Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Zamaskujte i tu nejmenší nedokonalost!

Zamaskujte i tu nejmenší nedokonalost!

Zamaskujte i tu nejmenší nedokonalost!

26. ledna 2017 od MNo

26. ledna 2017 4 minuty čtení
Připravil/a MNo ve spolupráci s expertem Veronika Kempná

Probudíte se po večírku a pod očima máte černé kruhy. Nebo se podíváte do zrcadla a vaše pleť vypadá, jako by vám bylo znovu patnáct - pupínky a akné okupují tvář. A co třeba pigmentové skvrny po opalování? Nějakou tu nesrovnalost na pleti máme všechny, takže není třeba se děsit. S každou nedokonalostí totiž dnes už umíme zatočit.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Zvolte to správné krytí

Make-up kryje, sjednotí tón pleti, ale není všemocný. A právě proto je třeba pořídit si ještě korektor. Nebo spíše korektory. Na trhu je jich hned několik druhů. Jsou v tyčinkách, paletkách, tekuté, ale i tuhé. Korektory tekuté a v paletkách se hodí spíše pro mastné, popř. smíšené typy pleti, tuhé a v tyčinkách zase pro suchou pokožku. Mají barvu o něco světlejší než make up, ale najdete je i v zelené, fialové a žluté. Který ale vybrat? „Při nákupu korektoru klientkám doporučuji, ať si pořídí rovnou celou paletu, obvykle tam jsou čtyři odstíny a s těmi si vystačí na zakrytí všech nedokonalostí,“ říká Veronika Kempná. Podle té je navíc velkou výhodou, že nemusí ženy nosit v kabelce hned několik produktů, ale mají všechno pohromadě.


Barvy duhy a kryjí? Ano!

Každá barva korektoru má svou funkci, jen je třeba se neděsit při představě, že na tvář dáváte třeba zelenou. Některý odstín spíš rozjasní, jiný podtrhne v obličeji to, co chcete, další zakryje pupínky.

Zelený korektor zafunguje hlavně na akné a červené pupínky. Navíc v těch lepších korektorech je právě do zeleného odstínu někdy přidávána i látka, která pomůže pupínky vyléčit. „Korektory ale určitě nejsou určeny na větší plochu, je třeba je nanášet opravdu jen tam, kde pupínky jsou. Nikdy nenahrazují make-up,“ upozorňuje vizážistka.

Fialový odstín na paletce je takový pomocník zelené. Dají se spolu kombinovat. Dobře ale pomáhá zakrýt hlavně pupínky nebo prasklé žilky, které už mají zbarvení spíš dorůžova než dočervena.

Bílý korektor rozjasňuje. Pokud nemáte přímo rozjasňovač, můžete ho nanášet pod oči, dobře kryje otoky a kruhy pod očima. Pozor ale na jeho strukturu. Pokud je v paletce a je tuhý, pod oči se tolik nehodí. Podle Veroniky Kempné je lepší pod oči nanášet lehčí formu, více krémovější.

Žlutá barva pak nic nepotlačuje, ale naopak se používá na zvýraznění toho, co chcete ve svém obličeji více ukázat. Takový korektor je momentálně hodně používán na oblíbené konturování obličeje – je totiž kontrastní. „Některé části obličeje spíše potlačujeme, v tu chvíli je dobré zas jiné podpořit, musíme si ale uvědomit, že málokterá žena má dnes v koupelně hodinu na to, aby si vyhrála s konturováním každé ráno,“ upozorňuje vizážistka a dodává, že do vykreslování obličeje se dámy mají pouštět, třeba když se chystají na nějakou večerní akci.


S korektorem šetřete

Každá žena si může mezi korektory vybrat, co jí vyhovuje nejvíc. Kromě výběru podle funkcí můžete v drogeriích volit i podle struktury. Objevíte tak třeba i krémové korektory přímo v tyčinkách, které se nanášejí štětečkem. Mohou být ale i v již zmíněné paletce. Takové korektory budou vyhovovat ženám, které rády pracují s klasickým tekutým make-upem. Nanáší se totiž velmi podobně a po aplikaci vytváří až sametový vzhled. Vedle nanášení štětečkem jej ženy mohou ženy i vklepat prstem. Vhodný je hlavně pod oči a na výrazné nesrovnalosti pleti. 

Skoro totožnou strukturu má i forma krémová. Prodává se hlavně v tubě a aplikuje se především poklepem na inkriminované místo, například tam, kde se zrovna objevil pupínek. Pozor ale u těchto korektorů na množství – často tvoří v záhybech vrstvičky, které pak nevypadají příliš vzhledně.  Existuje i korektor, který má navíc pudrovou složku. Díky ní na pleti dlouho vydrží. Není ale vhodný na úplně suchá místa na tváři, protože nedostatek zvýrazňuje. Naopak pochvalovat si ho budou dámy s normální pletí, jež není tolik náchylná ke tvoření pupínků.

V prodejnách najdete i oblíbenou kombinaci makeupu a korektoru 2 v 1. Většinou má hutnou konzistenci, a proto se příliš nehodí na denní použití a pro mastný typ pleti. Většina kosmetiček a vizážistek se shoduje na tom, že je vhodnější použít zvlášť korektor na příslušná místa a až následně poté make-up.

Od únavy ke svěžímu obličeji za pár minut

Dnes jsou možná nejoblíbenější formou korektorů rozjasňovače. Bývají více vláčné a nejlépe zafungují na modré, až černé kruhy pod očima, jež se objeví po probdělých nocích. Je jedno, jestli jste je strávila na pořádné párty, desetkrát za noc vstala k dítěti, nebo jen nestíháte uzávěrku. „Je to velmi funkční korektor, většinou v tužce nebo se štětečkem. Pozor si ale dejte na odstíny, aby pak obličej nepřipomínal spíš masku nebo klauna. Rozjasnit oči můžete jen maximálně o dva odstíny světlejším produktem,“ doporučuje Veronika Kempná. Sehnat lze i korektory, které již rozjasňovač obsahují, a jsou tedy kombinací obojího.

Podle Veroniky Kempné ale rozjasňovače nepatří jen pod oči. Můžete je použít na všechna místa, kde v obličeji vzniká stín  - například nad horní ret doprostřed. Tyto spíše tekutější korektory je potřeba správně nanášet. Stačí několik teček a poklepáváním pomalu vmasírovat do kůže. Přechod  by měl být doztracena.


Správný postup = dokonalý make up

Došly jste do fáze, kdy máte před sebou tolik produktů, že je těžké vědět, kde vlastně začít? Make-up, různé odstíny korektorů, rozjasňovač - ale co s tím?
Nejdřív vždycky použijte krém. Pak přichází právě prostor pro korektory. Těmi zakryjete pupínky, žilky, různé flíčky. Pozor – teď ještě není čas pro krytí a rozjasňování kruhů pod očima. V dalším kroku naneste make-up a až poté vklepejte pod oči světlejší rozjasňovač. Následuje pudr a tvářenka.

I při používání korektoru ale platí pravidlo, že méně je více. Většinu svých nedostatků totiž vidíme jen my samy. Používejte je tedy jen na místa, která to skutečně potřebují, a v malém množství.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás MNo ve spolupráci s expertem Veronika Kempná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Veronika Kempná
Vizážistka, kadeřnice, Salon krásy Těšnov 15
20
"Nedělám z ženy někoho, kým není."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít