čisticích prostředků, smog, ale i kouření.
 

Jak se zbavit chronické rýmy?

Pokud rýma trvá 8 a více týdnů, bude lepší zajít k lékaři. Ten udělá několik testů (nosní endoskopii nebo testy na alergie), na řadu ale může přijít také CT či MRI sken, na němž se ukáže, zda nejsou příčinou polypy nebo jiné obtíže.
 
Léčba chronické rýmy se liší v závislosti na příčině. Běžně však může zahrnovat antibiotika, nosní kortikosteroidy pro snížení zánětu a otoku, slané roztoky, antihistaminika nebo imunoterapii při alergické rýmě.

Prevence a první pomoc při rýmě

1. Nosní sprcha

V rámci prevence i léčby rýmy lze aplikovat tzv. nosní sprchu, která patří mezi prastaré jogínské praktiky. V našich podmínkách nejde v podstatě o nic jiného než o pravidelně aplikovaný (ideálně ráno po probuzení) průplach nosu mírně slanou vodou. Sliznice se očistí, mírně dezinfikuje a při opakujícím proplachování i postupně otuží. K proplachování lze použít i osolený nálev z přesličky. Nosní sprchu seženete v lékárně. Pokud ji doma nemáte, zkuste nos systematicky proplachovat sprejem se slanou vodou.

2. Vitamin C

Kromě kapek do nosu a léků na bolest povolejte do boje i bylinky. Při běžné rýmě je vhodné se zaměřit na potlačení bakterií a virů, dále na regeneraci sliznice horních cest dýchacích a na zmírnění alergických reakcí organismu. „Pro urychlení likvidace bakterií může pomoci tinktura z lichořeřišnice, česneku nebo ze semen grepu. Virovou zátěž lze řešit tinkturou z kořene eleuterokoku nebo z pupenů vrby. Pozitivní účinky na regeneraci sliznic mají bylinky pýr, lopuch, houba penízovka a alergické reakce pomáhá potlačit tinktura z pupenů černého rybízu,“ radí bylinkářka a naturopatka Jarmila Podhorná.
Tip redakce: 
přírodní lékárny lze doporučit také šípkový výluh bohatý na vitamin C, med, cibulovou šťávu a u dospělých třeba slivovici se zázvorem. Pomoci může také Vix Vitamin C + šípek 
(koupit v e-shopu), stejně jako Maxi Vita Vaše Zdraví Vitamin C + zinek (koupit v e-shopu) (doplňky stravy nenahrazují pestrou stravu a před jejich použitím je vhodné se poradit s lékařem či lékárníkem, případně odborníkem na výživu).

3. Dostatek živin a tekutin

Domácí léčbu můžete podpořit i vhodnou stravou a dostatečným pitným režimem. Dopřejte si vydatná jídla, která ale nezatíží trávicí soustavu. Osvědčenou klasikou jsou hutné drůbeží vývary, důležitý je také příjem proteinů a také vitaminů. Imunitu zvýší i česnek nebo zázvor, protáhnout ucpaný nos zase pomůže chilli paprička. Svoji snahu můžete podpořit také vitaminy na podporu imunity či samotným vitaminem C, který dokáže zázraky.

4. Masáž

Účinná může být i masáž nosu. Ukazováčky přiložte ze stran ke kořeni nosu, tj. v místě mezi očima. Palci si ucpěte nosní dírky a jemně stlačujte body při kořeni nosu, každou stranu zvlášť. Pomůžete tak zmírnit příznaky rýmy.
Opakujte na každé straně 10×. Poté si 10 sekund jemně masírujte horní část ušních boltců.

Co na rýmu radí naše babičky?

  • Vyrobte si majoránkovou mast a vtírejte ji do nosních vchodů.
    • Recept: 2 lžíce červeného vína svařte se dvěma kávovými lžičkami promnuté majoránky. Nakonec přidejte 2 lžíce sádla, vše sceďte a uchovávejte v lednici.
  • Do parní lázně na obličej přidejte několik kapek kafrového oleje, esenciálního oleje z rakytníku, např. Floré Bylinný esenciální olej tea tree (koupit v e-shopu), či mátového oleje nebo lžíci jedlé sody. Inhalace takto obohacené páry pomůže rozpustit hlen v nose a uvolnit dutiny.
  • Funguje rovněž horká koupel předloktí a chodidel nebo ručník namočený v horké vodě a přiložený na obličej, který pomáhá zmírnit postižení dutin a uvolňuje nos.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít