Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Zazimujte svou pleť dokonale!

Zazimujte svou pleť dokonale!

Zazimujte svou pleť dokonale!

9. ledna 2017 od MNo

9. ledna 2017 5 minut čtení
Připravil/a MNo ve spolupráci s expertem Klára Františáková

Zima nám už na dveře zaťukala a to znamená jediné - naše pleť nás teď opravdu potřebuje. A to nejen tvář, ale i ruce a celé tělo. Jenže právě obličej je tou částí, která bývá všem okolním vlivům vystavována nejvíce a v těchto měsících tak opravdu dostává zabrat. Je tak zkrátka na čase vyměnit náš koupelnový arzenál a nasadit tu správnou kosmetiku.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
 „Péče o pleť v zimě je důležitá, velmi jí ubližuje hned několik momentů – střídání teplot během pár minut, studený vítr, ale nakonec i zimní sluníčko,“ říká Klára Františáková ze Salonu krásy Těšnov. To může způsobovat dokonce i šupinky nebo popraskané, nevzhledné červené žilky v obličeji.


Mrzne, fouká, sněží... a naše pleť trpí

Mrazivý vítr nás šlehá do tváře, ve městech se v tomto období navíc drží i smog. Padající sníh nám ulpívá v obličeji. Je to kombinace všeho špatného mrazu, vlhka, větru, a to všechno s sebou nese následky. V zimě se proto snižuje funkce našich mazových žláz. A to dokonce ještě ve chvíli, kdy jsou teploty těsně nad nulou, už při pěti stupních. Nedostatek mazu znamená jediné – vysušování pokožky. Pocitově je pak méně vláčná a citlivější. Péči ale musí změnit nejen ty z nás, které na suchou pokožku trpí celý rok, ale i ty s mastnější pletí. I když stále platí, že jedny budou možná trpět o něco víc než ty druhé. „Někteří, hlavně ti, kteří mají celý rok sušší pokožku a citlivou pleť, cítí až pálení, napětí v každém centimetru kůže, někdy se začnou tvořit i šupinky,“ upřesňuje kosmetička.

Ale abychom nebyly k zimě úplně nespravedlivé, někdy může i pomoci. Třeba krátkodobý pobyt na mrazu stimuluje krevní oběh, což prospívá jak celému tělu, tak i pleti. Ale pozor, opravdu jen krátkodobý, jinak se objeví už zmiňované červené žilky a ty žádná dáma v obličeji nechce!


Řešení? Mastit, hydratovat, vyživovat

„K dehydrataci pokožky dochází v zimě velmi často, proto je důležité nastavit péči skrz hydratační, ale mastnější krémy, které by pleť měly ochránit,“ radí kosmetička Klára Františáková. Některé kosmetické firmy dokonce na trh přicházejí přímo s krémy určenými výhradně pro zimní péči o pleť. Můžete se ale porozhlédnout i mezi celoročními přípravky. Stačí si jen zjistit, jestli obsahují složky, které pleť hodně promastí. Dobré jsou třeba ty s lipidovou nebo hydratační složkou, obsahovat by měly také vyživovací oleje. „Dobré je zaměřit se na obsah vitaminů, hlavně A a C, pak se podívat i po krémech s ovocnými kyselinami, ty také dobře zabírají,“ doplňuje expertka na pleť. Vitaminy zkrátka v zimě chybí nejen v potravě, ale i v naší pleti.

Kdo opravdu trpí na vysoušení pokožky, měl by se poohlédnout po přírodních rostlinných olejích. Dobře může zafungovat kokosový olej, o němž je známo, že pokožku, ale i třeba rty hezky promastí. Pořídit si ale lze třeba mandlový olej nebo přípravky s bambuckým máslem. To nejen hydratuje, ale i regeneruje.

Odličování jako důležitý moment

Podstatné je se zaměřit na každý krok, který obyčejně děláte, když se o svou pleť staráte. Začneme u odličování. To, že by neměly přípravky obsahovat alkohol, který jen ještě víc vysušuje, je logické. Proto je dobré sáhnout po odličovacích prostředcích na olejové bázi nebo po micelárních vodách. Je potřeba si rozmyslet i užívání peelingů – některé mohou být pro přecitlivělou vysušenou tvář už moc hrubé. Pleti můžeme prospět i při líčení. „Od věci není používat make-up, i ten zvýší ochranu pleti. Na tváři v podstatě vytvoří další ochrannou vrstvu,“ říká Klára Františáková.


Nejen na horách v zimě svítí sluníčko

Na horách nutnost, v nížinách dobrý nápad. UV záření zkrátka nehledí na to, jestli je červen, nebo prosinec. Je tu pořád. „V zimě by ženy rozhodně neměly zapomínat na UV filtr. To, že je zima, neznamená, že pleť nemáme chránit před zářením,“ dodává kosmetička. Nutné je si pak uvědomit, že krémy s UV filtrem nenahrazují opalovací krémy. Pokud tak jedete lyžovat a nechcete skončit s obličejem jako "rudá tvář", vezměte si s sebou přípravky na opalování.


Péče o pleť od hlavy až k patě

Rty: Právě ústa vysychají nejvíce. A už vůbec jim nepomáhá, když si je v mrazu olizujeme. Je třeba je tedy opravdu dobře promastit. Balzám je dobré použít hned několikrát denně. Pokud ani ty nepomohou a rty popraskají, je dobré koupit si přípravky s hojivými účinky. I tady pak zafunguje třeba kokosový olej.

Ruce: Každý den je několikrát umyjete, tudíž se neustále ztrácí ochranný film z jejich povrchu. V zimě tak velmi často trpí. Dobré je krém na ně nanášet po každém mytí nebo zkrátka hned, jak si vzpomenete. Zabere také nošení rukavic. Když je čas, lze jim dopřát také zábal z rostlinných olejů.

Tělo: Pro nohy a zbytek těla platí to, co pro pleť – mastit a hydratovat se v zimě vyplatí. Pomůže také nemýt se obyčejným mýdlem, ale pořídit si takové sprchové gely, které mají výraznou olejovou složku.

Zdroj fotek: Fotolia

Připravil/a pro vás MNo ve spolupráci s expertem Klára Františáková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Klára Františáková
Kosmetička
7
"Každá žena může být krásná."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít