Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Výrazné obočí: Bude slušet i vám?

Výrazné obočí: Bude slušet i vám?

Výrazné obočí: Bude slušet i vám?

17. října 2019 od Eva Suchomelová

17. října 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Marta Pelikán Vlásenková

Trend výrazného, hustého obočí se od youtuberek a celebrit pomalu přesunul do ulic. Ovšem jak dosáhnout toho, aby právě to vaše obočí vypadalo výrazně, přesto ale přirozeně a vkusně? Na radu jsme se zeptali vizážistky Marty Pelikán Vlásenkové.
Ženy mají někdy tendenci propadat módním trendům za každou cenu. Současná éra vlivných beauty youtuberek se snaží přesvědčit své diváky, že pro všechny ženy je tu teď jediný trend: velmi husté a tmavé obočí vykreslené či vytvarované do posledního chloupku. Pod tímto vlivem pak některým ženám nedojde, že pro ně se toto nehodí. Hodně výrazné obočí, tedy právě zmíněné tmavé a husté, opravdu nesluší všem ženám, ale jde o to, jak je upravit a zvýraznit přirozeně. Na prvním místě by měla být ženskost a přirozená krása,“ konstatuje Marta Pelikán Vlásenková. „Výrazné obočí je svým způsobem zavádějící označení, protože si pod tím každý představuje něco jiného. Bohužel spousta žen si pod tím představí černý geometrický útvar, který není rozhodně vhodný pro světlé typy žen s jemným obličejem.“

Vyhovět trendu, ale zůstat svá?

Komu tedy sluší tmavé a výrazné obočí? „Výrazné obočí je vždy ‚naděleno‘ výrazným, často tmavším typům žen,“ říká zkušená vizážistka. „Proto pokud po takovém typu obočí sáhne jemná světlovlasá žena, která má od přírody obočí méně výrazné barvou i tvarem, bude ve výsledku působit kýčovitě a nepřirozeně.“ Obočí má své zákonitosti, které je potřeba respektovat. Ne nadarmo se říká, že je korunou celého obličeje, neboť dokáže velice zásadně ovlivnit celkový výraz. Je tedy potřeba dobře zvážit tvar i barvu obočí. Podle Marty Pelikán Vlásenkové by každá žena při tvarování a volbě délky obočí měla brát v potaz i tvar nadočnicového oblouku.
správný tvar obočí

A. Přiložte tužku na spojnici od vnější strany dolní části nosu (chřípí) k vnitřnímu koutku oka. Tam, kde tužka přetíná obočí, udělejte značku. Chloupky, které tuto hranici přesahují směrem ke kořeni nosu, vytrhněte. Nedosahuje-li obočí až ke značce, bude třeba ho dolíčit.


B. Hleďte před sebe a tužku přiložte vertikálně a kolmo na oko, na spojnici vnějšího okraje vaší oční duhovky. V místě, kde tužka přetíná okraj obočí, udělejte značku.
C. Přiložte tužku opět vertikálně a kolmo na oko na vnější okraj oka. V místě, kde tužka přetíná okraj obočí, udělejte značku.

D. Přiložte jeden okraj tužky na spojnici od vnější strany dolní části nosu (chřípí) k vnějšímu koutku oka. Tam, kde tužka přetíná obočí, udělejte značku. Tam by mělo obočí končit, ideálně ztenčené do špičky. Pokud nějaké chloupky přebývají, je potřeba je opatrně vytrhat. Pokud se jich nedostává, dá se obočí dolíčit.
Klenutí obočí docílíte tak, že propojíte bod A s bodem B rovnou čárou, mezi body B a C se obočí zakulatí a bude tam nejvyšší bod oblouku, který následně klesne k bodu D. Šířku obočí ponechte takovou, kterou máte od přírody. Jak shrnuje expertka na krásnou vizáž: „Rozhodujte se vždy podle přirozeného tvaru vlastního obočí, který by se měl podpořit, případně mírným, jemným zásahem doupravit.“

Který odstín vybrat?

Stejně jako tvar je i důležitá barva obočí. Nesnažte se jít proti svému přirozenému barevnému typu. Černá bude slušet skutečně jen zimním typům à la „Sněhurka“. Ostatní by měli pracovat s vhodným odstínem hnědé. „Tomu, kdo má hodně světlé obočí, většinou doporučuji nechat ho nabarvit. Ale ať už při barvení, nebo při líčení, vždy je důležitý správný odstín,“ zdůrazňuje Marta Pelikán Vlásenková. „Pokud je potřeba korekce tvaru při domácí úpravě, je dobré ho podkreslit. Barva by měla být světlá v přirozeném tónu.“ Jste blondýnka s jemně tvarovaným obličeje? Pak se dívejte v drogeriích po nejsvětlejších odstínech líčidel na úpravu obočí.
úprava obočí doma

Tužka, stíny nebo snad řasenka?

Nabídka produktů na úpravu obočí je dnes opravdu široká. Kdo nemá zkušenosti, může se u regálu s líčidly docela zapotit. A přitom i výběr správného líčidla hraje roli.
  • Tužka na obočí v podobě pastelky je klasika, ale práce s ní je bez praxe a grifu obtížná, jak konstatuje expertka: „Pravděpodobně bude vidět jednotlivé tahy a bude znát, že jsou namalované.“
  • „Tetovací“ tužka na obočí se „zubatým“ hrotem napodobuje vlastně tetování nebo permanentní make-up. Jí vytvořené „chloupky“ budou vypadat realisticky. Zkuste například L'Oréal Paris Tužku na obočí Brow Artist Micro Tattoo 103 Dark Blond (koupit v e-shopu).
  • Tužka na obočí s aplikátorem: dosáhnete s ní zajímavějšího výsledku, protože má integrovaný měkký aplikátor, kterým pigment z tužky rozmažete. Stojí tak na pomezí tužky a stínu na obočí. Příkladem může třeba Maybelline New York Tužka na obočí Brow Satin Dark Blonde (koupit v e-shopu) vhodná právě pro světlejší typy žen.
úprava obočí doma
  • Stíny na obočí patří k líčidlům, s nimiž nejsnadněji dosáhnete krásně upraveného obočí. Stín se nanáší krátkými tahy a pak se rozstínuje malým, šikmo zkoseným plochým štětečkem. Stíny bývají v krabičce o alespoň dvou odstínech, navíc se dá intenzita odstínu dobře odstupňovat.
  • „Obočenka“ neboli řasenka na obočí je novinka, která se snadno používá. Má to ale podle expertky jeden háček: „Obávám se, že pokud žena nemá dostatečné své vlastní obočí, s řasenkou si stejně nevystačí. Bude potřebovat podkres jiným líčidlem.“ Ale jestli jste spokojena s hustotou a pouze potřebujete dodat trochu barvy, pak sáhněte po Gabriella Salvete Gelové řasence na obočí Eyebrow Gel Mascara 01 Light Brown (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Marta Pelikán Vlásenková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Marta Pelikán Vlásenková
kosmetička, vizážistka, módní stylistka a masérka
35
"Spokojený klient dává mé práci smysl."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít